به گزارش بازار به نقل از بازار سرمایه ایران، محمدمهدی مؤمن زاده، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه ارزش بازار بدهی هماکنون بالغبر ۳۰۴ هزار میلیارد تومان رقم اسمی و ارزش بازاری ۲۵۰ هزار میلیارد تومان است، پیشبینی کرد: تا سال آینده رقم اسمی این بازار به ۳۴۰ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.
وی همچنین تأکید کرد برخلاف تصورها بازار بدهی بههیچعنوان رقیب بازار سهام نیست و ادامه داد: بازار بدهی مکمل بازار سرمایه است نه رقیب، این دو بازار مزایا و ریسکهای متفاوتی دارند و سرمایهگذاران میتوانند با ترکیبی از این ابزارها در پرتفوی خود مدیریت ریسک را اعمال کنند.
مدیرعامل شرکت سامان مجد، بازار بدهی را بازاری جوان و نیازمند فرهنگسازی دانست و گفت: ابزارهای متنوع بازار بدهی میتوانند جایگزین بسیار خوبی برای سپردههای بانکی باشند تا سرمایهها به سمت بخش مولد اقتصاد حرکت کنند.
مؤمن زاده اقتصاد ایران را همچنان سنتی و بانک محور دانست و گفت: بر اساس نگاه سنتی اقتصاد کشور ما شرکتها به تأمین مالی از بانکها تمایل بیشتری دارند چراکه در ایران شرکتها هرچه بزرگتر میشوند، دسترسی بیشتری به امکانات دارند که یکی از این امکانات تأمین مالی سریعتر و ارزانتر از سیستم بانکی است، این در حالی است که تأمین مالی از بازار بدهی کاملاً شفاف است و امکان هیچ دسترسی خاصی وجود ندارد که البته این موضوع از مزیتهای بسیار مهم بازار سرمایه است.
وی در بررسی تمایل بنگاههای بزرگ به تأمین مالی از بازار پول به مثالی اشاره کرد و گفت: بهعنوان نمونه در صنعت فلزات اساسی بررسی شرکت فولاد مبارکه نشان میدهد که این بنگاه تولیدی بزرگ کشور حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی دارد درصورتیکه کل اوراق این شرکت ۲ هزار میلیارد تومان هم نیست.
به گفته این تحلیلگر بازار سرمایه شرکتهای بزرگتر به دلیل امتیاز بالای اعتبار سنجی در بازار پول، سه درصد ارزانتر از شرکتها و بنگاههای کوچک تأمین مالی انجام میدهند و همین موضوع جذابیت تسهیلاتگیری از بانکها را بیشتر میکند، درصورتیکه تأمین مالی از بازار پول، جریان نقدینگی اقتصاد را مختل میکند، اما توسعه بازار بدهی باعث رونق تولید و بخش مولد اقتصاد است.
وی در ادامه مزیتهای بازار بدهی به تنوع ابزارهای این بازار اشاره کرد و گفت: خلاقیتی که در طراحی ابزارهای مالی بازار بدهی وجود دارد امکان حضور سلیقههای متنوع را در این بازار ایجاد کرده است، اما در شرایط فعلی برای توسعه بیشتر این بازار باید در قوانین آن بازنگری جدیدی انجام شود.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری سامان مجد با تأکید بر اینکه باید با بررسی مجدد قانون بازار سرمایه نهادهای مالی جدید تعریف و طراحی شوند، گفت: این موضوع وظیفه سازمان بورس است که در راستای توسعه این بازار برنامهریزیهای بیشتری انجام دهد.
نظر شما