بازار، فاطمه محمدی پور: سایت تحلیلی نشنال اینترست اخیرا مقاله ای با قلم «لایل جی گلدنستین» پژوهشگر موسسه مطالعات دریانوردی چین منتشر نموده که نویسنده این مقاله معتقد است علت عمده رکود در اقتصاد جهانی، سیاست های غلط امریکا بوده و چین می تواند بحران کرونا ویروس را پشت سر گذارد.
متن کامل مقاله در ادامه آمده است.
با نگاهی به واقعیت های بحران کرونا ویروس، به راحتی می توان فهمید که این همه گیری نه به معنای پایان جهان است و نه پایان چین. این حادثه نگران کننده که در تمام روزنامه های اصلی دنیا مورد بحث قرار گرفته، یکی از دلایلی است که منجر به آشفتگی سیاست جهانی شده است زیرا هنوز هم رقابت مشخصه اصلی روابط واشنگتن – پکن است.
گرایش به رقابت در شرایط فعلی مفید نیست زیرا مانع از همکاری بین المللی فشرده ای که اکنون جهت مقابله با شیوع کروناویروس مورد نیاز است می شود. این مهم پیامدهای زیادی برای اقتصاد و آینده چین دارد. خوشبختانه میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری پایین است و قربانیان این بیماری ، بیشتر افراد سالخورده هستند. به عنوان مثال ، بررسی های اولیه از مرگ و میر چینی ها نشان می دهد که میانگین سنی قربانیان ویروس 75 سال بوده و بسیاری از سالمندانی که در اثر این بیماری از بین رفته اند شرایط جدی دیگری نیز داشته اند. مردان مسن چینی تقریباً دو برابر زنان مسن چین در اثر کرونا ویروس از بین رفته اند. همچنین تخمین زده شده است که افراد سیگاری سالمند گروهی هستند که در معرض خطر کرونا ویروس قرار دارند.
البته بهترین خبر این است که کودکان تقریباً از این بیماری مصون هستند. این واقعیت ممکن است نشان دهد که گرم شدن کره زمین ، تهدیدی بسیار جدی برای آینده جهان است.
همانطور که مشهود است کرونا ویروس به اقتصاد چین و جهان آسیب وارد نموده و بدون شک ، مدیران اقتصادی پکن در شوک به سر می برند. اکنون ، رهبران چین با یکدیگر متحد شده اند بیماری را شکست دهند.
اقداماتی مانند قرنطینه شهرها و محله ها، دلالت بر این دارد که پکن اقدامات تعیین کننده ای انجام می دهد. تصاویر بسیاری از نیروهای نظامی چینی که به ووهان ارسال می شوند حاکی از تلاش دولت جهت حل بحران است. اگر کروناویروس به طور نامتناسب جمعیت سالمندان را به خطر اندازد، تعجب آور نیست که این جامعه حتی از لحاظ روانی به شدت تحت تأثیر قرار گیرد و حتی به سمت نتیجه گیری های غیر منطقی گرایش پیدا کند.
کارمندانی که برای مقابله با کرونا در بیمارستانهای فوریت های پزشکی جدید ایستادگی کرده اند ، نیز شایسته ستایش هستند. زمان آن رسیده باشد که پکن رویکرد ملایم تری در این ارتباط اتخاذ کند و بپذیرد که کرونا ویروس تاثیر زیادی بر اقتصاد آن داشته است. با این وجود باید دانست که مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا ویروس منجر به فاجعه جهانی نمی شود. برخی از بدبینان آمریکایی از مشکلاتی که چین اکنون با آن مواجه است، استفاده کرده و ادعا کرده اند جهت تجارت باید به دنبال تأمین کنندگان قابل اعتماد دیگری بود. آنها کرونا ویروس را عامل رکود اقتصاد جهانی می دانند این در حالی است که اعمال تعرفه و سیاست های اقتصادی ایالات متحده در طی چند سال گذشته باعث شده اقتصاد جهانی در آستانه رکود اقتصادی چشمگیر قرار گیرد. در واقع رکود اقتصادی جهان از پیش مقرر شده است و ارتباط زیادی با کرونا ویروس ندارد.
گفتنی است که چین کشوری مقاوم بوده و در تاریخ مدرن شرایط بسیار بدتری را بارها پشت سر گذاشته است. در عوض مشکلات و دشواریهایی مانند کرونا ویروس باعث بهبود علمکرد دولت چین می شود. در طی چند سال آینده کرونا ویروس در چین به فراموشی سپرده خواهد شد ، اما سیستم بهداشت و کنترل در این کشور آسیایی به طور قابل توجهی بهبود خواهد یافت.
در همین حال ، پاسخ واشنگتن به این بحران که بیشتر شامل درخواست هایی برای شفافیت بیشتر چینی ها بوده است ، فقط باعث افزایش سختی های پکن بوده و بر شدت تنش میان دو کشور افزوده است. نباید اینگونه باشد. اعمال مداوم تعرفه ها و تحریم های ایالات متحده در طول سه سال گذشته ، اقتصاد جهانی را متزلزل نموده و زمینه را برای رکود اقتصادی قابل توجه جهانی فراهم کرده است. موضع خام و خصمانه ایدئولوژیکی که ایالات متحده امریکا در زمان ترامپ در قبال چین در پیش گرفته شرایط اقتصاد جهانی را بیش از پیش بحرانی کرده است.
در حقیقت آمریکایی ها برای همکاری با چین در دنیای جدید و چند قطبی باید سخت تلاش کنند. چنین رابطه همکاری به آسانی حاصل نمی شود ،به ویژه در شرایط کنونی. رفع نگرانی های اصلی ما در مورد امنیت بین المللی (مانند کنترل تسلیحات هسته ای) و جو جهانی ، آینده اقتصاد جهانی و واکنش های مؤثر در برابر بحران های بشردوستانه مانند آنفولانزای همه گیر، کرونا ویروس و ... کاملاً به روابط محکم و همکاری بین واشنگتن و پکن بستگی دارد.
نظر شما