خدیجه ستارزاده؛ بازار: شرکت مانتا «ماکارونی سمیرا» به عنوان اولین دارنده نشان استاندارد ملی در صنعت ماکارونی کشور به تازگی وارد چهل و چهارمین سال فعالیت خود شدو توانسته است علاوه بر تامین بخشی از نیازهای داخلی، به سایر کشورها مانند عراق، افغانستان و امارات نیز صادرات داشته باشد.
این شرکت هم مانند واحدهای تولیدی صنفی دیگر، از آسیب های اقتصادی تحریم ها بی نصیب نبوده، اما به گفته مدیرعامل این شرکت، با یافتن برخی راهکارها برای دور زدن تحریم و یا ایستادگی در برابر مشکلات و سختی ها به تولید ادامه داده و امیدوار است با برداشتن تحریم ها بتواند با شرایط بهتر برای توسعه تولید و اشتغال اقدام نماید.
گفتگوی خبرنگار بازار با «نبی الله نوری نسب» مدیرعامل و موسس شرکت مانتا با برند «ماکارونی سمیرا» را با هم می خوانیم:
*لطفا مختصری از تاریخچه ماکارونی سمیرا و فعالیت خود بگویید.
ما سال۱۳۵۶ شرکت مانتا را تاسیس و با برند ماکارونی سمیرا کار خود را به عنوان اولین کارخانه مجهز به تولید انواع مختلف ماکارونی فرمی و رشته ای شروع کردیم. حدود ۲۰ سال با سیستم سنتی کار کردیم و پس از آن با راه اندازی خطوط کانتینیوز انواع مختلف ماکارونی را تولید و به بازار عرضه کردیم و دستگاه تولید ماکارونی آشیانه را که در ایران فقط مختص دو کارخانه است را در اختیار داریم.
شرکت مانتا با افتخار دارنده اولین نشان استاندارد ملی در صنعت ماکارونی و دارنده تمامی گواهینامه های داخلی و خارجی درتولید مواد غذایی است و نزدیک به ۳۰ سال است استاندارد جهانی ایزو را هم داریم و در حال حاضر با اشتغال ۱۰۰ نیرو به طور مستقیم و ۴۰۰ نفر به طورغیر مستقیم، مشغول فعالیت هستیم و امیدواریم با برداشته شدن تحریم ها و رفع موانع و حمایت دولت بتوانیم تولید و اشتغال خود را توسعه دهیم.
*منظور از رفع موانع توسط دولت است؟
ما در کشور مدام از دولت انتظار و توقع داریم و می نالیم. اما به اعتقاد من پایین آوردن توقع سبب موفقیت می شود و اگر کسی دست روی زانوی خود بگذارد و انرژی خود را صرف فعالیت و تولید کند و انتظاری نداشته باشد موفق تر خواهد بود چرا که توقع و انتظار و نتیجه نگرفتن عامل بدبینی می شود و همین بدبینی عامل اصطکاک در مغز و فکر انسان و بازدارنده موفقیت می گردد.
اما با قاطیعت می گویم که سیستم اداری ما روان نیست و مشکل دارد که باید توسط دولتمردان تصمیمات جدی در راه رفع موانع برداشته شود تا تولید کننده تمام توان، فکر و انرژی خود را معطوف به تولید کند و در گیر مسائل حاشیه ای نشود.
سیستم اداری ما روان نیست و مشکل دارد که باید توسط دولتمردان تصمیمات جدی در راه رفع موانع برداشته شود تا تولید کننده تمام توان، فکر و انرژی خود را معطوف به تولید کند و در گیر مسائل حاشیه ای نشود
*در حوزه گندم و غله آیا با چالش مواجه هستید؟
گندم یک محصول استراتژیک است که همیشه در اختیار و انحصار دولت بوده. برای تهیه گندم و آرد قطعا مشکلات و سختی هایی وجود دارد. اما باید قبول کنیم در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، مشکلات اداری این موضوع را برای تولید کننده سخت تر کرده اند.
*تحریم ها چه تاثیری روی فعالیت شما گذاشته است؟
برای ورود قطعات ماشین آلات از ایتالیا با مشکل مواجه هستیم، ۶ ماه است قالب سفارشی ما ساخته شده اما برای تحویل و ورود به دلیل مشکلات جابجایی ارز و مراحل اداری، نتوانستیم قالب را تحویل بگیرم و در نتیجه یکی از دستگاه ها بلا استفاده در تولید مانده است.
*آیا اجازه خرید مستقیم گندم دروم از کشاورزان را دارید؟
بله دو سال است که اجازه این کار داده شده، اما این کار نیز مشکلات خود را دارد. تامین سرمایه و نقدینگی برای این کار از سختی های اجرای آن است.
سال گذشته این کار انجام شد، امسال هم این اتفاق می افتد. اما گندم دروم بخشی از گندم مورد نیاز ما است. از طرفی فقط یکی دو کارخانه آسیاب گندم دروم را دارند و همین خود یکی از موانع است. در مجموع ما برای تولید ماکارونی به گندم نرم نیز نیاز داریم که در اختیار دولت است.
*برای برون رفت از مشکلات و موانع چه راهکاری پیشنهاد می کنید؟
بزرگترین مسئله ما تحریم است. قطعات مورد نیاز خط تولید را نمی توانیم وارد کنیم. اما اگرتحریم رفع شود می توانیم به راحتی قطعات مورد نیاز و همچنین مواد افزودنی که نیاز ضروری تولید است را وارد کنیم.
اما ایرانی راه چاره ی هر کاری را پیدا می کند. اینکه با وجود تحریم ها بتوانیم از محدودیت ها ایجاد فرصت کنیم. دو سال است تحریم اعمال شده اما کشور تعطیل نشده است. به مرور زمان عادت می کنیم و در این بین راه حل برخی مشکلات را هم پیدا می کنیم. به هرحال یا راهی خواهیم یافت یا راهی خواهیم ساخت.
*پیش بینی شما از آینده در صورت برداشته شدن تحریم ها چیست؟
من تاکنون ۳ تحریم در سال های ۶۱، ۹۲ و ۹۸ را پشت سر گذاشتم اما در هر سه مورد راه را ادامه دادم. این بار هم همین رویه را داشتم و ترجیح می دهم بعد از برداشته شدن تحریم ها در موردش صحبت کنم.
ماکارونی ارزانترین کالا برای مصرف کننده است یعنی یک بسته ماکارونی ۷۰۰ گرمی که ۸۷۰۰ تومان است با افزودن همین مبلغ مواد جانبی، شامل «روغن، قارچ و سویا» در نهایت با ۲۰ هزار تومان برای سیر کردن ۵ تا ۷ نفر در شرایط عادی کفایت می کند ولی برای وارد کردن برنج، دولت باید هزینه ارزی بیشتری صرف کند و از همین رو دولت باید از این محصول و تولید آن حمایت و استقبال کند
*از نظر شما قیمت ماکارونی برای تولید و مصرف کننده مناسب است؟
ماکارونی ارزانترین کالا برای مصرف کننده است. یک بسته ماکارونی ۷۰۰ گرمی که ۸۷۰۰ تومان است با افزودن همین مبلغ مواد جانبی، شامل «روغن، قارچ و سویا» در نهایت با ۲۰ هزار تومان برای سیر کردن ۵ تا ۷ نفر در شرایط عادی کفایت می کند. ولی برای وارد کردن برنج ، دولت باید هزینه ارزی بیشتری صرف کند. دولت باید از این محصول و تولید آن حمایت و استقبال کند.
*برای به روز کردن ماشین آلات چه چالش هایی دارید؟ آیا دستگاه های شما قابل رقابت با ماشین آلات روز دنیا هست؟
ماشین آلات مورد استفاده ما همان ماشین آلات و دستگاه های مورد استفاده در نیویورک، میلان و پاریس است. تکنولوژی که در صنعت ماکارونی ایران استفاده می شود چیزی کم ندارد و تولید ماکارونی جزو صنایعی است که بعد از انقلاب نه تنها عقب نمانده بلکه به روزرسانی شده و پیشرفت خوبی داشته است.
*آیا سلیقه و ذائقه ایرانی را برای تولید محصولات خود در نظر می گیرید؟
یکی از ارکان اصلی کسب و کار و تولید در نظر گرفتن سلیقه و ذائقه مشتری که همان مشتری مداری است، می باشد اگر تولید محصولی مطابق با ذائقه و سلیقه مصرف کننده نباشد، تولید آن محصول اشتباه و قطعاً محکوم به فناست. هدف اصلی خواست و نیاز مصرف کننده است و ما در ماکارونی سمیرا تمام تلاش خود را انجام می دهیم که مطابق خواست و سلیقه مصرف کنندگان تولید نماییم که کیفیت خوب و تنوع زیاد محصولات گواه این تلاش است.
*ورود رقیبان جدی آیا بازار ماکارونی سمیرا را مختل نکرده است؟
رقابت عنصر ذاتی کسب و کار است اگر رقابت سالم باشد قطعاً موجب تولید محصولاتی با کیفیت می شود و تولید کنندگانی که توان تولید محصولات خوب و با کیفیت را ندارند، حذف می شوند. ماکارونی سمیرا با بیش از چهل و سه سال فعالیت نشان داده که در این بازار جایگاه محکمی دارد و همچنان برای تولید و ارائه محصولات با کیفیت تلاش و کوشش می کند و با توکل به خدا و رضایت مصرف کنندگان توانسته ایم دراین رقابت سربلند باشیم. خدا را شاکریم که توانسته ایم محصولاتی خوب و با کیفیت به مصرف کنندگان در تمام استانهای کشور ارائه نمائیم. چراغ ماکارونی سمیرا به لطف خدا روشن است و مشکلی برای تولید و جذب بازار نداریم.
*از بازار خارجی، صادرات و میزان ارزآوری خود بگویید.
محصولات ما به کشورهای مختلف من جمله افغانستان، عراق و امارات صادر می شود و سال گذشته نیز ارز آوری بسیار خوبی برای میهن اسلامی داشتیم و امیدواریم امسال هم بتوانیم سهم خوبی از صادرات داشته باشیم.
نظر شما