به گزارش بازار، شروع قانون گذاریهای مربوط به خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران از اوایل سال ۹۷ شروع شد. تا قبل از این تاریخ، قانون مشخصی برای مبادله ارزهای رمزنگاری شده وجود نداشت و به همین دلیل، مانعی برای خرید و فروش وجود نداشت.
در اردیبهشت سال ۹۷ بانک مرکزی ایران طی یک اعلامیه، خرید و فروش بیت کوین در ایران را ممنوع اعلام کرد. در این اعلامیه گفته شده بود «از آنجایی که ماهیت ارزهای مجازی این ارزها را به ابزاری برای پولشویی، تامین مالی تروریسم و به طور کلی جا به جایی پول بین مجرمان تبدیل میکند، ممنوعیت به کار گیری این ارزها به بانکها ابلاغ شده است.»
اما این قانون تا حد زیادی بدون استفاده به نظر میرسید؛ چرا که تراکنشهای ارز دیجیتال بر بستر بانک خاصی انجام نمیشود و در نتیجه، این ابلاغیه ممنوعیت باعث ایجاد مانعی برای افراد فعال در این حوزه نشد.
در تاریخ شهریور ۹۷ بود که رییس مرکز توسعه تجارت الکترونیک اعلام کرد «سایتهای فروش اینترنتی رمز ارز شناسایی میشوند» از آنجایی که چند ماه قبل از این تاریخ خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران ممنوع اعلام شده بود، شنیدن چنین خبری منطقی به نظر میرسید. منظور از سایتهای فروش اینترنتی رمز ارز، همان صرافیها و فروشگاههای انگشت شماری بودند که در آن زمان فعالیت میکردند. این مقام مسئول همچنین اعلام کرده بود «با توجه به اینکه رمزارزها پشتوانه خاصی ندارند، ممکن است دچار فراز و نشیبهای قیمتی در تبادلات مالی شوند و این امر ریسک بالایی را متوجه معاملات میکند.»
پایگاه اطلاعرسانی پلیس فتا نیز در خصوص اینکه آیا استفاده از بیت کوین در ایران جرم است؟ می گوید: «خیر در حال حاضر برای این مبحث جرم انگاری انجام نشده است.»
همچنین این پایگاه در خصوص این سوال که آیا خرید و فروش و نگهداری ارزهای دیجیتال برای عموم مردم آزاد است؟ بیان می دارد «نامشخص، هنوز قانون گذاری صورت نگرفته است. جرم نیست.» در هر حال به نظر می رسد در این حوزه نیاز به قانون متقنی وجود دارد که شرایط کار را برای علاقه مندان مشخص و تبیین کند. مخصوصا این که استفتا بازار از رهبر معظم انقلاب و نظر ایشان در این باره، ضرورت چنین برنامه ای بیش از پیش می کند.
در خصوص شرعی بودن خرید و فروش ارز دیجیتال خبرنگار بازار طی استفتایی این موضوع را از دفتر حضرت آیت الله سید علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی جویا شد که متن سوال و جواب در ادامه آمده است.
سوال: با توجه به اهمیت روز افزون خرید و فروش ارز دیجیتال، آیا خرید و فروش آنها به لحاظ شرعی مجاز است؟ آیا صدمه ای به نظام اقتصادی کشور وارد نمی سازد؟
پاسخ: حکم تولید و خرید و فروش ارز دیجیتال، تابع قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران است.
نظر شما