محمدباقر قریشی در گفتگو با خبرنگار بازار در خصوص آخرین وضعیت آرتمیا و تولید و تکثیر آن در استان افزو با اشاره به اهمیت آرتمیا در صنعت آبزی پروری کشور، افزود: آرتمیا در حال حاضر تنها منبع تغذیه صنعت پرورش میگو و ماهیان خاویاری به همراه ماهیان زینتی در کشور به شمار می رودو در بخش صنعت پرورش میگو تنها منبع تغذیه بوده و تاکنون جایگزینی برای آرتمیا پیدا نشده است.
وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه دومین منبع آب شور و آرتمیا در دنیا به شمار می رود، اظهارکرد: متاسفانه در دو دهه اخیر خشک شدن دریاچه ارومیه موجب شد زیست تنها موجود زنده دریاچه آرتمیا نیز به خطر بیافتد و نتوانیم بهره برداری مناسبی از آرتمیا داشته باشیم.
۹۸ درصد از نیاز کشور به آرتمیا از خارج تامین می شود
قریشی با بیان اینکه در حال حاضر ۹۸ درصد از نیاز ۲۵ تنی کشور به آرتمیا از خارج کشور تامین می شود، عنوان کرد: این درحالی است که در کشور به خصوص آذربایجان غربی نه تنها ظرفیت بالایی برای تامین نیاز صنعت آبزی پروری به آرتمیا را داریم بلکه در صورت اجرایی شدن طرح های در دست اجرا می توان بخش زیادی از آرتمیای تولیدی را نیز صادر و ارز آوری خوبی عاید کشور کرد.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی با اشاره به اینکه در حال حاضر هر کیلو سیست (تخم) آرتمیا در دنیا ۵۰ تا ۱۰۰ دلار ارزش گذاری شده است، گفت: این درحالی است که دریاچه ارومیه و اراضی حاشیه این دریاچه در استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی ظرفیت بسیاری بالایی برای تولید و تکثیر آرتمیا را دارند.
قریشی از آذربایجان غربی به عنوان خواستگاه و زادگاه آرتمیا ارومیانا نام برد و اضافه کرد: در دوسال اخیر با ترسالی و بهبود نسبی شرایط دریاچه ارومیه وضعیت آرتمیا نیز بهبود یافته و زمینه بهره برداری اصولی از این موجود زنده با ارزش فراهم شده است.
وی با اشاره به تکثیر و پرورش آرتمیا به صورت مصنوعی با هدف حفظ ذخایر آن در دریاچه ارومیه افزود: در سال ۷۴ مجتمع دو هزار هکتاری اراضی دشت فسندوز برای پرورش ماهیان گرمابی در شهرستان میاندوآب احداث شد اما به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی و نبود آب موردنیاز این طرح راکد ماند.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی با اشاره به تغییر کاربری این مجتمع به دلیل وجود آب شور، اتصال انتهای این دشت به دریاچه ارومیه و تامین راحت تر آب شور از طریق زهکش ها برای پرورش آرتمیا به صورت مصنوعی افزود: مطالعات تغییر کاربری مجتمع دو هزار هکتاری دشت فسندوز برای پرورش آرتمیا به روش مصنوعی از سال ۹۰ آغاز شد و در دوسال اخیر نیز موفق به تولید و تکثیر آرتمیا در این مجتمع شدیم.
افتتاح ۲۰۰ هکتار استخر پرورش آرتمیا در دشت فسندوز
قریشی با بیان اینکه با اینکه در هر هکتار از این مجتمع می توان ۱۰۰ کیلو آرتمیا تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی کرد، گفت: از دو هزار هکتار مجتمع دشت فسندوز ۷۰۰ هکتاری در سالهای گذشته به اشخاص واگذار شده و ۱۳۰۰ هکتار آن نیز با تضمین سرمایه گذاری مطمعن آماده واگذاری به متقاضیان است.
وی با اشاره به اینکه از ۷۰۰ هکتار واگذار شده از مجتمع دشت فسندوز میاندوآب ۵۰۰ هکتار استخر پرورش آرتمیا وارد فاز اجرایی شده که ۲۰۰ هکتار آن اسفندماه امسال آماده بهره برداری است، افزود: بر اساس برآوردهای کارشناسان این حوزه این طرح ۳۶ درصد بازده اقتصادی دارد.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی با بیان اینکه بر اساس رایزنی و توافق با شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی مشکلی در تامین آب مورد نیاز استخرهای احداث شده در این مجتمع وجود ندارد، گفت: با توجه به وجود ظرفیت مناسبی که در امر پرورش آرتمیا در استان وجود دارد با پرورش این آبزی میتوان علاوه بر نیازهای داخلی، صادرات نیز داشته باشیم.
تولید ۱۰۰ کیلوتخم آرتمیا در هر استخر
قریشی با تاکید بر اینکه سالانه در هر هتکار از استخرهای خاکی این مجتمع ۱۰۰ کیلو تخم آرتمیا و یک تن نیز بیومث آرتیمیا تولید می شود، ادامه داد: دشت فسندوز میاندوآب محلی منحصر به فرد است که به صورت استاندارد و پایلوت از سال ۱۳۹۳ تا کنون آرتمیا در آن تولید میشود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون در سایه مطالعات و تحقیقات موجود به راحتی میتوان این نوع را بدون دغدغه به بخش خصوصی برای تکثیر و پرورش معرفی کرد و در سطح وسیع در صورت اعطای مجوز به تولید پرداخت، افزود: بسیاری از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه این روزها بلااستفاده مانده است و میتوان پرورش آرتمیا را در این اراضی انجام داد.
اولین بار در کشور از سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۰ برداشت صنعتی آرتمیا از دریاچه ارومیه انجام شد که این برداشت به دلیل کاهش شدید آب دریاچه ارومیه، افزایش میزان شوری آن و به صفر رسیدن آرتمیای زنده موجود در دریاچه به صفر رسید.
صنعت آبزی پروری جهان سالانه بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد دارد و نزدیک به ۳۰ میلیون نفر در این صنعت در کل جهان مشغول به کار هستند که همگی وابسته به تولید و پرورش آرتمیاست که در همین راستا ایران می تواند در تولید این جانور دریایی و ایجاد اشتغال نقش بسزایی ایفا کند.
آرتمیا موجود کوچکی است که به عنوان غذای زنده در تغذیه آغازین میگو، ماهیان دریایی، ماهیان خاویاری و ماهیان زینتی کاربرد وسیعی دارد و چهار گروه آبزیان در مراحل اول رشد وابسته به این موجود پرانرژی و مقوی هستند.
این مجتمع در روستای فسندوز شهرستان میاندوآب و در پرورش و تولید آرتیمیا در روستای فسندوز میاندوآب پایین دست زرینه رود واقع شده است که پیش از تغییر کاربری برای پرورش ماهی مورد استفاده قرار می گرفت.
نظر شما