بازار؛ گروه استانها: جامعه عشایر در طول چند دهه گذشته نقش فرازمندانه ای در توسعه اقتصادی کشور داشتند و مساعدت عشایر از نظر نیروی کار در توسعه و رشد اقتصادی به لحاظ کیفی غیرقابل انکار است.
همچنین از نظر عرضه مطلوب مواد غذایی، عشایر به دلیل دارا بودن یک سوم دام های کشور برای تأمین گوشت و مواد لبنی همواره در بازدهی اقتصاد کشور نقش آفرین بوده و هستند.
همدان یکدرصد از جمعیت عشایری کشور را در خود جای داده است
براساس سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت استان همدان یکمیلیون و ۸۰۰ هزار نفر و طبق آخرین سرشماری عشایر کوچنده کشور که سال ۱۳۸۷ توسط مرکز آمار ایران انجام شد جمعیت ییلاقی عشایر همدان ۱۱ هزار و ۵۰۰ نفر است و سههزار خانوار جمعیت قشلاقی عشایر این استان است و ۹ هزار و ۸۸۱ نفر شامل یکهزار و ۸۶۷ خانوار کوچنده هستند بهطوری که استان همدان یکدرصد از جمعیت عشایری کشور را در خود جای داده است.
طبق بررسی ها در سند راهبردی سهساله استان همدان از جاذبه توریستی در جامعه عشایری و فرصت ایجاد مشاغل بهواسطه آن بهعنوان یکی از مزیتها و قابلیتهای شهرستان نهاوند یاد شده است.
همچنین از احیای گردشگری در مناطق عشایری، انرژی نو (پنل خورشیدی) برای تولید برق سامانههای عرفی (نیروگاه بادی گردنه اسدآباد)، توسعه و تأمین خدمات در سامانههای عرفی عشایر، احیا و گسترش تولیدات لبنی آنها، مدیریت تغذیه و ارتقای جایگاه دام عشایر نیز با عنوان یک اقدام اولویتدار و محرک توسعه شهرستان اسدآباد نام برده شده است.
در این راستا و به منظور پیگیری وضعیت انرژی نو (پنل خورشیدی) برای تولید برق سامانههای عرفی (نیروگاه بادی گردنه اسدآباد) و واگذاری پنل ها به عشایر استان همدان گفتگویی با محمدرضا رحمتی؛ رئیس تشکل عشایر استان همدان ترتیب داده ایم که در ادامه آن را می خوانید:
جای خالی پنل خورشیدی در چادر عشایر استان همدان
محمدرضا رحمتی در گفتگو با خبرنگار بازار در این راستا بیان کرد: چندین سال است که در مورد خریداری پنل خورشیدی با دست اندرکاران و مسئولین امر رایزنی می کنیم اما بعد از گذشت چهار سال هنوز جای خالی پنل خورشیدی در خانه های عشایر استان همدان احساس می شود و این مشکل همچنان به قوت خود باقی است.
رئیس تشکل عشایر استان همدان تشریح کرد: چهار سال پیش تعداد ۱۵ پنل خریداری شد که به دلیل اشکالاتی که شرکت برق به محصول داشت، به شرکت سازنده مرجوع و بازگردانده شد و دیگر در این رابطه تلاشی از سوی مسئولین برای خرید انجام نگرفت.
وی عنوان کرد: خانواده های عشایرنشین، به صورت شخصی برای خرید و تهیه پنل اقدام می کنند که با این اقدام بار مالی گزافی بر دوش خانواده تحمیل می شود.
حدود چهار هزار نفر از جمعیت استان همدان را خانوارهای عشایر تشکیل می دهند و این در حالیست که تنها با دو تانکر، آب مورد مصرف عشایر تامین می شود
رحمتی در ادامه صحبت های خود به وضعیت تامین منابع آبی مناطق مختلف عشایری استان همدان اشاره کرد و افزود: تقریباً در حدود چهار هزار نفر جمعیت استان همدان را خانوارهای عشایر تشکیل می دهند و این در حالیست که تنها با دو تانکر، آب مورد مصرف عشایر تامین می شود.
رئیس تشکل عشایر استان همدان بااشاره به لزوم وحدت مجموعه ها برای رفع مشکلات جامعه عشایر عنوان کرد: در راستای تامین آب خانواده های عشایر به طور مداوم از تعاونی امور عشایر پیگیری انجام شده اما هر یک از نهادها توپ را به زمین دیگری پاس می دهد و هرکدام از موضوع طفره رفته و از انجام کار سر باز می زنند.
دو تانکر موجود برای آب رسانی جوابگوی نیاز عشایرنشین مناطق مختلف نیست خانواده ها مجبورند با هزینه های خود برای تامین آب مصرفی اقدام کنند
وی ادامه داد: به دلیل اینکه دو تانکر موجود برای آب رسانی جوابگوی نیاز عشایرنشین مناطق مختلف نیست خانواده ها مجبورند با هزینه های خود برای تامین آب مصرفی اقدام کنند که براساس برآورد حاصله هر تانکر آب ۱۲۰ هزار تومان برای خانوار هزینه در بردارد.
یک راه به مسافت شش کیلومتر برای تردد عشایر ایجاد شده است
رحمتی در خصوص راه های ارتباطی در مناطق عشایرنشین نیز مطرح کرد: در این مورد با مساعدت بسیج سازندگی، یک راه به مسافت شش کیلومتر ایجاد شده و یک راه ارتباطی دیگر نیز در دست ایجاد است.
رئیس تشکل عشایر استان همدان در ادامه گفتگو با بازار تاکید کرد: از نظر تامین بهداشت محیطی و بهداشت خانوارهای ساکن در مناطق مختلف عشایری، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با توزیع و پخش بسته های رایگان پیشگام بوده و در این رابطه از سوی هیچ نهاد دیگری همکاری و مساعدت انجام نگرفته است.
وی در پایان در خصوص شیوع بیماری کرونا نیز عنوان کرد: از ابتدای شیوع ویروس کرونا تعداد ۱۰۰ نفر از عشایر استان همدان به این بیماری مبتلا شدند که متاسفانه یه نفر فوت و مابقی افراد درگیر با ویروس کرونا، خوشبختانه بهبود یافته اند.
سند راهبردی ساماندهی عشایر مشخص میکند که متناسب با ویژگیهای اجتماعی، اقتصادی و ظرفیتهای منابع محیطی قلمروهای عشایری در هر استان، باید چه شیوهای (کوچ یا اسکان) و با چه مکانیزمی در ساماندهی آنها درنظر گرفته شود و درواقع مناسبترین راهها را برای زندگی عشایر نشان دهد اما گویی این روند، برای عشایر استان همدان به سمت و سویی سوق یافته که حتی دستانشان از دسترسی مناسب به آب و برق نیز خالی است.
برنامه راهبردی ساماندهی عشایر در افق چشمانداز ۱۴۰۴ برای همه استانها تهیه و به تصویب شورای برنامهریزی و توسعه رسیده تا بتوان در مسیر حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق عشایری قدمی برداشت
این در حالی است که برنامه راهبردی ساماندهی عشایر در افق چشمانداز ۱۴۰۴ برای همه استانها تهیه و به تصویب شورای برنامهریزی و توسعه رسیده بهنوعی که بتوان در مسیر حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق عشایری قدمی برداشت.
ناگفته پیداست عشایر در زمینه حفظ و تامین امنیت تا حد قابل توجهی میتوانند نقشآفرین باشند ضمن اینکه با توجه به تولید محصولات دامی و پروتئینی نقش آنها در تامین امنیت غذایی نیز قابل توجه است تا آنجا که حتی در تنظیم بازار نیز نقش دارند.
اما با این اوصاف آنچه نباید فراموش کنیم اینکه درصورت حمایتهای مناسب از عشایر، آنها نسبت به تولید بیشتر محصولاتشان ترغیب خواهند شد و میتوان در مسیر اقتصادی مقاومتی و البته جهش تولید، پیش رفت.
بدین سان زمان آن رسیده تا در کنار تامین آب مناسب برای جامعه عشایر استان همدان، در مسیر واگذاری پنل ها خورشیدی برای آن ها طبق سند راهبردی و عملیاتی سه ساله استان همدان گام هایی جدی برداشته شود چراکه با این روند است که کیفیت زندگی برای عشایر به عنوان نیروهای مولد و عوامل ارتقای امنیت به ویژه در مرزهای کشور، ارتقا می یابد و می توان با کمک آن ها، اقتصاد مقاومتی و جهش تولید را نیز به معنای واقعی آن، رقم زد.
نظر شما