۲۶ آبان ۱۳۹۹ - ۰۱:۰۲
اصلاح قیمت‌ها و رشد ارزندگی سهام
مدیرعامل شرکت مشاوره سرمایه‌گذاری «کاریزما» مطرح کرد

اصلاح قیمت‌ها و رشد ارزندگی سهام

عباسیون، مدیرعامل سرمایه گذاری کاریزما گفت: درحال حاضر رفتار هیجانی که از ابتدای سال باعث شده بود قیمت ها از ارزش واقعی شرکت ها فاصله بگیرند و با سرعت خیلی زیادی رشد کنند، دیگر وجود ندارد و قیمت ها بر اساس نرخ ارز و پیش بینی فروش شرکت ها اصلاح شده اند و چیزی به عنوان سهام گران مطرح نیست.

به گزارش بازار به نقل از بازار سرمایه ایران، وحید عباسیون مدیرعامل سرمایه گذاری کاریزما ارائه پیش‌بینی از آینده بازار سرمایه را منوط به بررسی شرایط فعلی آن دانست و گفت: یکی از موضوعات مهم در این خصوص، قیمت روز سهام است که خود تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. در این میان، یکی از مهمترین فاکتورهایی که در قیمت هر دارایی اعم از سهام یا دارایی های فیزیکی و غیره مطرح است، بحث ارزشِ آن دارایی است.

وی اضافه کرد: البته «ارزش» می‌تواند مبنای محاسباتی متفاوت و مختلفی داشته باشد، اعم از ارزش ذاتی، ارزش جایگزینی، ارزش نسبی و ارزش های مختلف، حال در بازار سهام بحث ارزش ذاتی و ارزش جایگزینی طی ۲ سال اخیر خیلی باب شده است و خودِ ارزش ذاتی نیز تحت تاثیر دو عامل مهم یعنی جریانات اصلی مورد انتظار دارایی‌ها و نیز بحث هزینه فرصت سرمایه‌گذاری یا همان هزینه سرمایه است.

عباسیون تصریح کرد: در یک بازار «کارا» و منطقی باید قیمت به ارزش نزدیک باشد، در اصل باید برابر باشد یا حداقل فاصله زیادی نداشته باشد. حال وقتی ما بحث ارزش ذاتی را مطرح می کنیم، بحث جریانات نقدی آتی دارایی ها مطرح است که خود آن تحت تاثیر عوامل مختلفی است. در بازار سهامِ ما بحث قیمت دلار و فروش شرکت ها تقریبا حرف اصلی را می زند.

از دلایل ریزش بازار
وی ادامه داد: از ابتدای سال تا مرداد ماه سال جاری رشد زیادی را در سهام شرکت ها شاهد بوده ایم که بخشی از این رشد بابت پیش بینی افزایش شرکت ها و ارزش دارایی های شرکت ها و سبب افزایش نرخ ارز و انتظارات آتی از نرخ ارز بود. ولی حالا در یک مقاطعی به دلیل اینکه ورود تعداد زیادی از سرمایه‌گذاران و منابع سرمایه‌ای در  بازار وجود داشت، سرعت این رشد از برآوردهای واقعی که برای شرکت ها وجود داشت، بیشتر بود. این موضوع باعث شد که بورس بازدهی خیلی زیادی را تا مرداد ماه کسب کند که خیلی بیشتر از بازدهی سایر بازار ها و نرخ ارز بود و از طرفی همین امر سبب شد که از مرداد ماه به بعد شاهد کاهش قیمت ها در بازار سهام باشیم.

فاکتورهای موثر بر ارزش
وی فاکتور بعدی موثر بر ارزش را بحث «هزینه فرصت» یا «سرمایه» دانست و گفت: در نظر داشته باشید که نرخ بازده بدون ریسک نیز در این عامل بسیار تاثیرگذار است. به طوریکه اگر نرخ بازده بدون ریسک را اگر همان نرخ اوراق یا نرخ بهره بین بانکی در نظر بگیریم، طی سال جاری نرخ بهره بین بانکی یا حتی سپرده های کوتاه مدت ابتدا حدود ۱۰ درصد بود و بعد به تدریج افزایش پیدا کرد، ۱۵ درصد، ۱۸ درصد و سطوح فعلی هم که حدود ۲۰ درصد است.

این کارشناس بازارسرمایه ادامه داد: قیمت سهام تا زمانی که نرخ بهره پایین بود، به شدت افزایش پیدا کرد، اما از مرداد ماه به بعد همزمان با افزایش نرخ بهره شاهد کاهش قیمت های سهام هم بوده ایم. قیمت سهام علاوه بر این ارزش سهام تحت تاثیر یک سری فاکتورهای دیگر مانند بحث ساختار و مکانیزم بازار و نیز رفتار سرمایه گذاران هم هست.

وی افزود: در یک بازار کارا فرض بر این است که رفتار سرمایه گذاران منطقی است و سرمایه گذاران بر اساس معیارهای منطقی و عقلایی تصمیم‌گیری می کنند. نکته دیگر هم بحث بازارهای موازی است. چون به هر حال بازار سرمایه یک بازار منفک از بقیه بازارها نیست، جریانات پولی و مالی بین این بازارها وجود دارد که از یکدیگر تاثیر می‌پذیرند.

ارزندگی سهام در بازارسرمایه
عباسیون با بررسی شرایط حاضر بیان کرد: قیمت دلار از مرداد ماه که بورس شروع به کاهش کرد، حدود ۴۰، ۵۰ درصد افزایش داشت. اگر قیمت های فعلی را در نظر بگیریم، نسبت به مرداد ماه حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد بالاتر است. در همین فاصله زمانی ما در یک سری از سهام، اصلاحات ۶۰ تا ۷۰ درصدی حتی در قیمت ها داشته ایم حتی در شرکت های بزرگ هم که  یک مدت از آن ها حمایت می شد، الان شاهد آن هستیم که اصلاحات بیش از ۵۰ درصد اتفاق افتاده است و می افتد.

وی ادامه داد: براین اساس می‌توان گفت آن رفتار هیجانی که از ابتدای سال باعث شده بود که قیمت ها از ارزش واقعی شرکت ها فاصله بگیرند و با سرعت خیلی زیادی رشد کنند، الان دیگر وجود ندارد و قیمت ها بر اساس نرخ ارز و پیش بینی فروش شرکت ها اصلاح شده اند و چیزی به عنوان سهام گران مطرح نیست.

عباسیون در خصوص فاکتور نرخ بهره گفت: نرخ بهره ممکن است از ۲۰ درصد به ۲۲، ۲۳ درصد برسد، ولی این افزایش ۱، ۲ درصدی قابل قیاس با آن افزایش که از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد رسید، نیست و به آن اندازه دیگر نمی تواند تاثیرگذار باشد.

جذابیت بازارسرمایه نسبت به بازارهای موازی
مدیرعامل سرمایه گذاری کاریزما تصریح کرد: یک بخش از کاهش شدید قیمت سهام، به دلیل اصلاح و تطبیق با این افزایش نرخ بهره بود. بازارهای موازی مانند بازار ملک، خودرو و... به لحاظ قیمتی چندان جذاب نیستند و حداقل نسبت به بازار سرمایه جذاب نیستند، زیرا رشد خیلی زیادی را داشته اند.

عباسیون در پاسخ به این پرسش که  کدام صنایع برای سرمایه گذاری مناسب ترند، گفت: قیمت ها در همه صنایع و گروه‌ها پایین آمده است، به نظر من در حال حاضر خیلی از شرکت ها در صنایع مختلف بودجه سرمایه‌گذاری دارند، ولی اول باید طبقه بندی صنایع مان را در بازار بررسی کنیم. در بازار طبقه های مختلفی از صنایع و شرکت ها وجود دارد. منظور من از طبقه بندی، بر اساس ماهیت صنعت و اینکه چه چیزی تولید می‌کند، (به طور مثال پتروشیمی، فلزی، بانکی، بیمه و... ) نیست، بلکه منظور طبقه‌بندی بر اساس محرک های رشد قیمت سهام صنایع مانند دلار، دارایی و ... است.

کد خبر: ۵۴٬۲۱۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha