بازار؛ گروه انرژی: «سازمان هدفمندی حدود ۵ هزار میلیارد تومان به وزارت نیرو بدهکار است و عدم پرداخت به موقع آن روند تعمیرات نیروگاهی را با مشکل مواجه کرده است». این بخشی از گفتههای مدیرعامل شرکت برق حرارتی است که معتقد است اگر سازمان هدفمندی این بدهی را به موقع پرداخت نکند، تعمیرات نیروگاهی به مشکل برمیخورد. این خبر در حالی اعلام می شود که چیزی حدود بیش از ۳ هزار مگاوات نیروگاه، بازنشسته در کشور وجود دارد که با وجود بهره وری پایین، به منظور تامین برق مورد نیاز در زمان اوج مصرف تابستان در مدار تولید قرار می گیرند. نیروگاههایی که اگر در نیمه دوم سال که مصرف برق کمتر است، تعمیر و نوسازی نشوند به طور قطع تامین برق در روزهای گرم تابستان به چالش کشیده خواهد شد. او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود از احتمال تسویه ریالی بدهی ارزی تولیدکنندگان صنعت برق خبر می دهد که قیمت گذاری برق آنها به صورت دستوری است. گفتگوی محسن طرز طلب مدیرعامل شرکت برق حرارتی با خبرگزاری بازار را در ادامه میخوانید:
* میزان مصرف برق در نیمه دوم سال معمولا در ساعتهای پیک به کمتر از ۴۰ هزار مگاوات (حدود ۳۷ هزار مگاوات) می رسد. با این اوصاف نیروگاهها از چه تاریخی به حالت اورهال میروند و تعمیرات آنها آغاز میشود؟
در حال حاضر برای شروع تعمیرات با مشکل نقدینگی مواجه هستیم. هزینه تعمیرات نیروگاهها که برای امسال حدود ۶ هزار میلیارد تومان برآورده شده، از محل فروش برق به مشترکین تامین میشود که هم اکنون آن را از سازمان هدفمندی دریافت نمی کنیم. هم اکنون حدود ۵ هزار میلیارد تومان طلب از سازمان هدفمندی داریم. اگر این پول پرداخت شود قادر به تعمیرات خواهیم بود در غیر این صورت به مشکل برمیخوریم.
در حال حاضر برای شروع تعمیرات با مشکل نقدینگی مواجه هستیم. هم اکنون حدود ۵ هزار میلیارد تومان طلب از سازمان هدفمندی داریم. اگر این پول پرداخت شود قادر به تعمیرات خواهیم بود در غیر این صورت به مشکل برمیخوریم
* از چند ماه پیش پرداخت تسهیلات ارزی به فعالان صنعت برق متوقف شده و دلیل اصلی آن حجم بالای بدهی پیمانکاران صنعت برق به صندوق توسعه ملی اعلام شده است. این در حالی است که دولت خود بزرگترین بدهکار به فعالین این صنعت بوده و بد حسابی دولت و قیمت گذاری دستوری معوقات ارزی فعالین این صنعت را بالا برده است.
کاملا به این مشکلات واقف هستیم. بر همین اساس جلساتی را برای حل این مشکل برگزار کردیم تا این مشکل را حل کنیم. هم اکنون یک مصوبه ای به تصویب هییت امنای صندوق توسعه ملی رسیده که بر اساس آن تولید کنندگان برق که قیمت آنها تکلیفی تعیین میشود، میتوانند بدهی خود را به صورت ریالی پرداخت کنند. همچنین این تولیدکنندگان مجاز هستند که از محل مابهالتفاوتها استفاده کنند. در حال حاضر ما از دولت طلب کار هستیم و بخش خصوصی از ما. با این وجود امیدوار هستیم که با اجرایی شدن این مصوبه تمامی بدهی خود بابت خرید تضمینی که حدود ۸ هزار میلیارد تومان است، را تا پایان سال پرداخت کنیم. هم اکنون در حال انجام مقدمات اجرای این مصوبه و انجام یک سری هماهنگیها با سازمان برنامه و بودجه هستیم.
* قرار بود که ۱۲ نیروگاه امسال واگذار شود. چرا با وجود بیش از ۷ ماه از ابتدای سال تا کنون هیچ اقدامی در این خصوص گرفته است؟
۳ هلدینگ نیروگاهی در حال شکل گرفتن است. بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته قرار است که ۱۰ درصد سهام این ۳ هلدینگ که شامل ۱۲ نیروگاه است، در سه ماهه سوم و چهارم واگذار شود. هم اکنون به دنبال اخذ مجوزهای لازم برای پذیرش هلدینگهای نیروگاهی شرق در بازار سرمایه هستیم.
یک مصوبه ای به تصویب هییت امنای صندوق توسعه ملی رسیده که بر اساس آن تولید کنندگان برق که قیمت آنها تکلیفی تعیین میشود، میتوانند بدهی خود را به صورت ریالی پرداخت کنند. امیدوار هستیم که با اجرایی شدن این مصوبه تمامی بدهی خود بابت خرید تضمینی که حدود ۸ هزار میلیارد تومان است، را تا پایان سال پرداخت کنیم
* ارزش سهام نیروگاههایی که قرار است به صورت ETF واگذار شود، چقدر برآورد میشود؟
تعیین ارزش واقعی کاملا به تعیین قیمت سهام این نیروگاهها بر میگردد. اما بر اساس برآوردهای اولیه حداقل ارزش سهام این سه هلدینگ که قرار است واگذار شود، ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است.
* بر اساس گزارشی که سازمان حسابرسی منتشر کرده تولید و عرضه هر کیلو وات برای دولت حدود ۱۳۶ تومان تمام میشود در حالیکه آن را به قیمت ۷۴ تومان عرضه میکنند. بسیاری از فعالین بخش خصوصی بر این باورند که قیمت گذاری دستوری، صنعت برق را سرمایه گریز کرده است. در چنین شرایطی فکر میکنید که از عرضه سهام نیروگاههای برق استقبال شود؟
همه چیز به شرایط عرضه و وضعیت بازار سرمایه در موعد واگذاریها دارد. اما تجربه به ما نشان داده که سهام نیروگاهها معمولا با استقبال سرمایه گذاران مواجه میشود. البته قیمت گذاری دستوری یکی از مهم ترین چالشهای صنعت برق است که آینده آن را با چالش مواجه کرده است.
متاسفانه بیش از ۳ هزارمگاوات نیروگاه، بازنشسته در کشور وجود دارد که با وجود بهرهوری پایین، به منظور تامین برق مورد نیاز در زمان اوج مصرف تابستان در مدار تولید قرار می گیرند. تا زمانی که نیروگاه های جدید احداث نشود، ناچار به حفظ نیروگاه های فرسوده هستیم
* اما گفته میشود که دولت نیروگاههای فرسوده و غیر بهره ور را در فهرست واگذاریها قرار داده است. این ادعا تا چه اندازه درست است؟
میزان بهره وری نیروگاههایی که در فهرست واگذاریها قرار دارند متفاوت است. بهره وری در برخی از نیروگاهها ۴۸ درصد بوده که سطح قابل قبولی است. اما برخی دیگر از نیروگاهها فرسوده بوده و بهره وری پایین ۲۳ درصدی دارند. اما دولت به دنبال حفظ تعادل در روند واگذاریها بوده است.
* چرا به جای واگذاری این نیروگاه ها آنها را از مدار خارجی نمی کنیم و به دنبال احداث نیروگاه جدید با مشارکت بخش خصوصی نمیرویم؟
هزینه سرمایه گذاری در نیروگاههای جدید بسیار بالا است و با توجه به مشکلات صنعت برق درخصوص درآمدها، این کار به سختی پیش خواهد رفت. متاسفانه بیش از ۳ هزارمگاوات نیروگاه، بازنشسته در کشور وجود دارد که با وجود بهره وری پایین، به منظور تامین برق مورد نیاز در زمان اوج مصرف تابستان در مدار تولید قرار می گیرند. تا زمانی که نیروگاه های جدید احداث نشود، ناچار به حفظ نیروگاه های فرسوده هستیم. از طرفی نظام قیمت گذاری برق به گونه ای است که انگیزه ای در بین سرمایه گذاران ایجاد نمی کند.
نظر شما