به گزارش خبرنگار بازار، علی خدایی بعد از ظهر پنج شنبه در آیین گرامیداشت هفته حمل و نقل که در راهآهن شمالغرب برگزار شد، با یادآوری اینکه از ۲۶ آذرماه تا اول دیماه به عنوان هفته حمل و نقل نامگذاری شده است، گفت: طرح دو خطه کردن راه آهن زنجان-قزوین در چهار قطعه اجرا می شود که یکی از قطعه ها در استان قزوین و قطعه های ۲، سه و چهار در استان زنجان قرار دارد، گفت: طول خط ریلی ۲ خطه کردن راه آهن زنجان - قزوین ۱۷۱ کیلومتر است.
سرپرست راهآهن شمالغرب کشور گفت: اجرای طرح دو خطه کردن راهآهن زنجان - تهران منجر به ارتقای کیفیت خدمات به کاربران از خطوط ریلی این مسیر خواهد شد.
خدایی از افزایش ۲۵ درصدی جابهجایی بار در ناوگان حمل و نقل ریلی شمالغرب خبر دادو اظهار کرد: اقدامات ارزشمندی در حوزه ناوگان ریلی شمالغرب انجام شده که از جمله ساخت سکوی دوم ایستگاه خرمدره، تعمیرات اساسی بخش خدماتی ایستگاههای زنجان و میانه، افتتاح ایستگاه تخلیه فیدر گوگرد در بناب و ایستگاه تخلیه گندله در ایستگاه میانه از اقدامات مهم این ناوگان است.
سرپرست راهآهن شمالغرب کشور به کیفیت قطارها اشاره کرد و گفت: این شرکت بر کیفیت قطارها تأکید جدی دارد و تاکنون این امر مهم محقق شده است.
خدایی ابراز کرد: ناوگان ریلی بر ارائه خدمات بهتر به مسافران تأکید جدی دارد و به ساماندهی فضای فیزیکی ترمینال توجه ویژه میکند و در این زمینه اقدامات خوبی را انجام داده است.
وی با بیان اینکه قزوین، زنجان، آذربایجان شرقی و غربی استانهایی هستند که در حوزه استحفاظی راهآهن شمال غرب اقدام به جابهجایی مسافر میکنند، افزود: حوزه استحفاظی راهآهن شمال غرب ۱۲۴ کیلومتر مسیر آذربایجان و ۶۰۱ کیلومتر خروجی ایستگاه مراغه است.
سرپرست راهآهن شمالغرب کشور با بیان اینکه این مسیر ریلی ۳۵ ایستگاه دارد، تصریح کرد: هر چقدر در این حوزه هزینه کنیم،سرمایهگذاری است.
خدایی بر بهرهوری در این حوزه تاکید کردو گفت: باید این حوزه ارتقاء یابد.
وی به حوادث رخ داده در ناوگان ریلی شمالغرب کشور اشاره کرد و افزود: خوشبختانه طی سالهای اخیر حادثه ناگواری در حوزه ریلی شمالغرب رخ نداده است.
سرپرست راهآهن شمالغرب کشور به افزایش جا به جایی مسافردر ناوگان ریلی شمالغرب کشور اشاره کرد و افزود: ۹ درصد نفر کیلومتر در حوزه جابهجایی مسافران، ۱۲ درصد در حوزه جابهجایی مسافران حومهای و در مجموع ۳.۱ درصد در حوزه جابجایی مسافران بوده است.
نظر شما