بازار؛ گروه استانها: استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان نهتنها از چرخدندههای اصلی چرخه اقتصادی، درآمدزایی، اشتغالزایی و تولید ثروت کشور هستند، بلکه از نقش آفرینان اصلی زیستبوم فناوری به شمار میروند.
بنابراین ایجاد سازوکارهای مناسب برای رشد و تعالی این شرکتها و استارتآپها میتواند کمک شایانی به زیستبوم فناوری کشور کند. در همین راستا بسیاری از شرکتهای دانش بنیان این روزها با تولیدات با کیفیت خود توانستهاند با هزینه کمتر و به صرفه تر جایگزین نمونه خارجی شوند و سهم بسزایی از صرفهجویی ارزی را برای کشور به ارمغان بیاورند.
اما مشکل آنجاست که در استانهایی که در آنجا کار میکنند چندان مورد توجه و حمایت دستگاههای دولتی قرار ندارند. خراسان جنوبی نیز جزو استانهایی است که در سالهای قبل بی توجهیهایی خاصی به این این بخش داشت اما اکنون رئیس پارک علم و فناوری خراسان جنوبی معتقد است که وضع رو به بهبود میباشد و لازم است که تعاملات فقط سازمان یافته تر باشد.
عدم حمایتها از شرکتهای دانش بنیان بومی
در همین راستا با چند شرکت دانش بنیان گفتوگو داشتیم که درخواست داشتند نام آنها بیان نشود. یکی از این صاحبان شرکتهای دانش بنیان درخواست کرد که به جای اینکه به شرکتها تسهیلات داده میشود در خرید و فروش محصولات به آنها کمک شود چرا که این اقدام میتواند مفیدتر و پربار تر باشد.
یکی دیگر از شرکتهای دانش بنیان بیان کرد: یکی از مشکلات ما که در بین تمام شرکتها یکسان میباشد عدم حمایت از محصولات داخلی و استفاده از محصول خارجی به ویژه در دستگاههای دولتی است.
به گفته وی به شرکتهای دانش بنیان بومی خراسان جنوبی اعتماد نمیشود، حتی در دستگاههای دولتی از محصولات مشابه دیگر استانها استفاده میشود.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از مدیران شرکتهای دانش بنیان به آن اشاره میکنند، مراحل طولانی در ثبت شرکتها به عنوان شرکت دانش بنیان و اخذ مجوزهای فعالیت است.
یکی از مدیران شرکتهای دانش بنیان با اشاره به طولانی بودن روند کارهای اداری، گفت: ما انتظار داریم روند کارها برای شرکتهای دانش بنیان تسریع شود و اخذ مجوزهای ثبت شرکت، مالیات، بیمه و غیره به صورت سیستمی باشد و کارها از طریق اینترنت انجام شود.
وی افزود: در حال حاضر ما به جای اینکه به کار اصلی خود بپردازیم، مدت زیادی درگیر این مسائل حاشیهای هستیم. لذا باید بروکراسی اداری که یکی از مشکلات اصلی ما است از طریق سیستمی کردن روند کارها تصحیح شود.
به دلیل عدم تعریف درست پروژههای بخش دولتی در حوزه فاوا استان، این گونه پروژهها با چالش مواجه شده و متخصصان این حوزه به دیگر استان ها مهاجرت می کنند
یکی از صاحبان شرکتها که در بخش فاوا کار میکند هم بیان کرد: شرکتهای دانش بنیان و به خصوص شرکتهای فعال در حوزه فاوا در توسعه سهم بازار و دریافت پروژههای بخش دولتی وضعیت نامطلوبی دارند.
به گفته وی فرآیند ارجاع کارهای فاوا در بخشهای دولتی نیاز به نظارت جدی و بازبینی مجدد دارد، چراکه این مسئله شرکتهای حوزه فاوا مخصوصاً شرکتهای دانش بنیان را با مشکلات اساسی مواجه کرده است.
وی ادامه داد: بازار محصولات و خدمات فاوا در بخش دولتی کشور بسیار قابل توجه و بزرگ است، اما به دلیل عدم تعریف درست پروژههای بخش دولتی در استان، این گونه پروژهها با چالش مواجه شده و موجب ضرر بزرگی در محیط کسب و کار فعالان بخش خصوصی حوزه فاوا شده است که از جمله آنها میتوان به مهاجرت متخصصان به دیگر استانها اشاره کرد.
ورود استاندار و رفع برخی از مشکلات
رئیس پارک علم و فناوری خراسان جنوبی در این زمینه در گفتگو با بازار گفت: اکنون در پارک علم و فناوری خراسان جنوبی ۱۵۰ شرکت و هسته فناور حضور دارند و ۴۰ شرکت دانش بنیان نیز در استان داریم که فعالیت دارند.
محمدعلی ناصری افزود: این شرکتها در بخشهای مختلف مانند کشاورزی، آی تی، الکترونیک، عمران، معدن و گیاهان دارویی کار میکنند.
وی با بیان اینکه اکنون وضعیت فرهنگی مناسبتر شده است، گفت: با ورود استاندار خراسان جنوبی و برگزاری جلسه برای رفع مشکلات شرکتهای دانش بنیان و ارائه راه حل برای تسهیلات و خرید محصولات شرکتها در استان، به سوی جلو پیش رفتهایم.
به گفته وی بودجههای کشوری خوبی هم دریافت کردهایم و از طرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاکنون یک میلیارد تومان جذب شده است که در راستای ارائه تسهیلات به شرکتها میباشد و قول یک میلیارد تومان دیگر نیز داده شده است که به زودی تخصیص داده میشود.
بهبود روند کارها
رئیس پارک علم و فناوری استان خراسان جنوبی در زمینه همکاری ادارات و دستگاههای اجرایی استان اعلام کرد: اوضاع بهتر از قبل شده است البته هنوز تا وضع ایده آل فاصله داریم.
ناصری تصریح کرد: اکنون روالهای اداری برای شرکتها بهتر شده است و در بخش صدور مجوزها و مالیات و دیگر موارد سریعتر این روندها طی میشود.
وی درباره خرید محصولات بومی شرکتها توسط بخش دولتی خراسان جنوبی نیز گفت: خوشبختانه محصولات شرکتهای پارکی محدود به استان نمیباشد و کشوری و حتی جهانی است و از این لحاظ محدودیتی ندارند ولی بی مهریهایی توسط دستگاههای دولتی در این زمینه داشتهایم که با وجود اینکه محصول بومی در استان وجود داشته است محصول از دیگر استانها خریداری شده است.
به گفته وی در همین راستا استاندار خراسان جنوبی جلسهای با حضور دیگر دستگاههای اجرایی برگزار کردند که که مقرر شد محصولات مورد نیاز استان در صورت موجود بودن در استان و کیفیت مناسب از شرکتهای بومی خریداری شود و در این یک سال این موضوع توسط استانداری و سازمان مدیریت و برنامهریزی نیز پیگیری شده است.
نیاز به کارشناس آموزش دیده در دستگاه های دولتی
رئیس پارک علم و فناوری خراسان جنوبی درخواست کرد که دستگاههای اجرایی و دولتی استان یک نفر کارشناس آموزش دیده برای ارتباط با شرکتهای پارکی داشته باشند.
ناصری تصریح کرد: مشکل ما این است که قوانین پارکها با قوانین دستگاههای دولتی تفاوت دارد و این تفاوتها را دستگاههای اجرایی نمیدانند و اطلاعات آنها کم است و بر اساس اطلاعات خود عمل میکنند.
مشکل ما این است که قوانین پارکها با قوانین دستگاههای دولتی تفاوت دارد و این تفاوتها را دستگاههای اجرایی نمیدانند و اطلاعات آنها کم است و بر اساس اطلاعات خود عمل میکنند
وی ادامه داد: در همین راستا اگر یک کارشناس توسط هر دستگاه به ما معرفی شود که هم وظایف خود در آن اداره را انجام دهد و هم ما آموزشهایی در زمینه قوانین پارکها و روند کار به او بدهیم و شرکتها در زمان مراجعه به آن اداره، فقط با همان فرد ارتباط بگیرند، میتوانیم روند رو به جلویی داشته باشیم و از این موانع عبور کنیم.
وی با بیان اینکه اکنون سه اداره کارشناس مرتبط ولی آموزش ندیده دارند که لازم است آموزشهایی برای آنها برگزار شود، گفت: لازم است دیگر دستگاههای اجرایی و دولتی نیز در این روند با ما همکاری داشته باشند چرا که اکنون همکاری و تعامل شکل گرفته است ولی سازمان یافته شده نمیباشد.
وی بیان داشت: در صورت تغییرات در یک دستگاه تمام تعاملات از بین میرود و دوباره باید این روند انجام شود، که در صورت حضور یک کارشناس آموزش دیده مرتبط این روند سازمان یافته میشود.
به گفته وی اکنون وضع نسبت به سالهای قبل بهتر شده است اما برای بهبود هر چه بیشتر شرایط و نزدیک شدن به شرایط ایده آل لازم است که فرهنگ سازی هایی توسط رسانهها و صدا و سیما انجام شود.
وی تصریح کرد: کارشناسان پارک نیز با برگزاری جلسه با دستگاههای اجرایی تبادلات را افزایش دهند و فرهنگ سازی کنند، همچنین نیاز است که استانداری خراسان جنوبی در برخی موارد ادارات را الزام به انجام و همکاریهایی کنند.
مشکلات بسیاری از وجود خلاءهای قانونی در کسب و کارهای دانش بنیان تا عدم حمایت نهادهای دولتی و در بعضی مواقع حتی وجود قوانین دست و پا گیر مانع رشد آنها است که امید می رود با رشد تأثیرگذاری استارتاپها مسئولین و دستگاه های اجرایی مجاب به استفاده از نوآوری های این شرکتها شوند.
نظر شما