به گزارش بازار به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، براساس اعلام بانک مرکزی لبنان، وسعت ویرانی ناشی از انفجار روز سه شنبه در بندر بیروت که موجب کشته شدن بیش از ۱۳۵ نفر شد و بیش از ۳۰۰ هزار تن را بیخانمان کرد، به میلیاردها دلار میرسد.
براساس اظهارات یکی از مقامات بانک مرکزی لبنان، این نهاد تا مدت پنج سال وامهای دلاری بدون بهره را در اختیار افراد و شرکتهای آسیب دیده قرار خواهد داد. علاوه بر این، بانک مرکزی لبنان برای واردکنندگان آلومینیوم، چوب و شیشه دلار به نرخ دولتی معادل ۳۹۰۰ پوند لبنان فراهم خواهد کرد؛ قیمت غیررسمی هر دلار در بازار آزاد لبنان حوالی ۸هزار پوند است.
لبنان در حال حاضر با سختترین بحران مالی تاریخ خود روبرو است و این موضوع پیش از انفجار و پاندمی ویروس کرونا برقرار بود. ارز لبنان همچنان با دلار نوسان میکند و به اصطلاح به دلار پگ است اما این موضوع که از سال ۱۹۹۷ و با قیمت ۱۵۰۷.۵ پوند لبنان به ازای هر دلار تثبیت شده، حالا پگ مصنوعی در نظر گرفته میشود. به عبارت دیگر، سالها تزریق دلار به بازار توسط بانک مرکزی برای تقویت پوند لبنان به همراه سوءمدیریت های فراوان مالی و افزایش بدهیهای خارجی ارزش واقعی ارز این کشور را کاهش داد و بیروت را عملا از دلار خالی کرد؛ ارزی که برای واردات حیاتی است.
این کشور پیش از این انفجار نیز برای واردات مواد غذایی و کالاهای اولیه تقلا می کرد و این در حالی است که واردات ۸۰ درصد مواد غذایی مورد نیاز این کشور را تشکیل می دهد.
بانکهای لبنان برای برداشت از سپرده ها محدودیت هایی وضع کرده و دسترسی سپرده گذاران را به حسابهای خود کاهش داده اند و آنهایی که سپرده پوند دارند، شاهد از بین رفتن پس انداز عمر خود شده اند. بحران جاری این سوال را مطرح میکند که با توجه به اینکه توانایی واردات لبنان همین حالا نیز در معرض خطر قرار گرفته است، آنها چگونه میتوانند اقتصاد خود را بازسازی کنند.
در ابتدا دلیل انفجار ۲هزار و ۷۵۰ تن آمونیوم نیتراتی اعلام شد که در ۶ سال گذشته در انباری فاقد ایمنی در بندر بیروت نگهداری شده بود اما دولت لبنان اعلام کرد که ظرف پنج روز آتی دلیل اصلی انفجار و عاملان آن را شناسایی خواهد کرد.
نظر شما