به گزارش بازار، نشست کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با حضور معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، نایبرئیس اتاق ایران و اعضای کمیسون برگزار شد. در این نشست اکبر فتحی، معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: ما در حوزه آب و انرژی با مشکلات جدی مواجهیم. نظام بهرهبرداری ما نظام مشخص و پایدار نیست، و نظام بازرگانی ما نیز ناکارآمد است. اما با تمام این مشکلات، کشاورزان زحمتکش ما بدون هیچ منتی، سالانه ۱۳۵ میلیون تن تولید برای کشور انجام میدهند. در مناطق عشایری و روستایی، مردم به تولید نشاسته و پروتئین مشغولاند.
فتحی ادامه داد: خیلی از زمینههای تصمیمگیری در اختیار ما نیست، بلکه در حوزه اختیارات وزارتخانهها و بانکهای دیگر است. هر کدام از این نهادها بخشی از مسئولیت را دارند. ما نیز در کنار شما تلاش میکنیم تا این بخشها را کنار هم قرار دهیم و خروجی مشخصی ارائه کنیم؛ برای بخشی که با وجود همه گلایهها، از پتانسیل بالایی برخوردار است و مسئولیت تأمین امنیت غذایی کشور را بر عهده دارد.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: فتحی ادامه داد: در سالی که با کمبارشی و خشکسالی مواجهیم، این مشکلات دوچندان شده است و پیشبینی میشود که تولید گندم، جو، سایر غلات، سبزی و صیفی و محصولات دیگر با افت محسوسی همراه باشد. بنابراین، نیاز ما به واردات بیشتر و منابع ارزی افزونتر خواهد شد.
فتحی تصریح کرد: اگرچه بخش خصوصی انتقاد دارد که ارز برداشتهشده ولی بازنگشته، و سیاستها سختگیرانهاند، اما باید بدانیم که سرمایه در حال گردش به بخش کشاورزی نیز تخصیص دادهشده است. حدود ۸ همت به مرغداران و دامداران برای تأمین نهادهها اختصاصیافته است. حتی اگر ارز از حوزه نهادهها برداشته شود، شاید در ظاهر تفاوتی برای بخش کشاورزی نداشته باشد، اما نهاده گرانقیمت موجب میشود که واحد تولیدی، محصول خود را گرانتر بفروشد، که در عمل ممکن نیست.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: سیاست حاکمیت این نیست که به هر قیمتی، سفره مردم کوچکتر شود. چون این موضوع با زندگی روزمره مردم گرهخورده و طبیعی است که میزان درگیری دولت با این بخش زیاد باشد. خوشبختانه دولت در تأمین ارز نهادههای دامی، مشابه سنوات گذشته عمل کرده است. در حوزه تحقق شعار سال، باید واقعبینانه نگاه کنیم.
به گفته فتحی، سرمایهگذاریها باید در بخش خصوصی انجام شود. سرمایههای نزد مردم باید بهجای بازار ارز و طلا، به سمت تولیدات مولد برود. تشکلهای صنفی نیز مسئولیت سنگینی دارند.
او تأکید کرد: ممکن است جذابیت سرمایهگذاری در حوزه طلا و ارز بیشتر باشد، اما وظیفه ما این است که جذابیت سرمایهگذاری در بخش کشاورزی را افزایش دهیم، و ریسک فعالیت در این حوزه را کاهش دهیم. اگر این کار را انجام دهیم، دغدغههای شما نیز برطرف خواهد شد و بستر برای فعالیتهای کشاورزی مهیا میشود. نیاز به فرهنگسازی و عرق ملی داریم تا بتوانیم به سرمایهگذاری مولد دستیابیم.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی افزود: نسبت به سال گذشته، صادرات کشاورزی ۳۵ درصد افزایشیافته و به ۸ میلیارد دلار رسیده است. اما نظام بازرگانی ناکارآمد ما باعث شده، سیبی که در برخی مناطق ۳۰ هزار تومان فروخته میشود، در مغازهها ۱۸۰ هزار تومان عرضه شود. در حوزه تخممرغ نیز قیمتها کاهشیافتهاند، اما دولت باید مدیریت کند که صادرات در برخی مناطق مانند عراق، توجیهپذیر نیست؛ لذا باید تولید کاهش یابد تا صادرات توجیه داشته باشد.
فتحی ادامه داد: بسیاری از مشکلات از طریق کشاورزی قراردادی قابلحل است، اما نیازمند همکاری است. بخش تجارت باید با تولیدکنندگان قرارداد ببندد، آمادگی خود را اعلام کند و درنتیجه، مازاد تولید نخواهیم داشت؛ مثل پیاز که خاصیت انبارداری ندارد. باید کشاورزان را تشویق کنیم به کشاورزی قراردادی روی بیاورند. چون در حال حاضر محدودیت صادرات داریم و تنها راه نجات، همین کشاورزی قراردادی است. در موضوع دانههای روغنی نیز مجوزی داده نمیشود، درحالیکه گفته میشود بهجای واردات روغن، دانه وارد شود.
نظر شما