آرش آریانژاد در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اجرای طرح های مختلف در راستای حفاظت از آب های زیرزمینی در استان کردستان، اظهار کرد: یکی از طرحهای ملی و راهبردی بخش آب ایران، طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی است و در همین راستا اقدامات مختلفی در سطح استان در دستور کار قرار گرفته است.
وی گفت: افزایش جمعیّت، محدودیت منابع آبهای سطحی و نیاز روزافزون به منابع آب، وضعیت اقلیمی و جغرافیایی ایران و به تبع استان کردستان و همچنین وقوع پدیده خشکسالی در سالهای اخیر از جمله دلایل و الزامات اجرای طرح تعادل بخشی به شمار می رود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: بهره برداری بیش از اندازه از آبخوانها و بروز اثراتی همچون افت سطح آبهای زیرزمینی، کاهش کیفی آب آبخوانهای زیرزمینی، ایجاد فرونشستهای مخرب در دشتها و آبخوانها و کوتاه شدن عمر آبخوانهای مهم به ویژه در دشتهای شرقی استان کردستان شده است.
وی افزود: در سال ۱۴۰۳ از سوی شرکت مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران، به این شرکت تکلیف شد که از محل اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی، به میزان ۲۱ میلیون مترمکعب آب صرفه جویی شود که به استناد گزارشات تائید شده بر روی سامانه این عدد تا پایان سال گذشته به بیش از ۳۲ میلیون مترمکعب رسید و این نسبت به برنامه ابلاغی، رشد ۱۵۶ درصدی را نشان میدهد.
آریانژاد از استقرار گروههای گشت و بازرسی در راستای صیانت از منابع آب خبر داد و عنوان کرد: حوزه حفاظت و بهرهبرداری این شرکت بدون وقفه زمانی تعداد ۲۰ اکیپ حفاظت و نظارت از منابع آب و مجاری آبی را در سطح استان مستقر و کلیه سامانههای مرتبط با این فعالیّت از جمله سامگشت، را فعال سازی و ۶۰ درصد از دیون قطعی این پروژه را نیز از محل اعتبارات ابلاغی و اوراق مرابحه، تسویه کرده است.
وی با اشاره به اینکه سند سازگاری با کم آبی، در سال ۱۴۰۰ به این شرکت ابلاغ شد، اظهار داشت: با توجه به برگزاری جلسات متعدد با حضور مقامات استانی در این خصوص، در نظر است تا پایان سال ۱۴۰۵ به عنوان فاز اول اجرای سند، بیش از ۲۵۳ میلیون مترمکعب آب، صرفهجویی شود که تا پایان سال ۱۴۰۳ این عدد ۱۱۴.۷۵ میلیون مترمکعب و دارای پیشرفت ۴۵.۲۸ درصدی بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان تعداد پروندههای رسیدگی شده در کمیسیون رسیدگی به صدور پروانهها، را قابل قبول ارزیابی کرد و گفت: در سال گذشته هفت هزار و ۱۰۰ پرونده در این کمیسیون مطرح و رسیدگی شد که این رقم به نسبت سال ۱۴۰۲ رشد ۳۴۸ درصدی داشت.
وی به هشت هزار و ۸۴۹ متر حفاری، بصورت چاه عمیق در سال گذشته در سطح استان نیز اشاره کرد و افزود: در سال ۱۴۰۱ متراژ کل حفاری چاههای عمیق و نیمه عمیق برابر با بیست هزارو ۸۲۸ متر بوده که این عدد در سال ۱۴۰۲ به ۱۷هزار و ۹۲۷ متر رسید.
وی ادامه داد: براساس آمار موجود، متراژ کل حفاریهای سال ۱۴۰۳ به نسبت سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به ترتیب کاهش ۵۷.۵ و ۵۰.۶ درصد داشته است.
آریانژاد اظهار کرد: به منظور جبران کسری مخزن در آبخوانهای استان خصوصاً دشتهای ممنوعه قروه، دهگلان و چهاردولی و جلوگیری از روند افزایشیِ پدیده فرونشست زمین، در قالب طرح احیاء و تعادلبخشی، اقدامات ذیل در سطح شرکت آب منطقهای کردستان، در سنوات گذشته صورت گرفته و همچنان استمرار دارد.
وی در پایان گفت: در سال گذشته از محل انسداد ۴۸۰ حلقه چاه غیرمجاز، بالغ بر ۳۲ میلیون مترمکعب آب، صرفهجویی شد.
نظر شما