به گزارش بازار به نقل از نیویورک تایمز؛ در اواخر سال ۲۰۲۳، اسرائیل در پی ترور ابراهیم بیاری، یکی از فرماندهان ارشد حماس در شمال نوار غزه بود که در طراحی هفتم اکتبر نقش داشت. اما دستگاه اطلاعاتی اسرائیل نتوانست بیاری را که گمان میرفت در شبکه تونلهای زیرزمینی غزه پنهان شده باشد، پیدا کند.
بنابراین، افسران اسرائیلی به فناوری جدیدی متکی شدند که با هوش مصنوعی تقویت شده بود؛ سه مقام اسرائیلی و آمریکایی مطلع از این ماجرا گفتند این فناوری حدود یک دهه پیش توسعه یافته بود، اما تاکنون در نبرد استفاده نشده بود. نیاز به یافتن بیاری، انگیزهای تازه برای بهبود این ابزار ایجاد کرد؛ مهندسان در یگان ۸۲۰۰ اسرائیل - معادل آژانس امنیت ملی آمریکا - بهسرعت هوش مصنوعی را با این فناوری ادغام کردند.
چندی بعد، اسرائیل به مکالمات بیاری گوش داد و ابزار صوتی مجهز به هوش مصنوعی را آزمایش کرد که توانست مکان تقریبی تماسهای او را مشخص کند. بر پایه این اطلاعات، اسرائیل در ۳۱ اکتبر ۲۰۲۳ حملات هوایی علیه منطقه هدف انجام داد و بیاری را کشت. اما بر اساس گزارش «ایرورز»، سازمان نظارت بر درگیریهای مستقر در لندن، در این حملات بیش از ۱۲۵ غیرنظامی نیز کشته شدند.
این ابزار صوتی تنها یکی از نمونههایی بود که نشان میدهد اسرائیل چگونه از جنگ غزه برای آزمایش و بهکارگیری سریع فناوریهای نظامی مبتنی بر هوش مصنوعی در سطحی بیسابقه استفاده کرده است. به گفته ۹ مقام دفاعی آمریکایی و اسقاطیلی که به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، اسقاطیل در ۱۸ ماه گذشته هوش مصنوعی را با فناوریهای دیگری همچون نرمافزارهای تشخیص چهره برای شناسایی چهرههای مخدوش یا آسیبدیده ترکیب کرده، از هوش مصنوعی برای شناسایی اهداف احتمالی حملات هوایی بهره گرفته، و مدل زبانی عربی ویژهای برای تحلیل پیامهای متنی، پستهای شبکههای اجتماعی و دیگر دادههای عربی ایجاد کرده است.
بسیاری از این پروژهها حاصل همکاری بین سربازان یگان ۸۲۰۰ و نیروهای ذخیرهای بودند که در شرکتهای فناوری همچون گوگل، مایکروسافت و متا کار میکنند. به گفته منابع مطلع، این گروهها در مکانی به نام «استودیو» گردهم آمدند؛ یک مرکز نوآوری برای تطبیق تخصصها با پروژههای هوش مصنوعی .
با این حال، به گفته مقامات اسرائیلی و آمریکایی، استفاده از این فناوریها گاهی منجر به شناساییهای اشتباه، بازداشتهای نادرست و مرگ غیرنظامیان شد. برخی مسئولان از پیامدهای اخلاقی این ابزارها ابراز نگرانی کردهاند؛ ابزارهایی که میتوانند باعث افزایش نظارت و کشتار بیشتر غیرنظامیان شوند.
مقامات دفاعی اروپایی و آمریکایی گفتند هیچ کشوری به اندازه اسرائیل در آزمایش ابزارهای هوش مصنوعی در میدان نبرد فعال نبوده و این وضعیت پیشنمایشی است از چگونگی استفاده از این فناوریها در جنگهای آینده - و خطرات احتمالی آن.
نظر شما