۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۴
حبس داده‌های کروکی برخط در بیمه مرکزی

حبس داده‌های کروکی برخط در بیمه مرکزی

پروژه کروکی برخط از سال ۱۴۰۰ بصورت آزمایشی توسط پلیس راهور فراجا در استان قم آغاز بکار کرد و در ادامه با اعلام آمادگی بیمه مرکزی مبنی بر انجام همکاری با پلیس پیش رفت.

به گزارش بازار به نقل از اقتصاد مدیا، پروژه کروکی برخط از سال ۱۴۰۰ بصورت آزمایشی توسط پلیس راهور فراجا در استان قم آغاز بکار کرد و در ادامه با اعلام آمادگی بیمه مرکزی مبنی بر انجام همکاری با پلیس در مسیر توسعه خدمات الکترونیک کروکی برخط، موضوع در قالب انعقاد تفاهم‌نامه مشترکی با هدف تسهیل در روند ترسیم و ارائه کروکی برخط به طرف‌های تصادفات رانندگی و پیشگیری از تشکیل پرونده‌های تقلبی پرداخت خسارت و ایجاد بستری برای تهیه و گردآوری داده‌های تصادفات و در نهایت مدیریت فرآیند تصادفات جاده‌ای و شهری پیش رفت.

در ادامه و با پیگیری بیمه مرکزی از سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ، در سال ۱۴۰۲ مصوبه‌ای بابت هزینه هر کروکی الکترونیک تعیین و از سوی سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به بیمه مرکزی ابلاغ گردید.

از آبان‌ماه ۱۴۰۲ با تأمین بیش از ۷۰ درصد تجهیزات سخت افزاری مورد نیاز پروژه که با سرمایه‌گذاری ۳۵ درصدی بیمه مرکزی و ۶۵ درصدی بخش خصوصی (شرکت های وب) تهیه شده بود، تحویل پلیس راهور فراجا گردید و رسماً در تمامی استان‌ها خدمات کروکی برخط توسط پلیس راهور فراجا راه اندازی گردید.

طبق برآوردهای بیمه مرکزی در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ ، شرکت‌های بیمه تقریباً مبلغی بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان در سال بابت پرونده‌های تقلبی و تصادفات ساختگی به کلاهبرداران پرداخت می‌کردند که با راه اندازی این خدمت و تصویر برداری از صحنه تصادف، زمینه مناسبی برای پیشگیری از تشکیل پرونده‌های تقلبی در شرکت‌های بیمه ایجاد گردید که عملاً عمده زحمت این خدمت بر عهده پلیس راهور فراجا و سرمایه‌گذار و مجری بخش خصوصی بوده است.

کروکی بر خط چگونه کار می‌کند

پس از حضور کارشناسان و افسران پلیس راهور در صحنه تصادف، ضمن تصویربرداری از صحنه تصادف بیش از ۲۰۰ قلم داده مرتبط با افراد مرتبط با صحنه تصادف، خودروها، وضعیت جاده و علائم جاده‌ای توسط مأمورین راهور ثبت گردیده و پس از ثبت در سامانه پلیس در کمتر از چند ثانیه، کد رهگیری کروکی برخط به شماره تلفن همراه طرف‌های تصادف پیامک شده و همزمان یک نسخه از داده‌های آن نیز به سرورهای بیمه مرکزی ارسال و ذخیره می‌شود.

اهمیت این داده‌ها از آن جهت است که با آنها می‌توان بسیاری از معضلات ترافیکی، تصادفی و خودرویی را شناسایی و برای برطرف کردن آنها برنامه‌ریزی صورت گیرد. بر اساس داده‌های ثبت شده در این سامانه شهرداری‌ها و سازمان راهداری می‌توانند نقاط حادثه خیز را شناسایی کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنند. از سوی دیگر سازمان استاندارد بر اساس نوع خودرو می‌تواند وضعیت آنها را رصد کرده و برای بهبود کیفیت خودروها اقدامات لازم را انجام دهد. وزارت بهداشت، اورژانس، امداد خودروها و همچنین تعمیرگاه‌های مجاز و کعتبر نیز از این اطلاعات استفاده کرده و استراتژی خود را ترسیم کنند.

اما یکی از مهمترین وظایف این داده‌ها آن است که خریداران خودرو کارکرده نیز می‌توانند از این اطلاعات استفاده کرده و از تصادفی بودن یا نبودن خودرویی که برای خرید در نظر گرفته‌اند مطلع شوند که در این راه استارت‌آپ‌ها و فناوری‌های نوین می‌توانند به شرط دسترسی به داده‌ها بسیار موثر عمل کنند.

ماجرای حبس داده‌ها

بعد از تغییر مدیریت بیمه مرکزی در دولت چهاردهم و تغییر سیاست‌های این مجموعه، بیش از دو میلیون کروکی بر خط در سرورهای بیمه مرکزی محبوس شده‌اند و دسترسی استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش نبیان نوآور به این اطلاعات قطع شده است. از سوی دیگر با مراجعه به سایت پلیس راهور به آدرس rahvar۱۲۰.ir که پیشتر برای ثبت تصادفات و استعلامات در نظر گرفته شده بود، گزینه استعلام تصادفات از منوی خدمات این سایت حذف شده است.

پرویز خسروشاهی، رییس کل بیمه مرکزی در توییتی که در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس منتشر کرده، تمییز نبودن داده‌ها را علت این حبس داده عنوان کرده است، در صورتی که بر اساس آنچه پیشتر در تشریح این سیستم گفته شده بود، اطلاعات دسته‌بندی شده و مشخص در اختیار متقاضیان قرار گرفته می‌شده و اطلاعات کاملی برای سیستم در نظر گرفته بودند.

بررسی‌ها و شنیده‌های اقتصاد مدیا حاکی از آن است که در سالی که حاکمیت بنا بر حمایت از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی دارد، رییس کل بیمه مرکزی بر خلاف جهت سیاست‌ها، همکاری این مجموعه را در خصوص سامانه کروکی برخط با بخش خصوصی به پایان رسانده و در پی آن است که با هزینه‌ای بالا این سامانه را در دست گیرد.

اینکه چه سیاستی را رییس کل بیمه مرکزی در خصوص این سامانه در پیش گرفته است مشخص نیست. اما آنچه از شواهد بر می‌آید این موضوع است که بسیاری از استارت‌آپ‌ها که می‌توانستند از این داده‌ها در جهت خدمت‌رسانی به مردم استفاده کنند دستشان از داده‌ها کوتاه است و مشخص نیست این اطلاعات برای عموم چه زمانی از حبس بیمه مرکزی خارج خواهد شد.

کد خبر: ۳۳۶٬۵۸۶

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha