۳۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۲
۱۷ درصد جمعیت آذربایجان شرقی کشاورز هستند
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی:

۱۷ درصد جمعیت آذربایجان شرقی کشاورز هستند

رئیس سازمان جهادکشاورزی گفت: طبق آخرین آمار، این بخش حدود ۱۷ درصد از سهم اشتغال استان را به خود اختصاص داده و حدود سه درصد از متوسط شاغلان بخش کشاورزی کشور بالاتر است.

به گزارش بازار، شهرام شفیعی یکشنبه روز یکشنبه به وضعیت جمعیتی در آذربایجان شرقی اشاره کرد و افزود: استان با جمعیتی بالغ بر چهار میلیون و ۸۰ هزار نفر شامل ۴.۸ درصد جمعیت کشور، بزرگترین و پرجمعیت‌ترین منطقه در شمال‌غرب ایران بوده که ۲۸.۱ درصد از آن در مناطق روستایی و ۷۱.۹ درصد در مناطق شهری سکونت دارند.

وی با بیان این‌که سهم استان از ارزش افزوده ۳.۵ درصد است، ادامه داد: مطابق آخرین تقسیمات کشوری، آذربایجان شرقی دارای ۲۳ شهرستان، ۴۶ بخش، ۷۴ شهر، ۱۴۶ دهستان و سه هزار و ۶۳ آبادی است و با مساحت ۴۵ هزار و ۴۹۱ کیلومتر مربع ۲.۸ درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده است.

وی به وضعیت آب و هوایی استان نیز اشاره کرد و گفت: آذربایجان شرقی به دلیل وسعت زیاد، دارای آب و هوای متنوع بوده و دمای آن از ۴۵.۲ درجه سانتی‌گراد بالای صفر در تابستان تا ۳۳.۵ درجه سانتی‌گراد زیر صفر در زمستان متغیر است و میانگین دمای سالانه استان نیز ۱۲ درجه سانتیگراد بالای صفر و میانگین بارندگی سالیانه آن بر اساس سال زراعی ۱۴۰۳- ۱۴۰۲ حدود ۲۹۱.۳ میلی‌متر است.

شفیعی اظهار کرد: مجموعه سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌ شرقی، متولی توسعه کشاورزی استان بوده و علاوه بر برنامه‌ریزی‌ها و پشتیبانی‌های ستادی، از طریق ۳۶۶ نفر مروج مسئول پهنه در روستاها و واحدهای تولیدی، انواع خدمات فنی، آموزشی، ترویجی و توانمندسازی را به بهره‌برداران بخش کشاورزی ارائه می‌کند.

وی با بیان این‌که سالانه بیش از ۹۰ هزار نفر از بهره‌برداران، انواع آموزش‌های ترویجی و مهارتی را در رشته‌های مختلف کشاورزی از مروجین مستقر در مراکز جهاد کشاورزی شهرستان‌ها دریافت می‌کنند، گفـت: زنان روستایی نیز همگام و همراه با مردان در توسعه روستاها سهیم بوده و با شرکت در انواع تشکل‌های محلی، گام‌های اساسی در اجرای برنامه‌های توسعه روستایی استان برمی‌دارند.

وی افزود: مساحت اراضی مستعد کشاورزی استان بالغ بر یک میلیون و ۴۱۲ هزار هکتار یعنی حدود ۳۱ درصد مساحت استان بوده که رتبه دوم کشور در اراضی زراعی و رتبه پنجم کشور در مساحت باغ و قلمستان را دارد و سطح مراتع سرسبز استان، دو میلیون و ۴۵۷ هزار هکتار و جنگل‌های ارزشمند استان نیز ۱۶۴ هزار هکتار است که به عنوان ذخیره‌گاه ژنتیکی کره زمین شناخته می‌شود.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: استان از نظر توسعه گلخانه‌ها، تولید و فرآوری کشمش، سنجد، عدس، لپه و نخودچی دارای رتبه اول، از نظر تولید سیب، گوجه سبز، زغال اخته، آلبالو ، تخم مرغ و عسل دارای رتبه دوم، و از نظر تولید گوشت قرمز، زرشک و سماق نیز دارای رتبه چهارم کشور است.

وی افزود: مساحت اراضی زیر کشت زراعی استان حدود ۸۰۳ هزار هکتار بوده که ۷۵ درصد آن اراضی دیم و ۲۵ درصد آن اراضی آبی است و از نظر سطح زیرکشت محصولات زراعی، گندم، یونجه، جو، نخود و عدس به ترتیب جزء پنج محصول اساسی زراعت استان هستند.

وی با بیان این‌که پروژه‌های افزایش بهره وری در زیربخش های زراعی، باغی و آب و خاک در حال اجرا است، اظهار کرد: طرح جهش تولید در دیمزارها با ستاد فرمان حضرت امام (ره)، با مساحت ۶۹۰ هزار هکتار و نیز اصلاح الگوی کشت به مساحت کل ۸۱۹ هزار و ۵۵۶ هکتار (اراضی آبی و دیم) در سطح استان در حال اجرا بوده و استان از نظر اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها و اجرای برنامه اصلاح الگوی کشت رتبه اول کشوری را دارا است.

شفیعی با بیان این‌که مساحت اراضی باغی استان بیش از ۱۳۰ هزار هکتار است و محصولات سیب درختی، انگور، زردآلو، بادام و گردو دارای بیشترین سطح زیرکشت محصولات باغی استان هستند، گفت: سال گذشته هفت هزار و ۲۰۰ هکتار به زیر کشت گیاهان دارویی رفته و سازمان جهاد کشاورزی، تامین بذور اصلاح شده و فراهم کردن امکان کشاورزی قراردادی را در دست اقدام دارد.

وی از افزایش مساحت گلخانه‌های استان به هزار و ۳۳۶ هکتار خبر داد و اظهار کرد: تعداد ۶۳۶ واحد گلخانه‌ای در ۳۶۹ هکتار از اراضی استان در حال بهره‌ برداری بوده و تعداد ۱۶۸ واحد در ۴۰۰ هکتار نیز در حال اجرا است و پیشرفت فیزیکی یک تا ۹۵ درصد دارند.

وی افزود: کل تولیدات آبزی پروری استان اکنون به ۱۰ هزار و ۱۵۵ تن معادل ۲ درصد از تولیدات کشور می‌رسد و تولید ماهیان زینتی استان، بیش از ۱۷ میلیون قطعه در سال است که این مقدار ۴.۷ درصد از کل تولیدات کشور را شامل می‌شود و از این نظر در رتبه هفتم کشور هستیم.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۶۹ تاکنون، سامانه‌های نوین آبیاری خرده مالکی در حدود ۷۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع و باغات استان راه اندازی شده و ۶ هزار و ۳۵۰ هکتار نیز در دست اجرا است و سالانه سه هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی نیز به صورت خود اجرائی توسط بهره برداران به سامانه‌های نوین آبیاری تجهیز می‌شوند.

وی اظهار کرد: سطح اجرا شده شبکه‌های فرعی سه و چهار آبیاری و زهکشی استان تا پایان سال ۱۴۰۳ نزدیک به ۵۲ هزار و ۵۰۰ هکتار (ثقلی مدرن و تحت فشار) بوده و شبکه‌های فرعی اجرا شده در پایاب سد خداآفرین و سد حاجیلر چای ورزقان و ایستگاه پمپاژ گلفرج و جلفا مساحتی بالغ بر ۱۸ هزار و ۷۴۰ هکتار است.

وی با بیان این‌که ضریب مکانیزاسیون بخش کشاورزی استان اکنون برابر ۳.۳۱ اسب بخار در هکتار بوده درحالی که میانگین کشوری این رقم سه است، افزود: اکنون بیش از ۴۸ هزار دستگاه انواع تراکتور و یکهزار و ۴۰۵ دستگاه کمباین فعال در استان وجود دارد.

شفیعی گفت: اکنون بیش از ۷.۵ میلیون واحد دامی، تعداد ۸۸۹ واحد فعال مرغداری گوشتی، تخم‌گذار و مادر با ظرفیت بالغ بر ۲۸ میلیون و ۴۹۷ هزار قطعه و حدود ۱.۲ میلیون کندوی زنبورعسل مدرن و بومی با ظرفیت تولید ۱۶ هزار و ۲۸۲ تن عسل در استان وجود دارد.

وی ادامه داد: سال گذشته در آذربایجان شرقی ۶۰ هزار و ۹۳۰ تن گوشت قرمز، ۶۹۸ هزار و ۵۶۰ تن شیر خام، ۱۰۸ هزار تن گوشت مرغ، ۱۰۷ هزار تن تخم مرغ و در مجموع بالغ بر یک میلیون تن محصولات دامی تولید شده است.

وی گفت: ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی استان نزدیک به ۵.۱ میلیون تن بوده که در ۸۵۰ واحد صنایع تبدیلی و غذایی فراوری می‌شود و این استان از نظر بسته بندی عسل، فرآوری تخم مرغ و تولید و فرآوری کشمش، لپه و نخودچی دارای رتبه اول بوده و از نظر سردخانه نیز رتبه یک کشور را دارا است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی افزود: استان، قطب فراوری انگور بوده و دروازه بسته بندی و صادرات خرمای کشور محسوب می‌شود که در این راستا تکمیل زنجیره ارزش محصولات غالب در اولویت سرمایه گذاری قرار دارد.

وی به سهم زیربخش‌های مختلف کشاورزی در تولیدات استان اشاره کرد و گفت: محصولات زراعی ۵۸ درصد، محصولات باغی ۲۶ درصد و محصولات دام، طیور و شیلات ۱۶ درصد در ظرفیت تولیدات کشاورزی استان سهم دارند.

کد خبر: ۳۳۶٬۳۰۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha