به گزارش بازار، کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهارنظر کرد.
غریبآبادی که شامگاه چهارشنبه و در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شرکت کرده بود، در پاسخ به سوالی درباره مکان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، با کنایه به طرف غربی گفت: ما تا الان تقاضای جدیدی از طرف مقابل برای تغییر مکان دریافت نکردیم و مکان همین الان رم است.
او گفت: از نظر ما، این موضوعی حاشیهای است، بنابر تقاضای یکی از طرفهای گفتوگو یا بنا بر مباحث فنی یا لجستیکی و پشتیبانی، این مباحث مطرح میشود. در ابتدا قرار بود عمان محل ثابت گفتوگوها باشد، بعد دوباره بحث رم مطرح شد و بعد عمان و حالا مجددا بحث رم مطرح است. این تقاضایی بود که ما دریافت کردیم اما از آنجا که اعتقاد ما بر این است در مورد مکان یا زمان نباید وقت خود را صرف کنیم و یک پروژهای را تلقی کنیم که روزها یا ساعتها درباره آن بحث کنیم.
دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه «طرف ایرانی حساسیت خاصی درباره این موضوع نداشته است»، گفت: ما باید بر محتوا و کار اصلی تمرکز کنیم تا اینکه خود را گرفتار حواشی کنیم. به همین دلیل، وقتی ما یکی دو بار با درخواست طرف مقابل برای تغییر محل مذاکرات مواجه شدیم، آن را پذیرفتیم هرچند که بهتر است یک ثباتی وجود داشته باشد. اگر تقاضاهایی در این خصوص مطرح میشود، نباید آن را پروژه بزرگی تلقی کرد.
غریبآبادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «آیا دلیل خاصی وجود دارد درباره اینکه مذاکرات در رم یا مسقط باشد؟»، گفت: نکته مهم این است که این گفتوگو در هر جایی انجام شود که برای هر دو طرف مسافت مساوی باشد اما نکته کلیدی این است که هر جایی باشد، واسطه و میانجی گفتوگوها عمان است و وزیر خارجه این کشور که گفتوگوها را تسهیل و میانجیگری خواهد کرد. موضوع مکان، پروژه کلیدی نیست اما ثبات بهتر است. اگر تقاضایی را دریافت کنیم، با نظر مثبت نگاه میکنیم مگر اینکه کشوری پیشنهاد شود که ما بر اساس ملاحظات سیاسی یا دیگری، مشکل اساسی داشته باشیم. امکان دارد خود ما هم نظری درباره کشوری داشته باشیم و بخواهیم آن را در ادوار بعدی مطرح کنیم. این موضوع کلیدی نیست و بر محتوا تاثیری نخواهد گذاشت.
فعالیت غنیسازی ایران قابل مذاکره نیست
معاون وزیر خارجه همچنین در ادامه این گفتوگوی تلویزیونی در پاسخ به سوالی در ارتباط با مواضع متناقض «استیو ویتکاف» مذاکرهکننده آمریکایی در ارتباط با موضوع حق غنیسازی ایران و اینکه آیا به نظر او «این مواضع متناقض ناشی از یک راهبرد است، یا آنها میخواهند از این طریق امتیازی بگیرند یا اینکه ناشی از سردرگمی طرف آمریکایی است؟»، گفت: طبیعتاً برای هیأت مذاکرهکننده و ریاست آن، چیزی که مهم است، اطلاع و آگاهی از نظرات و مواضع طرف مقابل سر میز گفتوگو است. البته نمیشود که در تحلیلهای خودمان مواضع رسانهای طرف مقابل را نادیده بگیریم و باید آن مواضع را نیز رصد کنیم، هر تغییری در مواضع را رصد کنیم و تحلیل خودمان را داشته باشیم، اما باید بر روی مواضعی حساب باز کنیم و سیاست خود را تنظیم کنیم که سر میز گفتوگو بیان میشود و آن را با عنوان نظر کلیدی طرف مقابل در نظر بگیریم.
غریب آبادی ادامه داد: نکته دوم این است که برنامه غنیسازی ایران یک برنامه کاملاً بومی و متکی بر تلاش دانشمندان جوان ایرانی و سازمان انرژی اتمی است. در واقع حاصل یک دانش بومی است و ما هیچ وقت در فعالیتهای غنیسازی خودمان از تعهدات فراتر نرفتهایم و انحرافی در این زمینه نداشتهایم. نکته سوم این است که هیچ مقررهای در اساسنامه آژانس و معاهده انپیتی وجود ندارد که بگوید شما حق غنیسازی ندارند و یا اینکه چه درصدی میتوانید غنیسازی کنید. در این زمینه محدودیتی وجود ندارد و تنها محدودیت این است که غنیسازی نباید به سمت مقاصد نظامی انحراف پیدا کند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «ما در خصوص صنعت هستهای و غنیسازی شهید دادهایم و دانشمندان شهید داریم»، گفت: فعالیت غنیسازی ایران، موضوعی نیست که سر میز مذاکره وجه المصالحه قرار بگیرد. اگر دغدغه آنها راجع به تسلیحاتی شدن فعالیتهای هستهای ایران است، این موضوع قابل بررسی و بحث است و اگر هدف آنها تعطیلی صنعت هستهای و غنیسازی با ادعاهای واهی باشد، طبیعتاً مسموع نیست و در واقع اینها موضوعاتی نیست که شما بخواهید سر میز مذاکره در مورد آن بحث و بررسی کنید.
غریبآبادی تاکید کرد که «به طرف مقابل در دور قبلی مذاکرات به صورت شفاف این موضوع اعلام شده است و وزیر خارجه نیز امروز در حاشیه جلسه هیئت دولت در این ارتباط به صراحت بار دیگر صحبت و مواضع ایران را بیان کردند».
نظر شما