به گزارش بازار، عباس سارانی روز یکشنبه افزود: میزان بارندگی سال آبی جاری تاکنون ۶۰.۲۰ میلیمتر در استان گزارش شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲ درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره به تداوم خشکسالی ۲۳ ساله در استان اظهار کرد: در دوره ۱۰ ساله اخیر بخش عمدهای از استان تحت خشکسالی شدید و بسیار شدید قرار گرفته که پیامدهای زیادی در بخشهای مختلف در پی دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی بیان کرد: اکنون ۸۸ درصد منابع آبی استان در بخش کشاورزی، ۹ درصد در بخش شرب و سه درصد در بخش صنعتی مصرف میشود لذا تقاضا داریم همه بخشها نسبت به صرفه جویی در مصرف آب اقدام کنند.
وی مجموع کسری مخزن آبخوانهای استان در ۴۰ سال اخیر را ۴.۱ میلیارد مترمکعب اعلام کرد و افزود: اکنون با کاهش ۲۲ درصدی تخلیه قنوات، ۴۰ درصدد تخلیه چشمهها و ۲۴ درصدی آبدهی چاهها مواجهایم.
سارانی میزان مصرف آب در کشاورزی را بیش از ۵۶۰ میلیون مترمکعب دانست و تصریح کرد: برداشت از چاههای کشاورزی استان ۶۲ درصد بیشتر از آب قابل برنامهریزی مصوب وزارت نیرو گزارش شده است.
وی ادامه داد: آب قابل برنامهریزی چاههای کشاورزی استان برابر با ۳۴۶ میلیون متر مکعب و آب قابل برنامهریزی استان برابر با ۷۵ درصد آب تجدیدپذیر استان به ثبت رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی عنوان کرد: اکنون ۳۵ محدوده مطالعاتی متولی در استان وجود دارد که ۱۴ محدوده ممنوعه بحرانی، ۱۲ محدوده ممنوعه و ۹ محدوده آزاد است.
وی تاکید کرد: برداشت بیش از ۱.۵ برابری نسبت به آب قابل برنامهریزی از آبخوانهای استان سبب شده که ۷۴ درصد محدودههای استان از نظر وضعیت بهره برداری ممنوعه و ممنوعه بحرانی شوند.
سارانی اضافه کرد: همچنین فرونشست زمین در ۱۷ محدوده مطالعاتی شامل ۹ شهرستان استان، توسط سازمان نقشه برداری کشور اعلام شده است.
وی یادآور شد: هشت سد مخزنی با ظرفیت آبگیری ۷۵ میلیون مترمکعب در استان وجود دارد که در سال آبی جاری تنها ۴.۲۸ میلیون مترمکعب روان آب وارد این سدها شده و مجموع پرشدگی سدهای استان اکنون ۲۰.۴۰ میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی افزود: این در حالیست که استان مرزی خراسان جنوبی ۹۵ درصد به منابع آب زیرزمینی وابسته بوده و تنها پنج درصد از آبهای سطحی برخوردار میشود، بدین شکل که ۷۳ درصد تخلیه و مصارف آب زیرزمینی از چاهها، ۲۳ درصد از قنوات و چهار درصد از چشمهها انجام میشود.
وی بیان کرد: افزایش مصرف آب و در مقابل خشکسالی دو دهه اخیر باعث تشدید بحران آب در این استان مرزی شده و کاهش آبهای زیرزمینی و ذخایر آبی از جمله در سدها را در پی داشته است.
سارانی اظهار کرد: تعداد قابل توجهی از شهرها و روستاهای استان نیز در شرایط تنش آبی به سر میبرند که در صورت ادامه روند خشکسالی و کاهش بارندگی مطلوب، ورود به شرایط بحران قریب الوقوع است.
وی اضافه کرد: در چنین شرایطی صرفهجویی در مصرف آب و مدیریت بهینه به ضرورتی انکارناپذیر در تمامی بخشها تبدیل شده و باید با فرهنگسازی و ترویج اصول صرفهجویی در مصرف آب و نیز احساس مسئولیت توسط تک تک شهروندان استان، با نهایت صرفه جویی در مصرف آب از وضعیت تنشزای کنونی و بحران کمآبی در تابستان پیش رو و فصل گرما عبور کنیم.
نظر شما