۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۳
نرخ رشد نقدینگی در کانال ۲۸درصد| رشد پایه‌ پولی ۲۱.۲ درصد شد
بانک مرکزی اعلام کرد؛

نرخ رشد نقدینگی در کانال ۲۸درصد| رشد پایه‌ پولی ۲۱.۲ درصد شد

نرخ رشد نقدینگی در پایان دی ماه امسال به ۲۸.۴ درصد رسید و پایه پولی در بازه زمانی ۱۲ ماهه معادل ۲۱.۲ درصد رشد داشته است.

به گزارش بازار، بانک مرکزی آمارهای کلی پولی در دی ماه ۱۴۰۳ را منتشر کرد که براساس آن روند حجم نقدینگی، پایه پولی، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و میزان مطالبات بانک مرکزی از دولت آمده است.

براساس این گزارش، حجم نقدینگی کشور در دی ماه امسال به رقم ۹۷۲۳ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۲۳.۴ درصد رشد داشته است. همچنین نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در دی ماه امسال معادل ۲۸.۴ درصد محاسبه شده که در مقایسه با نرخ رشد دوره مشابه در دی ماه گذشته که ۲۵.۴ درصد بود به میزان سه واحد درصد افزایش را نشان می‌دهد.

نرخ رشد نقدینگی به افزایش حجم کل پول در گردش و شبه‌پول در اقتصاد طی دوره زمانی مشخصی اشاره دارد. این مفهوم یکی از شاخص‌های مهم در اقتصاد است که اثرات گسترده‌ای بر تورم، نرخ بهره، بیکاری و تولید دارد. رشد نقدینگی معمولا به صورت درصدی نسبت به دوره قبلی به عنوان مثال ماهانه یا سالانه نشان داده می‌شود و نشان‌دهنده سرعت افزایش پول در اقتصاد هر کشور است.

عواملی از جمله، رشد پایه پولی، افزایش ضریب فزاینده پول، افزایش وام‌دهی بانکی، افزایش مخارج دولتی و افزایش تقاضا برای پول از مهم‌ترین عوامل رشد نقدینگی هستند.

نرخ رشد نقدینگی در کانال ۲۸درصد/ رشد پایه‌پولی ۲۱.۲ درصد شد

رشد ۲۱ درصدی پایه پولی

پایه پولی به تمام اسکناس‌ها، سکه‌های تولید شده و اعتبارات تصویب شده نزد بانک مرکزی گفته می‌شود که بیش‌ترین قابلیت نقدشوندگی در اقتصاد یک کشور را دارا باشد. در دی ماه امسال پایه پولی در رقم ۱۲۴۰.۹ هزار ملیارد تومان رسیده است.

براین اساس و طبق گزارش بانک مرکزی، رشد ۱۲ ماهه پایه پولی در دی ماه ۱۴۰۳ به رقم ۲۱.۲ درصد رسیده که در مقایسه با رقم مشابه در دی ماه سال گذشته (۳۱.۵) معادل ۱۰.۳ درصد کاهش داشته است. با این حال، پایه پولی در دی ماه سال جاری نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ رشد ۱۳.۶ درصدی را تجربه کرده است.

نرخ رشد نقدینگی در کانال ۲۸درصد/ رشد پایه‌پولی ۲۱.۲ درصد شد

رشد دارایی‌های خارجی بانک مرکزی حاصل از افزایش نرخ تسعیر

در ۱۰ ماهه منتهی به دی ماهه امسال، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی، مهم‌ترین عامل رشد پایه پولی بوده که سهمی معادل ۷۹.۴ واحد درصد رشد در پایه پولی را نشان می‌دهد و عامل افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در سال ۱۴۰۳ افزایش نرخ تسعیر (فرایند تبدیل نرخ ارز حاصل از معاملات ارزی به پول رایج ملی) از سوی بانک مرکزی بوده است.

همچنین در دی ماه امسال، در قیاس با سال ۱۴۰۲ خالص بدهی دولتی بانک مرکزی سهمی معادل ۱۵.۷ درصد را در رشد ۱۳.۶ درصدی پایه پولی داشته است و افزایش خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی عمدتا به علت افزایش مطالبات بانک مرکزی از دولت و نهادهای دولتی است.

علاوه بر این، یکی دیگر از عوامل رشد پایه پولی در پایان دی ماه امسال، حجم مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها با سهمی معادل ۱۱.۲ واحد درصد بوده است.

در طرف دیگر، طبق اعلام بانک مرکزی، تنها عامل کاهش دهنده رشد پایه پولی در پایان دی ماه امسال نسبت به پایان سال ۱۴۰۲، خالص سایر اقلام بانک مرکزی با سهمی معادل منفی ۹۲.۷ واحد درصد است.

گفتنی است؛ ضریب فزاینده شاخص نقدینگی نیز در پایان دی ماه امسال، نسبت به پایان سال ۱۴۰۲، معادل ۸.۶ درصد افزایش یافته و به ۷.۸۳۵ رسیده است. به عبارت دیگر به ازای هر یک واحد خلق پول توسط بانک مرکزی، حدود ۸.۶ واحد اعتبار پولی توسط شبکه بانکی خلق شده است.

کد خبر: ۳۲۷٬۹۰۵

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha