به گزارش بازار، غلامرضا گلمحمدی، معاون وزیر جهاد کشاورزی در رویداد «کارآفرینی و فناوریهای نوین کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی؛ با رویکرد نان و سبزی و صیفی» با اشاره به اینکه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از نظر خدمات و تأثیر اقتصادی ملموس است، گفت: در حال حاضر، ارزش ریالی و دلاری تحقیقات این سازمان در حوزههایی نظیر بذر، واکسن، کود و سم حدود ۲ میلیارد دلار برآورد میشود، اما ظرفیت بیشتری برای توسعه وجود دارد.
وی با تأکید بر ضرورت تغییر رویکرد این سازمان از محققمحوری و مقالهمحوری به برنامهمحوری و حل چالشهای راهبردی، اظهار کرد: این سازمان باید به نهادی نوآور و راهگشا تبدیل شود؛ در این راستا، شورای راهبردی تحقیقات کشاورزی که چند سال پیش تشکیل شده بود، باید مورد بازنگری قرار گرفته و همه ذینفعان از دانشگاهها تا بخش خصوصی و معاونتهای اجرایی وزارتخانه، در آن مشارکت کنند.
وی افزود: در بخشهای مختلف کشاورزی، از زراعت و باغبانی تا شیلات، دامپزشکی، منابع طبیعی و آبخیزداری و… برنامههایی تدوین شده است تا چالشها شناسایی و راهکارهای اجرایی ارائه شود.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به ۳۰ طرح کلان این سازمان اشاره کرد و گفت: از این تعداد، ۲۲ طرح در حال اجرا است که یکی از مهمترین آنها کاهش ضایعات کشاورزی است؛ به عنوان نمونه، گندمهای سنزده که پیشتر برای پخت نان نامناسب بودند، با تحقیقات مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان، فرآوری و قابل استفاده در نانواییها شدهاند.
وی در ادامه، به حجم بالای ضایعات مواد غذایی در کشور اشاره و بیان کرد: در جهان سالانه از ۴ میلیارد تن تولیدات کشاورزی، حدود ۱.۲ میلیارد تن به هدر میرود. در ایران، برآوردها نشان میدهد که بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از کل تولیدات کشاورزی، معادل ۱۳۰ میلیون تن، دچار ضایعات میشود؛ این ضایعات از مرحله برداشت تا مصرف و حتی پس از مصرف ادامه دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: اسراف در مصرف غذا بهویژه نان و برنج به هدررفت منابع حیاتی کشور از جمله آب، منجر میشود.
وی با ارائه آمارهای نگرانکننده در این زمینه گفت: هر دانه برنج برای تولید خود به ۹۴ سیسی آب نیاز دارد و هر کیلوگرم برنج، ۶ مترمکعب آب مصرف میکند در حالی که روزانه ۸ تن برنج پختهشده در کشور دور ریخته میشود، این یعنی سالانه حدود ۱۸ میلیون مترمکعب آب از بین میرود.
این مقام مسئول همچنین افزود: در سایر محصولات از جمله نان و گوشت مرغ نیز ضایعات قابل توجهی وجود دارد که باید با روشهای نوین از برداشت تا مصرف، مدیریت شوند.
گلمحمدی با تأکید بر حمایت از پژوهشها و ایدههای نو در کاهش ضایعات کشاورزی، تصریح کرد: این سازمان آماده همکاری با بخش خصوصی، دانشگاهها و سایر مؤسسات پژوهشی است و از پایاننامههای دانشجویی مرتبط با این حوزه حمایت خواهد کرد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد: با همدلی، همراهی و تلاش مستمر، کشور به امنیت غذایی پایدار دست یابد، وابستگی به واردات را کاهش دهد و بر مشکلات ناشی از تحریمها غلبه کند.
نظر شما