۲۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۳
دولت ورود بخش خصوصی به توسعه سواحل مکران را تسهیل می‌کند
وزیر راه و شهرسازی:

دولت ورود بخش خصوصی به توسعه سواحل مکران را تسهیل می‌کند

وزیر راه و شهرسازی گفت: نظر دولت در توسعه سواحل مکران این است که کمترین دخالت را داشته و بخش خصوصی نقش محوری داشته باشد. 

به گزارش بازار از وزارت راه و شهرسازی، فرزانه صادق در گفت‌وگویی اظهار داشت: از سال‌های گذشته طرح‌های مختلفی برای توسعه مکران داشتیم که این طرح‌ها به اطلاع رئیس ‌جمهوری رسیده است اما رئیس‌ جمهوری معتقد است برای توسعه مکران و اقتصاد دریامحور باید طرحی نو دراندازیم و این طرح نو استفاده از نظرات مشاوران بین‌المللی را مد نظر دارد.

وی گفت: با بررسی‌هایی که انجام دادیم و گفت‌وگو با مشاوران بین‌المللی، الان به اینجا رسیده‌ایم که شرح خدمات و چشم‌انداز ترسیم شده است. زیرساخت‌هایی برای توسعه مکران نیاز داریم، از بندر گوادر تا شلمچه، کریدور جاده‌ای ساحلی ما است که باید به پایان برسانیم.

صادق افزود: در کنار این پروژه، ریل چابهار تا سرخس در حال ساخت است. این پروژه‌ها موضوعات کلیدی توسعه مکران و توسعه دریا محور است و زیرساخت‌ها در حال آماده‌سازی است.

وی تصریح‌کرد: نکته دوم و مهم‌تر استفاده از نیروهای بومی و محلی در این برنامه توسعه‌ای است. این ارتباط دوطرفه در پایداری، رونق و توسعه سواحل مکران بیشترین اثر را دارد.

تهران و مسکو با قطعیت بر تکمیل خط ریلی رشت ــ آستارا تأکید دارند

این عضو کابینه دولت چهاردهم در ادامه اظهار داشت: تکمیل کریدور شمال- جنوب از سال‌ها قبل و در دولت‌های مختلف پیگیری شده است. اتصال ریلی آستارا در شمالی‌ترین نقطه کریدور به بندرعباس در جنوبی‌ترین نقطه مورد نظر این پیگیری‌ها است.

وی گفت: در دولت قبل برای اتصال ریل رشت به آستارا با روسیه تفاهماتی شده است، در این پروژه تملک اراضی اهمیت دارد، دولت ایران باید اراضی را تملک کند و دولت روسیه تسهیلات را برای ساخت خط که با ریل ایرانی است، تخصیص دهد.

صادق با بیان اینکه طی یک ماه گذشته پنج جلسه با وزیر حمل و نقل روسیه برگزار کردیم، افزود: این پروژه برای دو کشور استراتژیک بوده و حمل کالا و بار مهم‌ترین موضوع تکمیل کریدور ریلی شمال- جنوب است.

وی یادآور شد: رئیس ‌جمهوری بر اجرای پروژه تأکید داشته و دستوری برای تأمین منابع تملک اراضی صادر کرده‌ است.

وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان‌کرد: تفاهمات اجرای این پروژه از قبل انجام شده و تلاش ما اجرای تفاهمات است. دو کشور با قطعیت بر تکمیل خط ریلی رشت-آستارا تأکید دارند و تأمین منابع را شخص رئیس‌جمهوری پیگیری می‌کنند.

وی گفت: برای تملک اراضی پنج هزار میلیارد تومان نیاز داریم که ایران آن را تأمین می‌کند. برای ساخت خط و تأمین ناوگان نیز از ۱.۶ میلیارد یورو وام روسیه استفاده می‌کنیم.

صادق ادامه‌داد: به‌جز این پروژه، تفاهمنامه دیگری با روسیه امضا کردیم و نقشه راه بین دو کشور تا سال ۲۰۲۵ ترسیم شده که طبق آن مشخص شده چه اقداماتی تا این سال انجام یا پیگیری شود و خط ریلی رشت- آستارا یکی از محورهای این نقشه راه است.

وی خاطرنشان‌کرد: همچنین در حوزه صنعت هوایی، تعمیرات و تجهیز ناوگان هوایی، در حوزه جاده‌ای، ریلی، بندری و گردشگری دریایی تفاهماتی با روسیه امضا کردیم.

این عضو کابینه دولت چهاردهم تاکید کرد: تلاش ما این است همه موضوعات تفاهمنامه با روسیه به پیش برود.

وی با بیان اینکه ارتباط با همسایگان و کشورهای منطقه به توسعه کشور می‌انجامد، اظهار داشت:‌ موقعیت ژئوپولیتیک ایران نیز به توسعه این کشورها کمک می‌کند. راه ارتباط، رفت‌وآمد، بار و مسافر به توسعه منتج می‌شود که آرامش و صلحی را که به آن نیاز داریم، به دنبال دارد.

کد خبر: ۳۲۶٬۷۷۳

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha