۲۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۶
تغییر الگوی کشت تنها تدبیر مدیریتی مسئولان گلستانی| خسارت به 55 هزار هکتار گندمزار
بازار گزارش می دهد؛

تغییر الگوی کشت تنها تدبیر مدیریتی مسئولان گلستانی| خسارت به 55 هزار هکتار گندمزار

گرگان- امسال با افزایش سطح کشت گندم نسبت به الگوی کشت ابلاغی مواجه بودیم و در حال حاضر حدود ۵۵ هزار هکتار از گندم زارهای گلستان دچار خسارت شده اند.

هنگامه خاندوزی، بازار؛ امسال شرایط خشکسالی و بارش کم سبب شد علاوه بر اینکه شاهد تغییر الگوی کشت در گلستان بودیم، کشت های پاییزه مخصوصا دیم زارها با خسارت مواجه بودند که با توجه به پیش بینی هواشناسی در ماه های آینده احتمال دارد این خسارت ها افزایش داشته باشد.

در جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گرگان این مسئله با حضور کارشناسان و مدیران مورد بررسی قرار گرفت.

معاون زراعت جهاد کشاورزی گلستان اظهار کرد: امسال گلستان مانند سایر نقاط کشور شاهد کم بارشی بود و بارش ها از ابتدای سال زراعی تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۵ درصد کاهش داشته است.

علی اکبر مهقانی افزود: امسال با توجه به کم بارشی هایی که داشتیم مخصوصا در دی ماه، رشد اکثر محصولات کشاورزی نسبت به سال گذشته عقب تر است‌.

کشت گندم بیش از میزان الگوی کشت ابلاغی

وی با بیان اینکه امسال در سه مرحله درخواست اصلاح الگوی کشت دادیم، خاطرنشان کرد: مساحت کشت گندم از ۳۶۷ هزار هکتار الگوی کشت ابلاغی به ۴۲۷ هزار هکتار رسید و کلزا نیز از ۹۲ هزار هکتار به ۶۲ هزار هکتار کاهش یافت.

معاون زراعت جهاد کشاورزی گلستان: تاکنون ۴۲ هزار و ۷۱۹ هکتار کلزا در گلستان کشت شده و حدود هزار و ۷۰۰ هکتار از این مساحت دچار خسارت شده است

وی یاداور شد: این تغییرات در دیگر محصولات نیز مشهود بود و در حال حاضر ۴۷ هزار هکتار کشت کلزا در سامانه ثبت شده است.

مهقانی گفت: تاکنون ۴۲ هزار و ۷۱۹ هکتار کلزا در گلستان کشت شده و حدود هزار و ۷۰۰ هکتار از این مساحت دچار خسارت شده است.

معاون زراعت جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به تغییر الگوی کشت استان یادآور شد: کشت گندم به ۴۲۸ هزار هکتار رسید که تاکنون ۴۵۰ هکتار در سامانه ثبت شده است.

وی با بیان اینکه به نوعی می توان گفت از کشت کلزا کاسته و به کشت گندم استان اضافه شده است، گفت: برای تغییر این الگو به مصوبه استانی نیاز داریم.

خسارت به ۵۵ هزار هکتار از گندمزارهای گلستان

وی با بیان اینکه خشکسالی علاوه بر تغییر الگوی کشت استان خسارت هایی نیز به مزارع گندم داشته است، یادآور شد: حدود ۵۵ هزار هکتار از گندم زارهای گلستان دچار خسارت شده اند که این خسارت بیشتر متعوجه اراضی دیم شمال استان ازجمله شمال آق قلا، گنبد، گمیشان و بندر ترکمن شد.

وی ادامه داد: این سطح از خسارت در مرحله اول است که اگر تنش خشکی و افزایش دما تداوم داشته باشد پیش بینی می شود خسارت ها افزایش یابد.

تغییر الگوی کشت تنها تدبیر مدیریتی مسئولان گلستانی| خسارت به 55 هزار هکتار گندمزار

مهقانی افزود: در حال حاضر ۵۵ هزار هکتار اراضی گندم دچار خسارت ۱۰۰ درصدی شدند و در برخی دیگر از مزارع خسارت ۷۰ الی ۵۰ درصدی و همچنین خسارت عملکردی را شاهد خواهیم بود.

وی ادامه داد: امسال کشت گندم بیشتر در آذر ماه انجام شد که در آن برهه با تنش خشکی مواجه بودیم، متاسفانه در دی ماه این خشکی بیشتر شد و با کاهش دمای هوا رشد گیاه با کندی روبرو بود.

ذخیره آب سدها کافی نیست

معاون زراعت جهاد کشاورزی گلستان گفت: ذخیره آب سدها هم کافی نبوده و نیست و نمی توانیم آبیاری فراگیر برای همه اراضی داشته باشیم.

متاسفانه با توجه به تغییرات اقلیمی، تنها اقدامی که از مدیران شاهد بودیم گرفتن مصوبه برای تغییر الگوی کشت بوده است.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان با انتقاد از این وضعیت گفت: ما در رویکرد پژوهشی و آموزشی به دنبال پایداری و بهره بداری مناسب هستیم.

صابری بیان کرد: روندی که برای تغییر الگوی کشت در نظر گرفتیم سبب عدول از خواسته های که در نظر گرفته شده بودیم، شد .

نیازمند ایجاد تنوع در محصولات پاییزه گلستان هستیم

وی با بیان اینکه کشت ۴۲۷ هزار هکتار گندم خارج از ظرفیت استان است، بیان کرد: باید با جایگزینی سایر محصولات پاییزه، تولید پایدار تری داشته باشیم.

صابری گفت: افزایش سطح کشت غلات باعث از دست رفتن پایداری تولید می شود.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان: با معرفی بذرهای مقاوم و همچنین استفاده به موقع از ریز مغذی و نهاده می توانیم عملکرد خود را در کشت محصولات حتی در دوران کم بارشی افزایش دهیم

صابری با بیان اینکه برای دوره کم بارشی باید برنامه ریزی داشته باشیم، خاطرنشان کرد: با معرفی بذرهای مقاوم و همچنین استفاده به موقع از ریز مغذی و نهاده می توانیم عملکرد خود را در کشت محصولات حتی در دوران کم بارشی افزایش دهیم.

با مسائلی که مطرح شد اگر چه کم بارشی و تغییر اقلیم فرصت کشت محصولات دیگر را از ما گرفت و به بخشی از مزارع نیز خسارت ۱۰۰ درصدی وارد کرد اما همه این مسائل می توانست مدیریت شود.

حفظ رطوبت زمین با کشاورزی حفاظتی

پژوهشگر حوزه آب و خاک نیز بر این موضوع تاکید کرد و گفت: کشور ما در نوار خشک قرار گرفته است و کمبود آب یک چالش جدی است که همیشه وجود داشته و دارد.

اسماعیل اسدی افزود: دلیل همه چالش ها را نباید در تغییر اقلیم دانست و باید با این شرایط سازگار شد.

اسدی با تاکید بر اینکه در این خصوص باید به کشاورزی حفاظتی توجه ویژه شود، خاطرنشان کرد: کشاورزی حفاظتی هم سو با طبیعت است و با این اقدام رطوبت اندک زمین را حفظ خواهیم کرد.

سرمایه گذاری در کشاورزی مقرون به صرفه نیست

اسدالله پاکسرشت از دیگر پیشکسوتان حوزه کشاورزی گلستان معتقد است که برای حل بحران در حوزه کشاورزی باید تحول جدیدی در این حوزه رخ دهد.

وی با تاکید بر اینکه باید سیستم آبیاری مصنوعی را در مزارع گسترش داد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه اکثر مزارع ما به صورت خرده مالکی اداره می شود برای کشاورزان مقدور نیست که بتوانند هزینه سیستم باران مصنوعی را فراهم کنند .

تغییر الگوی کشت تنها تدبیر مدیریتی مسئولان گلستانی| خسارت به 55 هزار هکتار گندمزار

پاک سرشت با تاکید بر اینکه دولت باید توجه و حمایت ویژه در حوزه کشاورزی داشته باشد، یادآور شد: متاسفانه حمایتی از این حوزه نمی شود و حتی قیمت تضمینی دولت برای خرید محصولات نیز متاسفانه ضعیف است و سبب شده که کشاورزی ما اصلا اقتصادی نباشند و برای کشاورز نیز مقدور نیست تا بتواند در این حوزه سرمایه گذاری و هزینه کند.

الگوی کشت گلستان ۳ بار تغییر کرد

آنچه مسلم است خشکسالی در حوزه کشاورزی بحرانی است که همیشه وجود داشته و دارد و متاسفانه هر سال شاهد افزایش این تنش در سطح کشور و استان هستیم‌.

امسال خشکسالی در گلستان سبب شد تا سه بار الگوی کشت استان تغییر کند که ثمره آن برهم خوردن تناوب کشاورزی است.

شاید زمان آن رسیده که مسئولان حوزه کشاورزی با استفاده از اساتید و کارشناسان مجربی که در این حوزه فعال هستند و با بهره گیری از ظرفیت های موجود، بحران آبی استان را در حوزه کشاورزی مدیریت کنند تا بیش از این شاهد آسیب به حوزه آب و خاک نباشیم.

کد خبر: ۳۲۶٬۱۱۵

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha