بازار؛ گروه استان ها: در ایران، بسیاری از استانها با چالشهای خشکی و کمبود منابع آبی مواجه هستند، ایلام در غرب کشور نیز یکی از مناطق خشک و نیمهخشک ایران محسوب میشود که به علت کمبود بارشها، با چالشهای جدی در زمینه تأمین منابع آبی روبرو است.
کمبود آب در استان ایلام مشکلات جدی و گستردهای از قبیل کاهش تولیدات کشاورزی، توقف توسعه صنعتی و کاهش فرصتهای شغلی، افزایش مهاجرتهای بیرویه، تأثیرات زیستمحیطی و افزایش هزینهها به همراه دارد که میتواند تأثیرات منفی بر زندگی مردم و توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه داشته باشد.
برای کاهش این مشکلات و بهبود وضعیت منابع آبی، نیاز به مدیریت بهینه منابع آب، اجرای پروژههای تأمین و انتقال آب و همکاری همهجانبه دولت، سازمانها و جوامع محلی وجود دارد؛ به همین منظور پروژه سامانه گرمسیری با هدف تأمین آب و بهبود وضعیت کشاورزی و صنعتی در استانهای مختلف غرب ایران از جمله استان ایلام در دستور کار قرار گرفت.
سامانه گرمسیری یکی از بزرگترین و مهمترین پروژههای انتقال آب در ایران است که با همکاری دولت و سازمانهای مختلف به منظور بهبود وضعیت آب و کشاورزی این مناطق آغاز شده و تاثیر بسزایی در افزایش تولیدات کشاورزی، بهبود وضعیت تأمین آب شرب، تأمین آب برای صنایع و کارخانهها به منظور توسعه اقتصادی و ایجاد فرصتهای شغلی، کاهش تنشهای مرتبط با کمبود آب و بحرانهای آبی در مناطق کمآب بر عهده دارد.
به رغم اینکه اجرای پروژه سامانه گرمسیری برای استان ایلام دارای ضرورت بالایی می باشد، سالهاست با چالشها و مشکلات متعددی مواجه شده است که باعث بلاتکلیفی و تأخیر در اجرای آن شدهاند.
هدف از احداث سامانه گرمسیری
منیره میری کارشناس منابع آبی در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: پروژه سامانه گرمسیری با هدف تأمین آب و بهبود وضعیت کشاورزی و صنعتی در استانهای مختلف غرب ایران اجرا میشود، استان ایلام نیز به واسطه اینکه با چالشهای جدی در زمینه تأمین منابع آبی مواجه است، یکی از مناطق اصلی تحت پوشش این پروژه به شمار می رود.
وی افزود: سامانه گرمسیری، با تأمین آب برای مناطق خشک و نیمهخشک از طریق انتقال آب از مناطق پرباران و رودخانهها، نقش بسزایی در ازدیاد تولید محصولات کشاورزی، افزونی سطح زیر کشت، افزایش درآمد کشاورزان و توسعه بخش کشاورزی، ایفا می کند؛ همچنین سامانه گرمسیری به تأمین آب شرب برای جمعیت ساکن در مناطق خشک، تأمین آب برای صنایع و کاهش بحرانهای مرتبط با کمبود آب کمک میکند.
استاندار ایلام: در واقع سامانه گرمسیری در ایلام ۱۷ هزار و ۵۵۹ هکتار از اراضی استان را تحت آبیاری خواهد برد که این میزان موجب افزایش ۹۰ هزار تنی محصولات زراعی استان میشود
این کارشناس با بیان اینکه سامانه گرمسیری در چندین مرحله اجرا میشود، گفت: این مراحل شامل سدسازی، حفاری تونلها، ساخت کانالها و خطوط انتقال آب، احداث ایستگاههای پمپاژ و تأسیسات تصفیه آب نیز میشود که متاسفانه به علت هزینههای بالا و کمبود اعتبار بخشی از فرایند تکمیل این پروژه نیمه تمام مانده و همین امر باعث شده امروزه پس از گذشت چند سال از آغاز اجرای این پروژه هنوز شاهد افتتاح سامانه گرمسیری در استان نباشیم.
پیشرفت ۹۰ درصدی سامانه گرمسیری
احمد کرمی استاندار ایلام نیز روز گذشته در دیدار با معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: استان ایلام یکی از مناطق مهم تحت پوشش سامانه گرمسیری است، زیرا این استان با چالشهای زیادی در زمینه مدیریت منابع آبی مواجه است و پروژه سامانه گرمسیری میتواند به بهبود وضعیت آب در این منطقه کمک کند.
وی افزود:احداث سامانه گرمسیری در ایلام میتواند تأمین آب کشاورزی و شرب را بهبود بخشد و به توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه کمک کند؛ علاوه بر این موجب افزایش تولیدات کشاورزی، تأمین آب برای صنایع، کاهش مهاجرتهای بیرویه و بهبود کیفیت زندگی مردم نیز میگردد.
وی افزود: در واقع سامانه گرمسیری در ایلام ۱۷ هزار و ۵۵۹ هکتار از اراضی استان را تحت آبیاری خواهد برد که این میزان موجب افزایش ۹۰ هزار تنی محصولات زراعی استان میشود.
استاندار ایلام با بیان اینکه احداث این پروژه در استان امری حیاتی است، گفت: سامانه گرمسیری هم اکنون ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ از این رو انتظار می رود در جهت تسریع و تکمیل این طرح، معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، با تزریق به موقع اعتبارات ملی اقدامی اساسی لحاظ کنند.
احداث سامانه گرمسیری در ایلام به دلیل کمبود منابع آبی و تأثیرات خشکسالی ضروری است و باید بیش از پیش مورد توجه مسئولان کشوری و استانی واقع شود.
مجموع اراضی زیر کشت استان ایلام ۳۳۶ هزار و ۳۶۵ هکتار است که سطح اراضی آبی ۱۱۶ هزار و پانصد ۱۵ هکتار و سطح اراضی دیم استان ۲۱۹ هزار و ۸۵۰ هکتار است.
نظر شما