مدیریت فروش و بازاریابی، بخشی حیاتی برای موفقیت تمامی کسبوکارهاست. در دنیایی که رقابت شدیدی میان کسبوکارها در جذب مشتریان و مصرفکنندگان وجود دارد، بیش از هر زمان دیگری، جای خالی استراتژیهای موثر برای به حداکثر رساندن کارایی و افزایش فروش احساس میشود. یکی از این استراتژیها و راه های افزایش فروش، سیستم سازی در بخش فروش است.
در واقع با سیستمسازی است که یک کسبوکار میتواند بدون مواجهه با چالشهای جدی، رشد مداوم را تجربه کند! برای اینکه بدانید چرا سیستم سازی کلید رشد است، کافیست به کسبوکارهای موفق در جهان مثل مک دونالد توجه کنید. این کسبوکارها صرفاً با استخدام افراد بیشتر به تسلط جهانی دست نیافتهاند، بلکه این کار را با سیستمسازی فعالیتها انجام دادند.
با ما همراه باشید تا شما را با سیستم سازی کسبوکار که یکی از راه های افزایش فروش است، بیشتر آشنا کنیم.
منظور از سیستم سازی بخشهای تجاری چیست؟
سیستم سازی در بخشهای تجاری یک رویکرد استراتژیک بوده که به دنبال استفاده از فرآیندها و ابزارها برای سازماندهی، خودکارسازی و بهینهسازی کلیه فعالیتهای مرتبط با فروش محصولات و ارائه خدمات است. هدف اصلی از سیستمسازی افزایش کارایی عملیات فروش و بهبود تجربه مشتری است؛ به همین علت در سیستم سازی کسبوکار با موضوعاتی مثل تسهیل استانداردسازی وظایف، سادهسازی گردش کار و ادغام فناوری مواجه هستیم.
برخی از نمونههایی که میتوان در سیستم سازی بخشهای تجاری به عنوان یکی از راه های افزایش فروش در کسب و کار استفاده کرد، به شرح زیر هستند:
- مدیریت بهینه مشتری: از سیستم مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و نرم افزار فروش برای ثبت و پیگیری تعاملات مشتری استفاده کنید. انجام این کار امکان ردیابی بهتر فرصتهای فروش، دستهبندی مشتریان و شخصیسازی ارتباط را فراهم میکند.
- اتوماسیون بازاریابی: استفاده از ابزارهای اتوماسیون بازاریابی که امکان ارسال برنامهریزی شده ایمیلها، پستهای شبکههای اجتماعی و تبلیغات هدفمند را برای گروههای خاصی از مشتریان براساس رفتار و ترجیحات آنها فراهم میآورند را فراموش نکنید.
- تجزیه و تحلیل دادهها: از ابزارهای تجزیه و تحلیل دادهها برای ارزیابی عملکرد استراتژی و راه های افزایش فروش استفاده کنید. این موضوع شامل جمعآوری و پردازش دادهها برای شناسایی روندها و فرصتهاست.
- مدیریت موجودی و سفارش: مدیریت موجودی و سفارش را سیستماتیک کنید تا اطمینان حاصل شود که محصولات در زمانی که مشتریان به آنها نیاز خواهند داشت، در دسترس باشند. انجام این کار با استفاده از نرمافزارهای مدیریت موجودی و سیستمهای ردیابی سفارش قابل انجام است.
- اتوماسیون فروش: یک سیستم اتوماسیون فروش را پیادهسازی کنید که به نمایندگان فروش اجازه میدهد فعالیتهای خود را پیگیری کنند، رویدادهای مهم را برنامهریزی کنند و فرصتهای فروش را به طور موثرتری پیگیری نمایند.
- پشتیبانی از مشتریان: از چت باتها و سیستمهای خودکار خدمات مشتری برای پاسخ به سوالات متداول و حل سریع و کارآمد مسائل استفاده کنید تا رضایت مشتری بهبود یابد و زمان برای انجام کارهای استراتژیکتر آزاد شود. به همین علت است که به سیستم سازی یکی از راه های افزایش فروش گفته میشود.
- مدیریت اطلاعات محصول: یک پایگاه داده متمرکز و بهروز از اطلاعات محصول، قیمت و در دسترس بودن را ایجاد کنید تا تیمهای فروش بتوانند به راحتی در طول تعامل با مشتری به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کنند.
ماهیت سیستم سازی کسبوکار به بیان ساده
اداره یک کسبوکار به مدیریت یک صفحه در شبکههای اجتماعی شباهت دارد. شما باید دائماً وظایف را مدیریت کنید؛ اما همزمان با رشد کسبوکار، انجام دستی فرآیندها میتواند سرآغازی بر شکست شما باشد و در نهایت به ناکارآمدی، فرسودگی شغلی و فرصتهای از دست رفته منجر شود! دقیقاً در این نقطه است که سیستم سازی وارد ماجرا میشود.
با سیستمسازی کسبوکارتان یعنی ایجاد فرآیندهای تکرارپذیری برای همه چیز (از فروش گرفته تا خدمات مشتری)، میتوانید بدون چالش خاصی از راه های افزایش فروش و رشد کسبوکار خود لذت ببرید. در واقع سیستم سازی به دنبال ایجاد یک ساختار است تا کسبوکار شما بتواند به راحتی رشد کند. اگر صاحب یک کسبوکار کوچک هستید که مدام در حال بررسی راه های افزایش فروش است، باید بدانید که باز شدن قفل فروش صرفاً با سیستمسازی امکان پذیر است.
انجام دستی وظایفی مثل مدیریت سوالات مشتری، تجزیهوتحلیل دادهها و مواردی از این دست صرفاً منجر به افزایش خطا و از دست رفتن فرصتها خواهد شد. با انجام درست سیستمسازی شما میتوانید حدود ۲۰ ساعت از ماه را برای تمرکز بر روی استراتژیهای رشد خالی کنید و افزایش حداقل ۳۰ درصدی را در طول ۶ ماه تجربه کنید. البته برای سیستمی کردن صحیح یک کسبوکار باید اطلاعات جامع و کاملی درباره ابزارها داشته باشید و مقالاتی را در ارتباط با اینکه «CRM چیست؟» مطالعه کنید.
چگونه کسبوکار خود را سیستمی کنیم؟!
سیستم سازی کسبوکار شما با شناسایی تکراریترین وظایف در جریان کار شروع میشود. منظور آن دسته از کارهایی هستند که بیشترین زمان را از شما میگیرند و مستعد خطا هستند! هنگامی که این وظایف را شناسایی کردید، سیستم سازی کسبوکار راحت خواهد بود و به عنوان یکی از راه های افزایش فروش میتوانید به آن تکیه کنید.
به طور کلی در سیستمی کردن کسبوکار با مراحل زیر مواجه هستیم:
- ارزیابی فرآیندهای موجود: اولین گام در سیستمسازی، انجام تجزیه و تحلیل کامل از فرآیندهای فروش فعلی است. این مرحله شامل شناسایی فرصتهای رشد و شناسایی ناکارآمدیها بوده و بسیار مهم است که بدانیم راهحلهای سیستمیافته در کجا میتوانند موثرتر به کار بروند.
- طراحی فرآیندهای سیستماتیک: پس از شناسایی زمینههای رشد، فرآیندهای سیستماتیک جدید طراحی میشوند. این فرآیندها باید واضح، کارآمد و همسو با اهداف تجاری کسبوکار باشند. نقشها و مسئولیتها باید دقیقاً تعریف شوند.
- انتخاب ابزار مناسب: انتخاب مناسب نیز در سیستمسازی به عنوان راه های افزایش فروش، ضروری است. این مرحله شامل تحقیق و انتخاب نرمافزارها و فناوریهایی است که متناسب با نیازهای خاص کسبوکار هستند. این ابزارها ممکن است شامل سیستمهای مدیریت مشتری (CRM)، نرمافزار اتوماسیون بازاریابی، ابزارهای تجزیهوتحلیل داده و سیستمهای ردیابی فروش باشند. به طور کلی، سیستمی کردن یک کسبوکار بدون استفاده از بهترین نرم افزار CRM و سایر ابزارهای تحلیلی امکانپذیر نیست.
- آموزش کارکنان: بخش مهمی از اجرای سیستم سازی، آموزش کارکنان است. باید اطمینان حاصل شود که کلیه اعضای تیم فرآیندها و ابزارهای جدید را به درستی درک میکنند و به همین علت باید آموزشهای لازم برای استفاده صحیح از آنها ارائه گردد.
نکته مهم: اجرای تغییرات سیستمی نباید به طور ناگهانی انجام شود. اجرای تدریجی این کار موجب خواهد شد تا اختلالات در عملیات فروش به حداقل برسد. از طرفی اجرای تدریجی سیستم سازی به شما کمک میکند تا تاثیر این تغییرات را در حین انجام فرآیندها اندازهگیری و تنظیم کنید.
مزایای سیستم سازی کسبوکارها
سیستمسازی کسبوکار به شما کمک خواهد کرد تا به جای تمرکز بر روی فرایندهای تکراری و خستهکننده بر روی رشد کسبوکار و ایجاد فرصتهای جدید تمرکز کنید. به بیان بهتر، زمانی که به سراغ سیستم سازی کسبوکار میروید، فرصت زمانی کافی برای تحقیق و پیادهسازی استراتژیهای بزرگ و راه های افزایش فروش را خواهید داشت؛ چراکه مطمئن هستید، وظایف روزانه به آرامی و با نظم خاصی در حال انجام هستند.
به طور کلی از مزایای سیستمی سازی کسبوکارها میتوان موارد زیر را برشمرد:
- افزایش بهرهوری: فرآیندهای سیستماتیک به شما اجازه میدهد تا وظایف را سریعتر و کارآمدتر انجام دهید. چنین امری در نهایت به بهرهوری تیم فروش و افزایش درآمد منجر خواهد شد.
- بهبود تصمیمگیری: در دسترس بودن دادههای بلادرنگ و تجزیهوتحلیل دقیق آنها، تصمیمگیری آگاهانه درباره استراتژیهای بازاریابی و استفاده از راه های افزایش فروش را تسهیل میکند.
- بهبود تجربه مشتری: اتوماسیون و بهینهسازی فرآیند، ارائه سریعتر و مؤثرتر خدمات به مشتریان را تضمین میکند که منجر به رضایت و وفاداری بیشتر آنها میشود.
- کاهش خطاها: استانداردسازی فرآیندها احتمال خطای انسانی را کاهش میدهد که در نتیجه آن کارایی عملیات فروش افزایش مییابد.
- افزایش سودآوری: سیستم سازی کسبوکار میتواند به کاهش هزینههای عملیاتی و افزایش فروش کمک کند و منجر به سودآوری بیشتر برای کسبوکار شود.
سیستم سازی کسبوکار؛ یکی از موثرترین راه های افزایش فروش و درآمد!
با سیستم سازی کسبوکار، شما فقط در زمان صرفهجویی نمیکنید! بلکه استرس را کاهش میدهید، کارایی را بهبود میبخشید و کنترل بهتری بر وضعیت کسبوکار خود داشته باشید. به بیان سادهتر، سیستمسازی به رشد پایدار، درآمد بالاتر و ایجاد پایهای قوی برای موفقیتهای آتی کمک میکند. اگر به دنبال رشد مداوم و به دور از هرگونه چالش هستید، سیستمسازی شاهکلید اصلی شما خواهد بود.
اگر تا به امروز به فکر سیستمی کردن کسبوکار خود نبودید، حالا زمان آن رسیده تا با به کارگیری این ابزار قدرتمند کسبوکار توسعه دهید، باید بدانید که با انجام این کار کارایی عملیاتی و تجربه مشتری را بهبود خواهید بخشید و تعلل در سیستمیسازی کسبوکارتان جایز نیست! نظر شما درباره سیستمی سازی کسبوکار چیست؟ آیا واقعا میتوان آن را در میان راه های افزایش فروش جای داد؟ نظرات خود را برای ما بنویسید.
نظر شما