۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۰
خروج از اقتصاد منجمد با توسعه روابط دیپلماسی| پشت پا به دلار در معاملات جهانی
«بازار» گزارش می دهد

خروج از اقتصاد منجمد با توسعه روابط دیپلماسی| پشت پا به دلار در معاملات جهانی

تقویت روابط دیپلماسی با هدف دلار زدایی هر چند رویکردی درست برای توسعه اقتصاد کشور است اما به گفته کارشناسان مدیران اجرایی در این زمینه خیلی جسور نیستند تا تحریم ها دور زده شود.

بازار؛ گروه بانک و بیمه: حرکت دولت در راستای تقویت ارتباطات بین المللی با کشورهای منطقه بخصوص سری کشورهایی که دچار تحریم هستند آنگونه که تبادلات اقتصادی با انجام پیمانهای پولی دو یا چند جانبه با این کشورها انجام شود، اقدامی بجاست زیرا اولا خیلی از این کشورها خواهان کالاهای ایران هستند و یا واردات از این کشورها بدون اینکه ارزی تبادل شود، با رویکرد دلار زدایی منجر به تضعیف ارزش دلار آمریکا در تبادلات تجاری بین المللی خواهد شد. سیاستی که می تواند الگویی برای سایر کشورهای دنیا نیز برای خروج از یوغ استعمار و استثمار با هدف کاهش تسلط دلار براقتصاد کشورشان، مورد توجه قرار گیرد.

رویکردی که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، آنگونه که ایشان اخیرا در دیدار صدها نفر از کارآفرینان، سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی، حضور ایران در مجامعی مانند بریکس را مهم دانستند و با اشاره به ضرورت فعالیت مسئولان دیپلماسی کشور برای بهره‌مندی حداکثری از این فرصت بزرگ گفتند: سامانه مالی بریکس که تبادل مالی با ارزهای کشورهای عضو را ممکن می‌کند، ظرفیت مهمی است. رهبر انقلاب همچنین حذف هر چه ممکن دلار از مبادلات تجاری را ضروری برشمردند و گفتند: این کار که رئیس‌جمهور محترم هم به دنبال آن هستند، کاری بزرگ و مهم و در کارزار اقتصادی، حرکتی بسیار قاطع و تعیین‌کننده است و بانک مرکزی باید میدان را برای تخصیص ارزهای دیگر باز کند، البته انجام آن عکس‌العمل‌هایی خواهد داشت، اما دست کشور را قوی‌تر می‌کند.

تبعات انجام پیمانهای دو جانبه پولی بی تردید منجر به رونق اقتصاد کشور در پی رهایی از دلار در معاملات بین المللی همچنین ممانعت از هدر رفت منابع ارزی کشور برای اختصاص دادن آن به واردات کالاها خواهد شد، نکته قابل توجه این است چنین رویکردی باعث کاهش سالاری دلار در تبادلات تجاری می شود

توجه به پیمانهای دوجانبه پولی برای دور زدن تحریم ها

حال از آنجایی که رئیس جمهور کشورمان عزم خود را برای توسعه ارتباطات بین المللی با اولویت رونق بخشی اقتصاد و تبادلات تجاری بدون نقش دلار در انجام معاملات با برخی کشورها، جزم کرده آن طور که در این مسیر پیمانهای دوجانبه پولی با برخی کشورها نیز برقرار کرده است، بنابراین می توان گفت؛ تبعات چنین اقدامی بی تردید منجر به رونق اقتصاد کشور در پی رهایی از دلار در معاملات بین المللی همچنین ممانعت از هدر رفت منابع ارزی کشور برای اختصاص دادن آن به واردات کالاها خواهد شد. نکته قابل توجه این است چنین رویکردی باعث کاهش سالاری دلار در تبادلات تجاری می شود، موضوعی که تداوم و تسری آن به سایر کشورها نیز باعث خواهد شد روز به روز ارزش دلار در بازارهای جهانی تضعیف شود.

اکنون که به تازگی ارتباطات بین المللی با کشورهای چون روسیه انجام شد و توافقات مالی و پولی فی مابین صورت گرفت، کارشناسان می گویند؛ این توافقات، به ویژه امضای پیمان پولی دوجانبه، گام مهمی در مسیر دلارزدایی از اقتصاد ایران می تواند باشد. امضای پیمان پولی دوجانبه و استفاده از ارز دیجیتال در روابط مالی، بی تردید گام مهمی در راستای دلارزدایی از اقتصاد کشور و مبادلات مالی ایران و روسیه بوده که مورد توجه دو کشور قرار گرفته است.

موضوع دلار زدایی رویکردی است که از سالهای پیش برای بی ارزش شدن دلار آمریکا در تبادلات اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است تا ایران از این طریق بتواند با انجام فعالیت های اقتصادی با کشورهای شرق آسیا، اقدامات مشترکی در قالب تبادلات تجاری داشته باشد

دلار زدایی رویکردی برای شکست دلار آمریکا

محمد حسن آصفری، کارشناسی ارشد علوم سیاسی و نماینده سابق مردم اراک در مجلس شورای اسلامی، طی گفت و گویی با «بازار» درباره توجه به بحث دلارزدایی و اثرات آن بر اقتصاد کشور، اظهارداشت: موضوع دلار زدایی رویکردی بود که از زمان ریاست جمهوری دکتر روحانی مورد توجه قرار گرفت و به آن پرداخته شد تا ایران از این طریق بتواند با انجام فعالیت های اقتصادی با کشورهای شرق آسیا، اقدامات مشترکی در قالب تبادلات تجاری داشته باشد اما در آن دوره جز با چند کشور خیلی مبادله تجاری و اقتصادی صورت نگرفت و اگر این طرح به خوبی عملیاتی می شد بی تردید اثرات مثبتی را در اقتصاد کشور ایجاد می کرد.

وی با بیان اینکه اکنون چند کشور در آمریکای لاتین، خاورمیانه و شرق آسیا از سوی آمریکا و هم پیمانانشان تحریم هستند که با مشکل مواجه اند، افزود: ارتباط با این کشورها برای تبادلات تجاری و بازرگانی به صورت کالا به کالا اقدامی درست به نظر می رسد. از طرفی باید گفت؛ مشکل اصلی اکنون غیر از تحریم ها ضعف مدیریتی است چرا که نظارتی بر بازار ارز آنگونه که باید باشد به چشم نمی خورد، نمونه آن اجرای سیاست های بود که متاسفانه نرخ دلار آزاد را در بازار به بیش از ۸۰ هزار تومان بالا برده است. البته باید گفت قبلا ارزهایی که برای واردات تخصیص می یافت صرف کالاهایی می شد که ضرورتی برای واردات آن به کشور نبود که این موضوع باید مد نظر قرار گیرد.

دلار گران به سود دولت است چرا که دولت از این طریق با فروش آن کسب سود می کند، طی سی سال گذشته هیچ دولتی نبوده است که با کسری بودجه مواجه نشود و در زمان کسری بودجه نیز اغلب دولت ها برای تامین بودجه معمولا دست به فروش ارز می زنند. اقدامی که به نفع دولت ها و به زیان مردم منجر خواهد شد

از دولت خاتمی بخشی از کسری بودجه سالانه با فروش ارز تامین می شود

آصفری با بیان اینکه دلار گران به سود دولت است چرا که دولت از این طریق با فروش آن کسب سود می کند، تصریح کرد: طی سی سال گذشته هیچ دولتی نبوده است که با کسری بودجه مواجه نشود و در زمان کسری بودجه نیز اغلب دولت ها برای تامین بودجه معمولا دست به فروش ارز می زنند. اقدامی که به نفع دولت ها و به زیان مردم منجر خواهد شد، چرا که این اقدام بی تردید نرخ تورم را تشدید، کالاها را گران و پس از چندی دولت ها را نیز گرفتار این مسئله می کند. در چنین شرایطی است که بازار ارز با اجرای سیاست گذاری های درست و اصولی بایستی طوری مدیریت و کنترل شود که تورم افزایشی نشود زیرا دود آن به چشم مردم می رود و کار خود دولت را نیز برای مدیریت اقتصاد سخت می کند.

وی در ادامه افزود: هر چند مسائل بیرونی بویژه تحریم بر نرخ ارز تاثیر گذار هستند ولی به صراحت می توان گفت؛ مدیریت قیمت ارز در دست دولت است و این مسئله به عدم برنامه ریزیهای اصولی دولت همچنین اتخاذ تصمیم گیران بر می گردد. به طور مثال در مجلس یازدهم تلاش شد مبادلات کالاها با کشورهای هدف به دلیل تحریم با طلا انجام شود یعنی با سری کشورهایی که مراوده اقتصادی داریم در حوزه صادرات به جای دلار طلا بگیریم رویکردی که تاثیر بسزایی برای کشور در مسیر دور زدن تحریم ها است اما در دولت گذشته به این موضوع توجه ای نشد، هر چند شهید رئیسی بر این موضوع تاکید داشت ولی دولت مردان جسارتی برای این کار از خود نشان نداند. رویکردی که اکنون نیز می توان با توجه به پشتوانه قوی طلایی که داریم همچنین محدودیت ارزی در پی تحریم ها از این طریق به رونق اقتصاد کشور توجه شود.

کد خبر: ۳۲۲٬۶۸۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha