به گزارش بازار، پایه و زیربنای تمام خدمات الکترونیکی، توسعه اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی بر بسترهای ارتباطی قرار دارد. مساله اما صرفا میزان گستردگی شبکههای ارتباطی که در حکم ریل و جادههای تبادل کالا و مسافران و خدمات به تمام کشور و دنیا هستند، نیست. بلکه امروزه سرعت و پهنای انتقال دادههاست که حرف نخست را در توسعه کشور میزند.
به گزارش آیتی آنالیز به همین جهت شاهد ظهور و عرضه مستمر فناوریهای ارتباطی پیشرفته از سوی اپراتورهای ارتباطی هستیم. در همین راستا یکی از ویژگیهای اصلی سرویسهای ارایه شده بر بستر نسل پنجم شبکههای تلفن همراه کاهش تاخیر دسترسی به سرویسهاست.
روش دستیابی به این مهم انتقال فیزیکی سرویس به نزدیک کاربر نهائی (Multi-access Edge Computing) یا لبه شبکه است. این مفهوم که با عنوان پردازش در لبه شبکه شناخته شده است. ارایه سرویس MEC نه تنها باعث کاهش سربار ترافیک روی سایر بخشهای هسته شبکه خواهد شد بلکه با ایجاد خدمت و سرویس جدید بر روی بستر فعلی، یک بازی برد برد برای ارایهدهندگان و دریافتکنندگان خدمات دیجیتال و همزمان باعث ایجاد درآمد جدید برای اپراتورها خواهد شد و به این ترتیب اپراتورهای تلفن همراه میتوانند به ازای خدمات ارایه شده در لبه شبکه علاوه بر هزینه حجم ترافیک برای خود درآمد ایجاد کنند.
از سوی دیگر علاوه بر ایجاد ارزش افزوده روی بسترهای انتقال داده شبکه تلفن همراه از MEC به عنوان درگاه ورود به نسل پنجم شبکههای تلفن همراه نیز یاد میشود. چراکه تکنولوژی MEC هیچ فرضی را روی نوع زیر ساخت رادیویی انتقال داده در نظر نگرفته است. به همین جهت باعث میشود بتوان از آن در نسل چهارم شبکههای تلفن همراه هم استفاده کرد.
این ویژگی باعث خواهد شد تا اپراتورهای تلفن همراه بتوانند از MEC به عنوان بستر آزمون کاربردهای نسل پنجم استفاده کرده و میزان استقبال و تمایل کاربران به استفاده از بسترهای نسل پنجم و میزان درآمدزایی آن را مورد ارزیابی قرار دهند.
برای درک بهتر و بیشتر از قابلیتهای سودمند فناوری MEC باید مروری بر کاربردهای Edge AI داشت که نیازمند ارتباطات فوق سریع هستند.
- خودروهای خودران:
خودروهای خودران از Edge AI برای پردازش دادههای سنسورها و دوربینها در لحظه استفاده میکنند تا تصمیمگیریهای سریع و ایمن انجام دهند.
- شهرهای هوشمند:
در شهرهای هوشمند، Edge AI برای مدیریت ترافیک، نظارت بر امنیت و بهینهسازی مصرف انرژی استفاده میشود.
- صنعت و تولید:
در کارخانههای هوشمند، Edge AI برای نظارت بر خطوط تولید، تشخیص نقصها و بهینهسازی فرآیندها به کار میرود.
- سلامت و پزشکی:
دستگاههای پزشکی مانند مانیتورهای سلامت و تجهیزات تشخیصی از Edge AI برای پردازش دادههای بیماران در لحظه استفاده میکنند.
- دستگاههای مبتنی بر IoT:
دستگاههای اینترنت اشیا (IoT) مانند ترموستاتهای هوشمند، دوربینهای امنیتی و لوازم خانگی هوشمند از Edge AI برای بهبود عملکرد و کاهش وابستگی به ابر استفاده میکنند.
- واقعیت افزوده و مجازی :
در فناوریهای واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR)، Edge AI برای پردازش سریع دادهها و ارائه تجربههای بیدرنگ استفاده میشود.
• همراه اول و عرضه MEC
همزمان با روند و پیشرفت نیازها و اقدامات دیگر اپراتورهای ارتباطی پیشگام در دنیا، در دیماه سال ۱۴۰۰ همراه اول نیز از پلتفرم بومیسازی شده MEC بر بستر شبکه نسل پنجم همراه اول با هدف کاهش زمان دسترسی به سرویسها و استفاده بهینه از بسترهای انتقال فیزیکی تا Core شبکه رونمایی کرد.
ارزش محصول ارایه شده از سوی بزرگترین اپراتور ایران و منطقه، امروز بیشتر از گذشته درک میشود چراکه با گسترش خدمات و کاربردهای مبتنی بر هوش مصنوعی که برخی از نمونههای آن ذکر شد، موجب خلق فرصتهای گسترده تجاری، اقتصادی، اشتغال و دیگر خدمات نوین خواهد شد.
نظر شما