به گزارش بازار، یکی از موارد مهم برای رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری، صادرات کالا به خارج از کشور است، اینکه به چه کشوری، چه چیزی صادر کنیم؟ دانستن و آگاهی از جذابترین و پرسودترین کالاها برای صادرات میتواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد. کشور ایران به لحاظ تنوع محصولات کشاورزی و صنایع صادراتی مانند صنایع دستی، محصولات کشاورزی، نفت و ... هر ساله طیف متفاوتی از گروههای کالایی را در لیست صادرات محصولات خود میگنجاند.
معیارهایی که برای صادرات بهترین گروه کالایی به هر کشور مهم است
از بین تمامی کشورهای جهان، ۱۹۵ کشور هستند که میتوانند به عنوان مقصد صادراتی ایران انتخاب شوند. اما این نکته را باید مورد توجه قرار داد که گروه کالایی صادراتی به هر کشوری متفاوت است. توجه به پیشینه مقاصد صادراتی کشور و این که تقاضای هر کشوری از ایران چه محصولی است. در کنار این موضوع، صادر کننده باید به شرایط سیاسی و جغرافیایی کشور مقصد نیز توجه ویژهای داشته باشد.
سنجش و ارزیابی نیاز بازار
فاکتور مهمی که جهت تصمیمگیری در بازار تجارت بینالمللی مطرح میشود، ارزیابی و سنجش نیازهای کشور مقصد است. صادر کننده باید کالایی را صادر کند که طبق نیاز مصرف کننده انتخاب شده و بتواند بخشی از کمبود و احتیاجات آن سرزمین را برطرف کند.
توجه به ویژگیهای رفتاری، روانشناختی و جمعیتی کشور مورد نظر نیز میتواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد. سؤالی که هر صادر کنندهای باید از خود بپرسد، اینکه مشتری در این بازار، محصولات و خدمات مشابه را از کجا دریافت کرده و خرید نیاز و گروه کالایی مورد نظر خود را به چه طریقی انجام میدهد.
صادرات
کدام گروه کالایی در زمره کالاهای صادراتی ایران هستند؟
ویژگیهای قابل قبول کالاهای تولیدی ایران، سبب شده است که محصولات و کالاهای مورد نظر برای صادرات در ایران بسیار متنوع باشند. البته بهتر است برای صادرات به دنبال گروه کالایی باشیم که فاکتورهای ذکر شده را داشته باشند. بهترین و پرسودترین کالاهای صادراتی ایران به صورت زیر گروهبندی میشوند:
۱)انواع خشکبار
خشکبار به عنوان مهمترین کالای صادراتی به کشورهای اروپایی محسوب میشود. کشمش، انجیر، انواع مغز و میوههای خشک، محصولاتی هستند که میتوان برای صادرات روی آنها حساب ویژهای باز کرد. ناگفته نماند که مغز گردو، فندق و پسته به دلیل شرایط نگهداری و حملونقل آسان در صدر این گروه کالایی برای صادرات قرار میگیرند.
۲) محصولات کشاورزی
- آبوهوای متنوع و مرغوبیت محصولات کشاورزی تولید شده در ایران نظیر خرما، زرشک، زعفران و چای، موجب جذابیت و محبوبیت بالای این محصولات در بین کشورهای جهان شده است.
۳) صنایع دستی
- تنوع سنن، آداب و رسوم و فرهنگ و تمدن غنی ایران، سبب شده است تا صادر کنندگان، صنایع دستی ایران را به عنوان گزینهای عالی و یک گروه کالایی مناسب برای صادرات انتخاب کنند. مهمترین ویژگی صنایع دستی ایران، انحصاری بودن تولید آنهاست.
۴) گوشت دام و احشاء آن
کشور ایران به دلیل شرایط آبوهوایی متنوع، پتانسیل خوبی برای پرورش دام و گوشت آن در سراسر کشور و به خصوص خطه شمال غربی دارد.
۵) لوازم خانگی
در سالهای اخیر، به دلیل ممنوعیت ورود لوازم خانگی خارجی، فرصت مناسبی برای فعالیت تجاری این گروه کالایی به وجود آمده است. تولید کنندگان میتوانند با افزایش کیفیت و دانش فنی لوازم خانگی تولید خود، اعتبار بیشتری را در عرصه رقابت این محصولات برای خود دست و پا کنند.
به چه کشوری، چه چیزی صادر کنیم؟
ایران به دلیل اقلیم آبوهوایی متنوع، فرهنگ و آداب و رسوم غنی، تمدن کهن و صنایع دستی بیشمار، میتواند به جایگاهی در دنیا برسد که میزان صادرات آن به چندین برابر مقدار کنونی افزایش پیدا کند. برای پاسخگویی به این سؤال ، با توجه به بازار صادراتی کشورهای هدف به این صورت میتوان به این پرسش پاسخ داد:
محصولات کشاورزی
چای
چای را میتوان در صدر صادرات ایران به کشورهای دیگر قرار داد. چای به عنوان محبوبترین نوشیدنی گرم و رتبه دوم نوشیدنی پس از آب در جهان، بازار هدف مناسبی را در عرصه بینالملل برای ایران به ارمغان آورده است. آلمان، روسیه، عراق و افغانستان کشورهایی هستند که میتوانند مقصد صادرات چای ایرانی باشند. کشورهای همسایه ایران، کشورهای حاشیه خلیجفارس و دریای خزر نیز به دلیل عادت به مصرف چای میتوانند به عنوان قطب و مقصد صادراتی ایران در این زمینه معرفی شوند.
زعفران
طلای سرخ ایران که در نواحی گرم و خشک به صورت انبوه کشت میشود، میتواند پتانسیل مناسبی را در حوزه صادرات برای ایران فراهم کند. این محصول قابلیت ارسال به بیش از ۹۵ کشور دنیا را دارد. کشور اسپانیا به عنوان مقصد صادراتی زعفران ایران، این محصول را به صورت عمده از ایران خریداری کرده و تحت نام و برند خود، آن را به بیش از ۱۴۰ کشور دنیا صادر میکند!!
خرما
ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان خرما در سراسر جهان شناخته میشود. کیفیت و اعتبار خرمای ایرانی، آن را در دسته بهترین، جذابترین و پر سودترین محصول کشاورزی قرار داده است. ۶ نوع از این کالای صادراتی، بازار خوبی در کشورهای هدف دارد:
- مضافتی
- استعمران
- شاهانی
- زاهدی
- کبکاب
- پیارم
از مقاصد صادراتی خرما میتوانیم به ۵۲ کشور از جمله هند، امارات، مراکش، ترکیه و دیگر همسایگان آسیایی اشاره کنیم. بستهبندی کوچک و جذاب، رعایت استاندارد صنایع غذایی و حتی فرآوری خرما برای بازارهای اروپایی، میتواند کشورهای اتحادیه اروپا را به مشتری پر و پا قرص خرمای ایرانی مبدل کند.
زرشک
زرشک به عنوان محصولی خوشمزه و جذاب، محبوبیت زیادی در بازارهای بینالمللی دارد. خوب است بدانید که کشور آمریکا به عنوان بزرگترین وارد کننده زرشک در دنیا شناخته میشود. مصرف بالای این محصول خوشمزه و ارزشمند، سبب شده است که کشورهایی مانند چین، اندونزی، آلمان و انگلیس در رتبههای بعدی خریداران زرشک ایرانی باشند.
انواع خشکبار
پسته. پسته جزو محصولاتی در دنیا است که فقط در بخشهای کمی از ایران میتوان نوع با کیفیت آن را پیدا کرد. در ایران به دلیل محدودیت ذخایر آبی و تغییرات اقلیمی، سطح زیر کشت کاهش پیدا کرده و به همین سبب ایران در رتبه دوم تولید پسته در دنیا قرار دارد. از مهمترین اقلام پسته صادراتی ایران میتوان به:
- فندقی
- اکبری
- کلهقوچی
- احمدآقایی
اشاره کرد.
فندق، از دیگر خشکبار پر طرفدار که فرصت صادراتی جدیدی را به وجود آورده است، میتوان به فندق اشاره کرد. ایران در بین کشورهای تولید کننده فندق در جهان، در رتبه ۱۸ صادرات این کالا قرار دارد. در آسیا کشورهایی مانند چین، عراق و هنگکنگ، در اروپا ایتالیا و آلمان و کشور کانادا در قاره آمریکا از مقاصد صادراتی این خشکبار خوشمزه هستند.
صنایع دستی
فرش و گلیم
فرش، قالیچه، جاجیم و گلیم جزو کالاهایی هستند که همه دنیا آن را با نام ایران میشناسند. اشباع شدن بازار این محصولات را میتوان با اندکی نوآوری و خلاقیت دوباره به دست گرفت. ایران در زمینه صادرات گلیم نیز حرفی برای گفتن دارد و گلیم جزو صنایع دستی است که طرفداران زیادی را در گوشه گوشه دنیا دارد. کشورهای همسایه مانند عراق، کویت، قطر، افغانستان و کشورهای آسیای شرقی مانند چین و تایلند جزو مشتریان گلیم ایران هستند.
کیف و کفش
متأسفانه صادرات چرم ایران به صورت سالامبور یا خام انجام میگیرد. پوست حیواناتی ماند شترمرغ و کروکدیل میتواند بازار هاف مناسبی در سطح بینالمللی برای ایران به ارمغان بیاورد. کشورهای همسایه حوزه خلیج فارس، میتوانند به عنوان بهترین مقصد برای این محصول مورد توجه قرار گیرند. سوئد، آلمان، روسیه و دانمارک نیز به دنبال کیف و کفش چرم با کیفیت هستند.
گوشت دام و احشاء آن
گوشت
کشورهای اتحادیه اروپا، حوزه خلیج فارس و آسیای میانه میتوانند به عنوان مقصد صادرات این کالای اساسی باشند. با اخذ گواهی معتبر دامپزشکی میتوان فرایند صادرات به این کشورها را سرعت بخشید. به دلیل پتانسیل خوب برای پرورش و نگهداری دام و نزدیکی شهرها و استانهای شمال غربی ایران با کشورهای همسایه، میتوان از قابلیت این استانها برای صادرات گوشت و دام استفاده کرد.
پوست دام
امروزه پوست دام نیز میتواند به عنوان یکی از بهترین کالاهای صادراتی مورد توجه قرار گیرد. پوست را میتوان کالایی بیدردسر و سودآور برای صادرات تلقی کرد. ۹۰ درصد تولیدات پوست و سالامبور ایران به خارج از کشور صادر میشود. چین، ترکیه، مراکش، پاکستان، هند، ایتالیا و اسپانیا وارد کنندگان اصلی پوست و سالامبور ایران هستند.
اطلاع از شرایط ارسال بار به ترکیه و دریافت تخفیف برای صادرات، میتوانید سری به سایت پی اس پی اکسپرس بزنید و اطلاعات مورد نیاز در این زمینه را کسب کنید.
https://pspexpress.com/fa/shipping-to-turkiye/
لوازم خانگی
زودپز
زودپزها در حجم و اندازههای مختلفی تولید میشوند که برای صادرات آنها باید نکات مهمی مانند ایمنی و کیفیت بالا در نظر گرفته شوند. هزینههای زیاد مربوط به حملونقل سبب کاهش سود تاجران این محصول شده است. در مقابل، دسترسی آسان آنها به کشورهای خاورمیانه و هزینههای معقول حملونقل به این کشورها، سبب کاهش بسیاری از مشکلات و دغدغه صادرکنندگان شده است. افغانستان و عراق به عنوان مقصد اصلی زودپزهای ساخت ایران به حساب میآیند.
ظروف مسی، پلاستیکی و نچسب
ظروف پلاستیکی تولیدی ایران به دلیل کیفیت بالای مواد اولیه و جابهجایی آسان، به کشورهای عراق و افغانستان صادر میشود.
ظروف چینی نیز به عنوان یک محصول با کیفیت ایرانی، راهی گرجستان، ترکیه، عراق، عمان، ارمنستان، روسیه و آذربایجان میشود.
تولیدات ظروف نچسب، بیشتر به کشور عراق صادر میشود.
بعد از طلا، تجارت ظروف مسی میتواند بسیار سودآور باشد. این ظروف علاوه بر کارایی، به عنوان صنایع دستی نیز میتوانند مورد توجه باشند. بازار صادراتی که ظروف مسی برای ایران به وجود آورده است، کشورهای آسیایی مانند چین و کشورهای حوزه خلیج فارس مانند امارات و قطر و کشورهای اروپایی نظیر ترکیه، انگلستان، اسپانیا و اتریش هستند.
آبمیوهگیری
در گروه کالایی لوازم خانگی باید گفت که عراق، افغانستان و پاکستان، سه مقصد اصلی صادرات آبمیوهگیری هستند که سبب شده سود خوبی برای صادر کنندگان این تجهیز آشپزخانه حاصل شود. کیفیت خوب و قابل مقایسه با برندهای خارجی و نبود برند رقیب در همسایگی و خاورمیانه، سبب افزایش صادرات این کالا شده است. آبمیوهگیری از جمله کالاهایی است که هزینه حملونقل پایینی دارد. برای اطلاع از شرایط ترخیص کالا و آموزش سامانهepl گمرک می توانید روی لینک آن کلیک نمایید.
کلام آخر
شناسایی ویژگیها و شرایط بازار هدف، افزایش کیفیت و بهروز رسانی و مدرن کردن کالاها و محصولات با توجه به تغییرات روز، میتواند تأثیر قابل ملاحظهای در انتخاب کالای صادراتی مناسب و سودآور و پاسخ به این پرسش که به چه کشوری، چه چیزی صادر کنیم؟ داشته باشد. تناسب محصولات و تأمین تقاضای خریداران هم دلیل دیگری بر موفقیت در تجارت و صادرات کالا است.
موقعیت منطقهای ایران، شرایط فرهنگی و بومی و کیفیت رقابتی کالاهای تولید شده، سبب شده است تا محصولات کشاورزی و دامی، صنایع دستی و لوازم خانگی، جزو کالاهای صادراتی ایران قرار بگیرند. این موضوع سبب افزایش سود و درآمد تجارت خارجی از صادرات محصولات متنوع شده است.
نظر شما