بازار؛ گروه بورس: تحلیل و بررسی وضعیت کنونی بازار بورس ایران با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی داخلی و بینالمللی، از اهمیت بالایی برخوردار است. چراکه روند بازار تاثیر نرخ بهره، نقش ابزارهای اهرمی، وضعیت واردات و صادرات، نرخ ارز و... و. است و ارزیابی این عوامل به سرمایهگذاران در تشخیص جهت بازار کمک میکند.
در چند روز اخیر بازار بورس بیرمق معامله شد و بسیاری از نمادها به رهبری صندوقهای اهرمی از همان اوایل روز بازار صف فروش میشدند. در برخی روزها مانند شنبه این صفهای فروش تا انتهای بازار پابرجا ماندند و ارزش معاملات زیر ۸ هزار میلیارد تومان رسید که یادآور دوران سیاه رکودی گذشته بود. این وضعیت نگرانیهای سهامداران را افزایش داده و منجر به تشدید عرضه سهام در صفهای فروش شدهاست. در این شرایط تنها نقش حقوقی ها در معاملات میتواند موثر باشد. از طرف دیگر تلاشهای مکرر شاخص کل برای شکستن سد ۳ میلیون واحدی موفقیتآمیز نبود. شاید عدم حضور مشارکتکنندگان زیاد در بازار باعث شد فعلاً سرمایهگذاران از فاز خرید خارج شوند و سهامداران منتظر آینده بمانند.
سرمایهگذاران ایرانی منتظر تعیین تکلیف دولت درباره فروش نفت و دسترسی به ارز، هستند. دلار فعلاً در حدود ۸۰ هزار تومان قرار دارد و نه خریداران توان رشد بیشتر آن را در کوتاهمدت دارند و نه فروشندگان توان کاهش آن را دارند. همه منتظرند تا ببینند چقدر نفت صادر خواهد شد و چقدر از ارز آن و سایر صادرات در دسترس خواهد بود. شرایط اقتصادی کنونی نیز اجازه نمیدهد دلار رشد شدیدی داشته باشد، زیرا تنگنای نقدینگی همچنان بر کلیت بازارها حاکم است.
نرخ بهره کاهش پیدا نکرد
حسن کاظم زاده کارشناس بازار سرمایه گفت: «انتظاراتی در بازارها، خصوصاً بازار سهام، وجود دارد که نرخ بهره در بهمن ماه و موعد سررسید گواهیهای سپرده ۳۰ درصدی کاهش یابد. این انتظار پس از صحبتهای رئیس بانک مرکزی، قوت گرفته بود. اما رشد دلار نیما و نیاز بیشتر به سرمایه در گردش، به همراه انتشار و فروش اوراق دولتی بدون سیاست پولی انبساطی، نه تنها اجازه نداد نرخ بهره کاهش یابد بلکه باعث افزایش نرخ سود اخزا و سطح کلی نرخ بهره شد. دلیل اصلی نرخ بهره بالا، تنگنای پولی است که دوباره در حال فشار آوردن به همه بازارها است. بانک مرکزی با دلار داغ جلوی جریان پول را در بازارها خواهد گرفت، چرا که هیچ چیز مهمتر از تورم برای بانک مرکزی و حاکمیت نیست.»
حسن کاظم زاده معتقد است که ابزارهای اهرمی در بالا رفتن بازار نقش مهمی دارند و در اصلاحها نیز سرمایهگذاران سعی میکنند سریع از آنها خارج شوند، خصوصاً اگر حباب مثبت داشته باشند. این ابزارها در رشدها قهرمان و در اصلاحها ضدقهرمان هستند
او افزود: «ابزارهای اهرمی در بالا رفتن بازار نقش مهمی دارند و در اصلاحها نیز سرمایهگذاران سعی میکنند سریع از آنها خارج شوند، خصوصاً اگر حباب مثبت داشته باشند. این ابزارها در رشدها قهرمان و در اصلاحها ضدقهرمان هستند. دوباره به اصلاح بازار برگشتیم و ابزارهای اهرمی، بهویژه آنهایی که حباب مثبت دارند، بیشترین فشار فروش را بر بازار وارد میکنند، مانند صعود که بیشترین جذب پول را داشت.»
کاظم زاده تاکید کرد: «از آنجایی که معاملهگران کوتاهمدت احساس میکنند که در کوتاهمدت کلیت بورس یا حداقل نمادهای بزرگ رشد سریعی نخواهند داشت، شاهد خروج پول از نمادهای اهرمی هستیم. برخی سهامداران سهام دیگر نیز به هوای صف فروش آنها اقدام به فروش میکنند. طبیعتاً کسانی که نمادهای ارزندهی خود را به خاطر صف فروش فلان نماد اهرمی میفروشند، متضرر خواهند شد. در واقع همانگونه که در رشد شتابان، اهرمیها بهتر از نمادها خصوصاً نمادهای کوچک و متوسط حرکت کردند، قاعدتاً در زمانی که رشد شتابان تمام شده، نباید منفی آنها در تصمیم سهامداران نمادهای غیرمرتبط تأثیر بگذارد.»
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «صندوقهای اهرمی نیز پارامترهای مهمی دارند که باید در نظر گرفته شوند. ضریب اهرمی و حباب صندوقهای اهرمی دو عامل اساسی در بررسی این صندوقها هستند. برای مثال، صندوق اهرمی مورد نظر حباب ۱۰ درصدی دارد و تنها صندوقی که حباب مثبت دارد، صندوق موج است و بقیه صندوقها حباب منفی دارند. کمترین حباب مربوط به صندوق توان است. توصیه میشود صندوق موج به دلیل حباب مثبت زیاد و ضریب اهرمی کم استفاده نشود. همچنین صندوق اهرم به دلیل شناوری زیاد توصیه نمیشود. اما صندوقهای شتاب و نارنج اهرم با وضعیت بهتری توصیه میشوند.»
نقش فولاد مبارکه در رشد شاخص کل بورس
شرکت فولاد مبارکه نزدیک به کف قیمتی خود قرار دارد و به نظر میرسد که اگر ۵ درصد دیگر کاهش یابد، به قیمتهای سال گذشته خواهد رسید. به همین دلیل این شرکت ارزش خرید دارد و جذابیت بورس را نشان میدهد. این موضوع تنها به وضعیت تکنیکال سهم مربوط نمیشود، بلکه از نظر بنیادی نیز در شش ماه اخیر ثابت کرده که عملکردی متفاوت از سایر شرکتهای فولادی دارد.
فولاد مبارکه در ادامه با کاهش فشار ناترازی گاز و برق این شرکت میتواند عملکرد درخشانی از خود نشان دهد و سایر نمادهای بزرگ را وادار به واکنش مثبت کند. چراکه بیشترین همگرایی تکنیکال با شاخص کل بورس دارد و تاکنون منجر به رشد شاخص بورس شدهاست
بنابراین در ادامه با کاهش فشار ناترازی گاز و برق این شرکت میتواند عملکرد درخشانی از خود نشان دهد و سایر نمادهای بزرگ را وادار به واکنش مثبت کند. چراکه بیشترین همگرایی تکنیکال با شاخص کل بورس دارد و تاکنون منجر به رشد شاخص بورس شدهاست.
نمادهایی که دچار شرایط مبهم هستند، معاملات مبهمی دارند. کمتر شنیده میشود که بگویند تابلوی نمادهای بنیادی بزرگ و کوچک دستکاری میشود، چرا که یک منطق تحلیلی بر این نمادها حاکم است و این منطق بنیادی اجازهی دستکاری نمیدهد. اما نمادهایی که شرایط بنیادی مبهمی دارند همیشه در سمت متهم قرار دارند. به عنوان نمونه، نمادهای خودرویی جایی است که همیشه برخی از فعالان بازار معتقدند در آنها دستکاری صورت میگیرد. به نظر نمیرسد دو طرف این مباحثه به نتیجه برسند مگر اینکه زمان بگذرد و شرایط بنیادی نمادهای مذکور برطرف شود.
در خصوص ارزندگی بازار میتوان گفت که بازار هنوز جا برای رشد دارد و استراحت فعلی نشانهای از این امر است. پارامترهای مختلفی از جمله گزارشهای ۹ ماهه نشان میدهند که رشد بیشتری در پیش است.
در نتیجه، تحلیلهای موجود نشان میدهد که بازار نیازمند تصمیمات جدی از سوی سازمان بورس است و سرمایهگذاران باید با دقت بیشتری به تحلیلهای بنیادی و فنی توجه کنند تا در برابر نوسانات بازار مصون بمانند. بورس در موقعیت کنونی به معنای واقعی شاهد زد و خورد شدید بین فروشندگان و خریداران بوده که نتیجهی آن رسیدن ارزش معاملات مجدداً به محدوده پایین تر است. این ارزش معاملات برای روزی با چنین حجم نوسان چندان قابل توجه نیست و نشان میدهد که خریداران قوی هنوز وارد بازار نشدهاند. بنابراین میتوان ادعا کرد که حداقل در یکی دو هفتهی آتی خبری از آن هیجانهای هفتههای قبل نیست و بیشتر میتوان انتظار داشت سهمهایی با گزارشها یا اخبار خوب رشد کنند و عموم بازار حس درجا به سهامداران بدهد.
نظر شما