به گزارش بازار، در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳، حماس و دیگر گروهها حدود ۱۲۰۰ صهیونیست را به هلاکت رسانده و بیش از ۲۵۰ اسیر گرفتند. خبرها حاکی از آن است که دو وزیر سوپرافراطی دولت نتانیاهو، بن گویر و اسموتریچ، به نشانه اعتراض به این توافق آتشبس اعلام استعفا کردهاند.
این توافق درحالی به وقوع پیوسته که در اواخر سال ۲۰۲۳ توافق مشابهی منجر به آزادی حدود ۱۰۰ گروگان اسرائیلی و ۲۴۰ فلسطینی شد، اما به دلیل کارشکنیهای رژیم تلآویو و حمایتهای بیقیدوشرط و خاضعانه بایدن، دچار انسداد شد. حال باید دید اولتیماتوم ترامپ برای اجرای توافق آتشبس چگونه پیش خواهد رفت.
از بندها و شرایط توافق چه میدانیم؟
مقامات اعلام کردند مذاکراتی در دوحه در حال انجام است و پیشرفتهایی حاصل شده که نشان میدهد توافق نزدیک است. درخصوص این توافقنامه که هنوز جزئیات دقیق آن منتشر نشده، حماس هیچگونه اطلاعات رسمی نداده اما مقامات اسرائیلی به خبرنگاران جزئیاتی را فاش کردند که شامل چندین مرحله و ترتیبات پیچیده است.
مرحله اول: آزادی بازداشتشدگان
در مرحله اول، ۳۳ نفر از اسرای صهیونیست آزاد خواهند شد. این افراد شامل کودکان، زنان، سربازان، مردان بالای ۵۰ سال، مجروحان و بیماران هستند.
اسرائیل اعتقاد دارد اکثر این افراد هنوز زنده هستند، اما هیچ تأیید رسمیای از حماس دریافت نکرده است. اگر این مرحله طبق برنامه پیش برود، مذاکرات برای مرحله دوم آغاز خواهد شد. مرحله دوم شامل آزادی باقیمانده بازداشتشدگان زنده است، ازجمله سربازان و مردان در سن خدمت نظامی.
همچنین اجساد بازداشتشدگان به خانوادههایشان بازگردانده خواهد شد. در ازای آزادی گروگانها در این مرحله، رژیم تلآویو متعهد میشود طی مراحلی تعدادی اسیر فلسطینی را آزاد کند.
مرحله دوم: خروج تدریجی نیروهای اشغالگر اسرائیلی
یکی از ویژگیهای این توافق، خروج تدریجی نیروهای اسرائیلی از مناطق غزه است. این اقدام بهتدریج انجام خواهد شد، اما اسرائیل اعلام کرده نیروهایش در نزدیکی مرز غزه(به بهانه حفاظت از شهرکهای صهیونیستی اطراف غزه) باقی خواهند ماند. همچنین ترتیبات امنیتی برای محور صلاحالدین(فیلادلفی) در جنوب غزه وجود خواهد داشت.
مرحله سوم: آزادی اسرای فلسطینی و افزایش کمکهای انسانی
در مرحله سوم، اسرای فلسطینی که توسط اسرائیل با اتهاماتی چون تعلق به گروههای مقاومتی و... به اسارت گرفته شدهاند، آزاد خواهند شد. تعداد این افراد به تعداد بازداشتشدگان زنده بستگی دارد که هنوز مشخص نیست.
افزایش کمکهای انسانی به غزه نیز جزء این توافق است. رژیم صهیونیستی، محدود کردن کمکهای بشردوستانه را به عنوان بخشی از استراتژی جنگی از آغازین روزهای حمله به غزه دنبال کرده بود و با سیاستهای گرسنگی دادن مصنوعی در تلاش بود مقاومت غزه را وادار به تسلیم کند. حال، بازشدن راهها برای ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه و رسیدگی به وضع وخیم انسانی در این باریکه، به عنوان یکی از شرایط توافق پذیرفته شده است.
پافشاری مقاومت بر افزایش کمکهای انسانی به عنوان یکی از شروط توافق از این جهت هوشمندانه است که یکی از اهداف اسرائیل در عملیات نسلکشی در غزه، خالی از سکنه کردن غزه و وادار کردن مردم غزه به کوچ اجباری بوده است. افزایش کمکهای بشردوستانه میتواند قدری از وخامت اوضاع انسانی در غزه را کم کند و به جمعیت بیجا شده در غزه رسیدگی کند.
نظر شما