۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۷
وقتی ناترازی انرژی در آذربایجان شرقی به بحران تبدیل می شود
یادداشت؛

وقتی ناترازی انرژی در آذربایجان شرقی به بحران تبدیل می شود

تبریز- وقتی ناترازی انرژی در آذربایجان شرقی به بحران تبدیل می شود، این جمله بخشی از یادداشت سینا مطهر فعال رسانه ای برای بازار است.

سینا مطهر؛ بازار: عدم توازن و تناسب برخوردهای مدیریتی با پرمصرف ها، ویلاها و واحدهای مجاز یا غیرمجاز پرمصرف، به عینه نشان می دهد که هم ناترازی های مدیریتی در مدیریت بهینه و هدفمند انرژی اثرگذارند و هم ناترازی های نظارتی در عدم جلوگیری از رواج و افزایش ویلاسازی های فاجعه بار که عملا سهم انرژی دیگر شهروندان را به تاراج می برند.

در بررسی دلایل و عوامل موثر بر ایجاد و تشدید ناترازی انرژی در کشور، به ویژه آذربایجان شرقی، نمی توان و نباید از دو مولفه و متغیر پنهان، یعنی، “ناترازی مدیریتی” و “ناترازی نظارتی” در حوزه انرژی و مدیریت آن غافل بود، دو مولفه ای که شاید، بیشترین تاثیر را در تشدید ناترازی های آشکار انرژی دارند.

فقدان نظارت و کنترل های میدانی و مداوم بر روند ساخت و سازهای غیرمجاز شهری، روستایی، به ویژه توسعه ویلاها، خانه باغ ها و ابنیه عمدتا غیرمجاز رفاهی، اقامتی در حاشیه شهرها و روستاها که امروز دست کم بر اساس آمار رسمی، بیش از ۴۰ هزار ویلا و خانه باغ را شامل می شود، عملا یکی از اصلی ترین مولفه های دخیل در ایجاد و تشدید ناترازی های برق، آب و گاز به شمار می روند که متاسفانه، راه چاره ای هم برای آن اندیشیده نشده است!

حجت الاسلام و المسلمین احمد مطهری‌اصل امام جمعه تبریز و نماینده ولی فقیه در آذربایجان‌شرقی به مسأله صرفه‌جویی در انرژی اشاره می‌کند و معتقد است: نباید به این موضوع تنها از دید کمبود نگاه کنیم، بلکه ممکن است سوءمدیریت نیز در بروز این مشکل نقش داشته باشد.

هرچند به گفته “بهرام افتخاری”، مدیر بهره برداری شرکت گاز آذربایجان شرقی، درحال حاضر، جریان گاز ۱۷۸ ویلا، ۱۶۴ کوره آجرپزی و ۵ واحد صنعتی پرمصرف و نامتعارف قطع گردیده، با این حال این رقم، در مقایسه با آمار ۴۰ هزار واحدی ویلاها و هزار واحد صنعتی پرمصرف و غیرقابل رصد و پایش موجود، عملا، آماری ناچیز و البته بی تاثیر در رفع ناترازی های موجود به شمار می رود.

عدم توازن و تناسب برخوردهای مدیریتی با پرمصرف ها و ویلاها و واحدهای مجاز یا غیرمجاز پرمصرف، به عینه نشان می دهد که هم ناترازی های مدیریتی در مدیریت بهینه و هدفمند انرژی و هم ناترازی های نظارتی در جلوگیری از رواج و افزایش ویلاسازی های فاجعه بار که عملا سهم انرژی دیگر شهروندان را به تاراج می برند، تاثیری غیرقابل انکار در به بن بست رسیدن جریان مبارزه با این دسته از ناترازی ها و مصارف غیرمتعارف در حوزه انرژی دارد!

روند فزآینده و فاقد نظارت و بدون کنترل ویلاسازی در شهرها و اطراف شهرهای بزرگ، به ویژه تبریز، درحالی طی سال های گذشته ادامه داشته است که همین روندها و فرآیندهای غیرقانونی و معیوب، نه تنها به توزیع ناعادلانه و غیرعرفی سهم شهروندان و صنایع در بین زیاده خواهان متمول منجر گردیده؛ بلکه به تحمیل فشار و تبعات ناشی از ناترازی های موجود بر دوش شهروندان کم برخوردار و عادی انجامیده است.

در حال حاضر، آذربایجان شرقی با چالش‌های بزرگی در مدیریت منابع آب و انرژی روبه‌رو است. بخش عمده‌ای از این مشکلات ناشی از مصرف بی‌رویه و غیرمسئولانه در ویلاها است که باعث فشار مضاعفی بر منابع طبیعی و شبکه‌های انرژی می‌شود.

برای حل این معضل، نیاز به یک نگاه جامع به مسئله و اجرای سیاست‌های دقیق برای مدیریت بهینه مصرف انرژی و آب در این بخش وجود دارد. علاوه بر این، تغییر فرهنگ مصرف و افزایش آگاهی عمومی درباره اثرات مصرف غیرمسئولانه بر دیگران و منابع طبیعی ضروری است.

مدیریت پایدار منابع انرژی نه‌تنها نیاز امروز، بلکه ضامن رفاه نسل‌های آینده خواهد بود. در این راستا، همکاری میان مردم، مسئولان و شرکت‌های خدماتی می‌تواند به حل بحران‌های موجود کمک کند و آینده‌ای پایدارتر برای منطقه فراهم آورد.

کد خبر: ۳۱۸٬۸۱۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha