بازار؛ گروه آب و انرژی: ۲۶ شهریور امسال بود که عارف نوروزی مدیرعامل شستا بابک افقهی از مدیرعاملی تاپیکو برکنار کرد. حالا بیش از ۱۰۰ روز از این تصمیم می گذرد اما دومین هلدینگ بزرگ پتروشیمی کشور بدون مدیرعامل است. این در حالی است که براساس ماده ۴۸ اساسنامه شرکت، اعضای هیات مدیره باید حداکثر ظرف مدت یک ماه فردی را بعنوان مدیرعامل معرفی کنند. حالا اما بیش از ۷۰ روز هم از مهلت قانونی تعیین شده سپری شده و بی توجهی وزیر کار و مدیرعامل جدید شستا به بلاتکلیفی مدیرعامل تاپیکو باعث شده که به نوعی تمامی اختیارات مدیران زیرمجموعه تاپیکو قفل شود. این بی توجهی ها در حالی است که این شرکت در بین ۱۰ شرکت برتر بازار سرمایه بوده و ۹ درصد از کل ظرفیت تولید محصولات اصلی پتروشیمی در کشور را به خود اختصاص داده است. در این میان فعالین بازار سرمایه بر این باورند که بلاتکلیفی مدیریتی در این هلدینگ عملکرد شرکت های زیر مجموعه آن را نیز تحتث تاثیر قرار داده است. جدای از این بر اساس اساسنامه شرکت باید حداکثر ظرف مدت یک ماه مدیرعامل هلدینگ تعیین تکلیف می شده که حالا با وجود گذشت بیش ۲.۵ ماه از فرصت قانونی تعیین شده هنوز این اقدام صورت نگرفته و به نوعی قانون اجرا نشده است.
داستان از کجا شروع شد
۲۶ شهریور امسال بود که بابک افقهی مدیرعامل تاپیکو به صورت شبانه از کار برکنار شد. بسیاری دلیل برکناری او را تغییر مدیرعامل نفت ستاره خلیج فارس دانسته و برخی دیگر مصاحبه جنجالی او با خبرگزاری بازار اعلام می کردند. مصاحبه ای که افقهی در آن از تخلف های شرکت پخش فرآورده های نفتی و اجبار جلیل سالاری به آنها برای تولید بنزین بی کیفیت پرده برداشته بود. در نهایت ۱۵ روز بعد از این تصمیم غیر منتظره یعنی در ۱۱ مهر وزارت کار در اقدامی عجیب برای انتخاب مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) فراخوان منتشر کرد! هر چند که بسیاری این فراخوان را اقدامی نمادین و ظاهر سازی برای پنهان کردن مذاکرات پنهانی برای انتخاب مدیرعاملی دومین هلدینگ بزرگ پتروشیمی کشور می دانستند اما این فراخوان تا یک ماه ادامه داشت. در نهایت هم برخی اخبار غیر رسمی منتشر شده حاکی از این بود که ۵۰ نفر در این فراخوان ثبت نام کرده و تنها ۱۰ نفر از آنها به مرحله بررسی رزومه رسیدند اما هیچ خبری رسمی از نتیجه فراخوان های برگزاری شده تا حالا منتشر نشده است.
سعیدی هم قفل شستا را باز نکرد
بلاتکلیفی مدیریتی در تاپیکو تا آنجا ادامه داشت که عارف نوروزی هم از مدیریت شستا کنار گذاشته شد. در نهایت محمدرضا(میثم) سعیدی که به دنبال مدیریت هلدینگ خلیجفارس بود، از ۱۹ آبان راهی شستا شد و به عنوان سرپرست شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) منصوب شد.
باوجود گذشت ۱.۵ ماه از انتصاب میثم سعیدی، بازهم مدیرعامل تاپیکو انتخاب نشده که در تاریخ این هلدینگ نفتی، بیبدیل است. به نظر می رسد که احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و در کنار او مدیرعامل شستا علاقه ای به تعیین تکلیف این هلدینگ بزرگ کشور ندارند
اما باوجود گذشت ۱.۵ ماه از انتصاب سعیدی، بازهم مدیرعامل تاپیکو انتخاب نشده که در تاریخ این هلدینگ نفتی، بیبدیل است.
به نظر می رسد که احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که ازجمله وزیران بخش مهمی از صنعت پتروشیمی کشور را معطل خود کرده است. وزارتخانهای که او در دست دارد، شرکتهای پتروشیمی بسیاری را سرپرستی میکند و طی یک دهه گذشته، انتصابها در زیرمجموعههای نفتی این وزارتخانه همواره حاشیهساز بوده است.
بااینوجود، میدری در تغییر و تحولات بهکندی حرکت میکند که هیچ، بلکه به بلاتکلیفی شرکتهای پتروشیمی و نفتی دامن میزند بهطوریکه حتی قانون هم زیر پا گذاشته میشود.
تاپیکو در زمره ۱۰ شرکت اول بازار سرمایه
شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین که در بازار سرمایه ایران با نماد «تاپیکو» شناخته می شود، یکی از هلدینگهای چندرشتهای صنعتی وابسته به شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) است.
تاپیکو یکی از مهمترین و سودآورترین شرکت ها در فهرست ۱۰ شرکت اول بازار سرمایه ایران به حساب می آید. لازم به یادآوری است که ارزش بازاری تاپیکو ۱۶۶ هزار میلیارد تومان است
این شرکت یکی از مهمترین و سودآورترین شرکتها در فهرست ۱۰ شرکت اول بازار سرمایه ایران به حساب می آید. لازم به یادآوری است که ارزش بازاری تاپیکو ۱۶۶ هزار میلیارد تومان است.
شستا از زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی بهعنوان سهامدار عمده این شرکت بیش از ۶۶ درصد سهام تاپیکو را در اختیار دارد. سرمایهگذاری صبا تامین هم وابسته به سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی عشایر وابسته به وزارت رفاه و تامین اجتماعی از سهامداران مهم تاپیکو به شمار می روند.
شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) یک هلدینگ است که در حوزه های بالادستی صنعت پتروشیمی با اولویت گروه متانول، الفین و پلی الفینها، در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز با اولویت تولید نفت و گاز در میادین مشترک، در بخش پایین دستی صنعت نفت با اولویت پالایشگاه های میعانات گازی، ایجاد پتروپالایشگاه ها و توسعه خوراک واحدهای پتروشیمی با اولویت طرح های NGL و در بخش پایین دستی پتروشیمی با اولویت محصولات تکمیل کننده زنجیره ارزش، تمرکز خواهد کرد.
تاپیکو در یک نگاه
تاسیس : ۱۳۸۱
عرضه در بورس تهران : ۱۳۹۲
دارای ۵۹ شرکت مدیریتی
سهامدار ۲۶ شرکت غیرمدیریتی
متنوع ترین هلدینگ کشور در حوزه سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی
جذب و بکارگیری ۱۶۸۰۰ نفر در مجموعه شرکتهای خانواده تاپیکو
دارای ۹ درصد از کل ظرفیت تولید محصولات اصلی پتروشیمی در کشور
دارای ۱۰ درصد از ظرفیت تولید پروپیلن در کشور
دارنده ۱۲ درصد از ظرفیت تولید متانول در کشور
دارای ۳۴ درصد از ظرفیت تولید قیر در کشور
دارای ۹ درصد از ظرفیت تولید روغن پایه در کشور
دارای ۱۱ درصد از ظرفیت تولید فراورده های پالایشی در کشور
دارای ۲۰ درصد از ظرفیت تولید تایر در کشور
بزرگترین تولید کننده اسید استیک کشور با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن در سال
بزرگترین تولید کننده متیل اتیل کتون (MEK) و دارنده ۴۵ درصد از ظرفیت تولید محصول در کشور
بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان
دارنده ۴۹ درصد از سهام پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس
دارنده ۲۲ درصد از ظرفیت تولید PVC کشور
نظر شما