به گزارش بازار، در سالهای اخیر یکی از دغدغههای اصلی افراد، سرمایهگذاری و محافظت از پول و سرمایه خود بوده است. با رشد تکنولوژی و دسترسی آسانتر به اطلاعات، مفهوم سواد مالی در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و افراد به دنبال راههای جدید برای سرمایهگذاری و حفاظت از داراییهای خود هستند.
افراد همواره به دنبال پیدا کردن راههای مختلف برای سرمایهگذاری هستند. یکی از این راهها که امنیت بالاتری نسبت به سایر روشها دارد، سرمایهگذاری در انواع صندوق سرمایه گذاری است. در این مقاله به معرفی انواع صندوقهای سرمایهگذاری پرداخته شده است.
صندوق سرمایهگذاری چیست؟
در ابتدا لازم است به این سوال پاسخ داده شود که صندوق سرمایهگذاری چیست و چه کاربردی دارد؟
صندوقهای سرمایهگذاری، ابزارهایی هستند که به سرمایهگذاران این امکان را میدهند تا بدون نیاز به دانش تخصصی در بورس یا صرف زمان زیاد، پول خود را به طور حرفهای در بازار سرمایهگذاری کنند. در واقع، صندوقهای سرمایهگذاری بهعنوان واسطه مالی عمل میکنند و سرمایههای کوچک افراد را گردآوری و تحت مدیریت حرفهای در بازارهای مختلف به کار میگیرند.
با توجه به توضیحات، مشخص است که با وجود این صندوقها، سرمایهگذاری برای افرادی که سواد بورسی کمتری دارند، سادهتر شده است. در گذر زمان، صندوقهایی با میزان ریسک متفاوت و در زمینههای مختلف به وجود آمده است که تمامی افراد با هر مبلغی که میخواهند پس انداز کنند، بتواند از این صندوقهای سرمایهگذاری استفاده کنند.
صندوق سرمایهگذاری برای چه کسانی مناسب است؟
همانطور که توضیح داده شد، صندوق سرمایهگذاری یک واسطه مالی است که بدون نیاز به افراد، روی سرمایه آنها سرمایهگذاری میکند و سود و ضرر خود را دارد.
پس این صندوق مناسب افرادی است که:
- سرمایه کم یا محدودی دارند و نمیدانند کجا سرمایهگذاری کنند.
- سرمایه زیادی دارند اما وقت یا دانش سرمایهگذاری ندارند.
- میخواهند ریسک سبد سرمایهگذاریشان را مدیریت کنند.
- در سنین مختلف، دوست دارند سرمایهگذاری کنند.
- دوست دارند در موقعیتهای متفاوتی سرمایهگذاری کنند.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری انواع مختلفی دارند، اما برای آنکه تفاوت آنها به خوبی درک شود، بهتر است در ابتدا از لحاظ نحوه معامله و ترکیب دارایی تقسیم بندی شوند.
صندوقهای سرمایهگذاری از لحاظ نحوه معامله به دو دسته کلی، صدور و ابطالی و صندوقهای قابل معامله در بورس تقسیم میشوند. برای خرید و فروش صندوقهای قابل معامله در بورس، باید از طریق سامانه معاملات آنلاین کارگزاریهای بورس اقدام کرد؛ اما برای خرید و فروش صندوقهای سرمایهگذاری صدور و ابطالی باید به سایت یا پنل اختصاصی صندوق مورد نظر مراجعه کنید.
در ادامه صندوقهای سرمایهگذاری بر اساس داراییها، بررسی شدهاند:
صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت
این صندوقها، موظف هستند که حداقل ۷۰% دارایی تحت مدیریت خود را به سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت، مانند سپرده بانکی اختصاص دهند. به همین علت، صندوق درآمد ثابت است یک گزینه کم ریسک است که سود روزشمار دارد و میتواند جایگزین سپردههای بانکی باشد.
پرداخت سود این نوع صندوقها متفاوت است. ممکن است صندوق پرداخت سود نقدی داشته باشد و به صورت دورهای به حساب شما واریز شود. بعضی انواع صندوق درآمد نیز پرداخت سود نقدی ندارند و سرمایهگذاران از اختلاف قیمت خرید و فروش به سود میرسند. صندوق درآمد ثابت بازدهی و ریسک کمتری دارد.
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط
داراییهای این صندوق با توجه با تحلیل مدیریت صندوق، ۴۰-۶۰% دارایی روی سهام (بورس) و باقیمانده دارایی در اوراق درآمد ثابت میشوند. این صندوق بازدهی و ریسک متوسطی دارد.
صندوقهای سرمایهگذاری سهامی
در صندوقهای سرمایهگذاری سهامی، طبق قانون، حداقل ۷۰% از داراییها روی سهام و حداکثر ۳۰% باقیمانده در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میشود. میزان بازدهی و ریسک این صندوقها زیاد است. صندوقهای سرمایهگذاری بخشی و صندوقهای اهرمی هم انواعی از صندوق سهامی هستند.
صندوق سرمایهگذاری بخشی
صندوق بخشی، یک صندوق قابل معامله در بورس است که به صورت اختصاصی، روی یک صنعت خاص تمرکز میکند. در واقع مدیریت صندوق بیشترین درصد دارایی را در صنعت مدنظر سرمایهگذاری میکند و مابقی داراییها را در بخشهای دیگر سرمایهگذاری کنند.
صندوق سرمایهگذاری اهرمی
همانطور که از تعریف اهرم مشخص است، اهرم یک ابزار برای انتقال نیروی بیشتر است. به همین علت زمانی که راجع به صندوق اهرمی صحبت میکنیم، یعنی آن صندوق بازدهی چند برابری دارد. یعنی سرمایهگذاری فرد شامل سود یا ضرر چند برابری میشود.
واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی، به دو دسته کلی کم ریسک (با حداقل سود تضمینشده) و پر ریسک (با امکان سود مضاعف) تقسیم کرد.
صندوقهای سرمایهگذاری کالایی
در شرایط اقتصادی متلاطم، اکثر سرمایهگذاران به دنبال داراییهایی هستند که ارزش آنها در برابر تورم و نوسانات ارزی حفظ شود. صندوقهای سرمایهگذاری کالا، مانند صندوق طلا بهویژه در کشورهایی مانند ایران که نوسانات ارزی و تورم بالایی دارند، گزینهای محبوب هستند.
این صندوقها، سرمایهگذاری روی طلا، سکه و سایر کالاهای با ارزش را امکانپذیر میکنند و معمولا در زمان بحرانهای اقتصادی عملکرد خوبی دارند. از مزایای دیگر صندوق طلا این است که نیازی به صورت فیزیکی طلا نیست و در نتیجه امنیت بیشتری دارد؛ همچنین با مبلغی خیلی کمتر از خرید یک گرم طلا، میتوان در صندوق سرمایهگذاری کالایی طلا سرمایهگذاری کرد.
برای مثال، اگر فردی ۱۰ میلیون تومان در صندوق طلا سرمایهگذاری کند، میتواند در دورههای زمانی مختلف بازدهی مثبت یا منفی نسبت به نوسانات قیمت طلا تجربه کند.
صندوقهای املاک و مستغلات
سرمایهگذاری روی املاک همواره، یک سرمایهگذاری مطمئن و خوب است؛ اما امروزه با بالا رفتن قیمت زمین، این نوع سرمایهگذاری برای افراد راحت نیست. به همین علت صندوق های املاک و مستغلات به وجود آمدهاند و اشخاص با هر میزان سرمایهای که دارند میتوانند بر روی املاک سرمایهگذاری کنند.
در این صندوقها، سرمایه از افراد جمعآوری و سپس بر روی خرید، فروش و اجاره املاک طبق تصمیمات مدیر صندوق سرمایهگذاری میشود.
کلام آخر
صندوقهای سرمایهگذاری بهعنوان ابزارهای مالی مناسب برای مدیریت و رشد سرمایه، در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. این صندوقها به افراد با سطوح مختلف دانش مالی و میزان سرمایه متفاوت این امکان را میدهند که بدون نیاز به تخصص و زمان زیاد، از خدمات حرفهای برای سرمایهگذاری بهرهمند شوند. با تنوع بالای صندوقها در زمینههای مختلف نظیر درآمد ثابت، سهامی، کالایی و املاک و مستغلات، هر فرد میتواند گزینهای مناسب با ریسکپذیری و اهداف مالی خود پیدا کند.
نظر شما