بازار؛ گروه آب و انرژی: رشد تولید ناخالص داخلی در گروه صنایع و معادن نبست به پارسال تقربیا نصف شده است. جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی حاکی از این است که رشد ناخالص داخلی گروه صنایع و معادن در نیمه نخست امسال به ۲.۴ درصد رسیده این در حالی است که این شاخص در مدت مشابه سال گذشته ۴.۵ درصد بوده است.
تابستان بدتر از بهار
طبق این گزارش وضعیت رشد تولید ناخالص داخلی صنایع و معادن در فصل بهار ۳.۲ درصد بوده است. البته وضعیت تولید در تابستان بدتر از بهار بوده و این شاخص به عدد ۱.۷ درصد رسیده است. مهم ترین دلیل این افت را می توان ناترازی های انرژی و خاموشی های مکرر دانست.
در این میان فعالان صنعتی هم برآوردهای مختلفی از میزان آسیب قطعی ها و خاموشی ها به اقتصاد کشور دارند. حسین سلاح ورزی رییس سابق اتاق بازرگانی ایران طی توییتی در اینباره نوشت: روزانه بیش از ۱.۵ برابر کل فروش نفت، قطع برق زیان و خسارت به صنعت و نظام تولید وارد میکند. او می گوید که زیان قطعی برق در صنایع و بخش تولید، به قیمت سال ۱۴۰۲ روزانه ۵۸۴۳ میلیارد تومان و به قیمت امروز حدود ۸ هزار میلیارد تومان معادل روزانه ۱۱۰ میلیون دلار است.
کلاهیصمدی، فعال اقتصادی و کارشناس اقتصادی هم گفته که بر اساس یک برآورد محافظهکارانه قطعی های برق بیش از بیش از ۲۵۰ همت زیان به کل صنعت وارد کرده است.
هاشم اورعی کارشناس انرژی هم که نسبت به تبعات قطعی ها و خاموشی صنایع ه شدت نگران است، در اینباره به بازار می گوید: در حال حاضر کمترین واژه ای که می توان برای توصیف شرایط پیش آمده از آن استفاده کرد، بحران است. آنچه که ما با آن امروز مواجه هستیم فراتر از بحران است.
رابطه تولید و قطعی های برق
وضعیت تولید رابطه مستقیمی با تامین انرژی دارد. جالب است که بدانید رشد گروه صنایع و معادن در مردادماه سال جاری منفی۰.۴ درصد و در ماه شهریور منفی ۰.۳ درصد بوده است. با ورود به فصل پاییز و کاهش قطعیهای برق رشد صنایع نسبت به ماههای گذشته افزایش یافت. در مهرماه سال جاری رشد گروه صنایع معادل ۳/۸ درصد بود و این گروه پرچمدار رشد اقتصادی مهرماه بود.
اما مشکل فقط قطعی ها و خاموشی ها نبوده و بی برنامگی ها هم کاسه صبر فعالان اقتصادی را لبریز کرده است. این همان نکته ای است که هاشم اورعی کارشناس انرژی هم به آن اشاره کرده و می گوید: به عنوان مثال وزارت نیرو اعلام میکند برق صنعتی یکشنبه و سهشنبه قطع میشود اما به این برنامه پایبند نیست و در روزهای دیگر برق صنایع را قطع میکند. یا مثلاً شرکت گاز در نامه به مدیرعامل شهرک صنعتی میگوید که به واحدهای مستقر در این شهرک اعلام کند که از امروز گاز قطع میشود. این یعنی صنایع به شکل ساعتی کار میکنند نمیتوانند هیچ برنامهای داشته باشند. خلاصه این وضعیت و شرح مدیریت برق کشور، با واژه آشفتگی کامل تعریف میشود.
نگویید قطعی و تعطیلی بگویید مدیریت!
وزارت نیرو برای قطعی ها و خاموشی ها از واژه مدیریت مصرف برق استفاده می کند. اما اورعی کارشناس انرژی و استاد دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف در اینباره می گوید: اسم این وضعیت در اقتصاد را هر چه می توانیم بگذاریم جز مدیریت.
بحران های حاکم بر اقتصاد ایران تنها به انرژی ختم نمی شود و در بخش هایی همچون نظام بانکی، مالیاتی صندوق های بازنشستگی و منابع آبی هم کشور با بحران دست و پنجه نرم می کند. همه اینها معلول بوده و ما باید به دنبال علت اصلی شرایط پیش آمده باشیم. به نظر علت همه مشکلات امروز حکمرانی بد است
او با بیان اینکه بحران های حاکم بر اقتصاد ایران تنها به انرژی ختم نمی شود و در بخش هایی همچون نظام بانکی، مالیاتی صندوق های بازنشستگی و منابع آبی هم کشور با بحران دست و پنجه نرم می کند، افزود: همه اینها معلول بوده و ما باید به دنبال علت اصلی شرایط پیش آمده باشیم. به نظر علت همه مشکلات امروز حکمرانی بد است. متاسفانه ما با بحران در حکمرانی مواجه بوده و انرژی تنها یک بخش کوچک از آن است.
کارشناس انرژی در ادامه سخنان خود افزود: حدود ۲ هفته پیش رییس جمهور جلسه هیات دولت رییس جمهور گفته بود که تمامی مسولین تلاش کنند ناترازی انرژی به جایی نرسد که مجبور به قطع برق صنایع شویم. اما به فاصله چند روز از این صحبت ها مدیرعامل توانیر طی نامه ای به شرکت های توزیع اعلام کرد که «صنایعی که بیش از ۲ مگاوات مصرف برق دارند، حداقل به مدت ۳ شبانه روز به میزان ۹۰ درصد برقشان محدود خواهد شد. این محدودیت در صنایع کمتر از ۲ مگاوات حداقل ۲ شبانه روزی محدودیت برق اعمال خواهد شد.» همچنین مدیرعامل توانیر طی نامه ای دیگر به معاون هماهنگی توزیع برق توانیر اعلام کرده که «لطفا کل بار صنعتی شرکت های توزیع برق استان های نیمه شمالی از ساعت ۱۵.۳۰ به صورت صد درصدی قطع خواهد بود.»
اورعی ادامه داد: در همین چند روز اخیر، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر اعلام کرد: «ما سال دیگر در پیک مصرف نمیتوانیم برق صنایع را تامین کنیم. اگر صنایع ۲۰ درصد برق مورد نیاز خود را از نیروگاه خورشیدی تامین کنند ما قول میدهیم که این پول را در توسعه زیرساختها مصرف کنیم.» این مقام مسئول حتی آگاه نیست که تا اوج مصرف سال آینده پنج ماه بیشتر زمان نیست و چنین نسخههایی غیرقابل اجرا است. استفاده از نیروگاه خورشیدی برای کارخانهها نه تجهیزات لازم و نه مجری لازم را دارد و از همه مهمتر اینکه کشور چنین پولی ندارد.
خاموشی های بدون پایان
او با بیان این جمله که تولید رسما در کشور تعطیل شده است، ادامه داد: در همه این نامه آغازی برای اجرای طرح های قطعی و خاموشی صنایع دارد اما هیچ پایانی برای آنها اعلام نشده است.
اورعی ضمن ابراز نگرانی به قطعی برق و تعطیلی صنایع در کشور، نسبت به پیامدهای آن هشدار داد و افزود: مهم ترین مسیر توسعه ما از مسیر توسعه صنعتی می گذرد. چراکه آینده و امنیت اقتصادی کشور در گروه توسعه اقتصادی است.
او با اشاره به تجربه سال کشورهای جهان، گفت: فروپاشی شوروی به خاطر نداشتن موشک نبود بلکه کمبود کالا در این کشور آن را به چنین سرنوشتی دچار کرد.
بر اساس آمار موجود مقدار GDP سوریه در سال ۲۰۱۱ حدود ۶۷ میلیارد دلار بود. این رقم در سال ۲۰۲۱ به حدود ۸.۹ میلیارد دلار رسید. حدس من این است که در سال جاری هم این رقم حدود ۶ میلیارد دلار باشد. این اعداد نشان می دهد که نبود انرژی و مدیریت چه خطراتی را برای یک کشور و اقتصاد آن ایجاد کند. تصور من این است که ما امروز در مسیر تبدیل شدن به شوروی و روسیه قرار گرفته ایم
رییس دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف همچنین با اشاره به تغییر دولت سوریه هم گفت: بر اساس آمار موجود مقدار GDP سوریه در سال ۲۰۱۱ حدود ۶۷ میلیارد دلار بود. این رقم در سال ۲۰۲۱ به حدود ۸.۹ میلیارد دلار رسید. حدس من این است که در سال جاری هم این رقم حدود ۶ میلیارد دلار باشد. این اعداد نشان می دهد که نبود انرژی و مدیریت چه خطراتی را برای یک کشور و اقتصاد آن ایجاد کند.
نظر شما