بازار؛ گروه بین الملل: پروژه نئوم، زاییده افکار محمد بن سلمان و ستون اصلی چشم انداز ۲۰۳۰ پادشاهی سعودی است که هدف آن تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان و ایجاد مشاغل و صنایع جدید برای جمعیت جوان در حال رشد آن است.
هزینه نئوم تا ۱.۵ تریلیون دلار تخمین زده شده و صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی، تا کانون میلیاردها دلار در پروزه نئوم سرمایه گذاری کرده است. اما اتفاقی که جلب توجه کرده کاهش روند سرمایه گذاری ها در نئوم است. این کاهش در حالی رخ داده که کسری بودجه عربستان رشد کرده و چشمانداز تقاضای نفت، همراه با قیمتهای جهانی نفت، شاهد کاهش پایدار است. از این رو این سوال پیش آمده است که: آیا عربستان سعودی پول کافی برای رسیدن به اهداف خود دارد؟
یک سرمایهدار مستقر در خلیجفارس با سالها تجربه در پادشاهی سعودی به سی ان بی سی گفته است: «عربستان دهها میلیارد دلار در پروژههایی سرمایهگذاری کرده است که هنوز هیچ بازده مالی نداشتهاند». سرمایه دار به طور ناشناس صحبت کرد زیرا آنها مجاز به صحبت با مطبوعات نبودند.
اندرو لبر، محقق دانشگاه تولین که بر اقتصاد سیاسی خاورمیانه تمرکز دارد، معتقد است که سرعت فعلی هزینه ها دوام نخواهد داشت. لبر معتقد است: پروژههایی که «ما از قبل پرداخت میکنیم و امیدواریم بعداً بازدهی اقتصادی داشته باشیم» پایدار نیستند. وی در زمینه پروژه نئوم می افزاید: «من فکر می کنم که در نهایت، تعدادی از پروژه ها بی سر و صدا کنار گذاشته می شوند تا هزینه های مالی خود را به پایداری بیشتری برگردانند».عربستان سعودی در ماه اکتبر پیشبینیهای رشد خود را کاهش داده و برآوردهای کسری بودجه خود را برای سالهای مالی ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶ افزایش داده است؛ زیرا انتظار دورهای با هزینههای بالاتر و درآمدهای نفتی پیشبینیشده کمتر را دارد.
به گفته وزارت دارایی عربستان سعودی انتظار میرود تولید ناخالص داخلی واقعی امسال ۰.۸ درصد رشد کند که کاهش چشمگیری نسبت به برآورد قبلی ۴.۴ درصدی است. اقتصاد پادشاهی سعودی همچنین به طور چشمگیری از مازاد بودجه ۲۷.۶۸ میلیارد دلاری در سال ۲۰۲۲ به کسری ۲۱.۶ میلیارد دلاری در سال ۲۰۲۳ رسیده است. دولت سعودی کسری ۲۱.۱ میلیارد دلاری را برای سال ۲۰۲۴ پیش بینی کرده است؛ با درآمد ۳۱۲.۵ میلیارد دلاری و هزینه ها ۳۳۳.۵ میلیارد دلاری.
مقامات سعودی انتظار دارند که بودجه برای چندین سال آینده با کسری باقی بماند زیرا این کشور برنامه های چشم انداز ۲۰۳۰ خود را دنبال می کند، اما آنها اضافه می کنند که برای این امر کاملاً آماده هستند. ریاض با انتشار اوراق قرضه، تا کنون بیش از ۳۵ میلیارد دلار از بازارهای بدهی استفاده کرده است. پادشاهی سعودی همچنین مجموعهای از اصلاحات را برای تقویت و کاهش ریسک سرمایهگذاری خارجی و تنوع بخشیدن به جریانهای درآمدی انجام داده است. با این حال، بسیاری از تحلیلگران خارج از پادشاهی سعودی، و همچنین افرادی که در داخل عربستان و در پروژه های نئوم کار می کنند، نسبت به امکان سنجی این پروژه های بزرگ تردید دارند.
نظر شما