بازار، گروه استانها: کمبود برق و گاز این روزها سبب شده تا مشکلات عدیده ای برای صنایع و معادن و تولیدگران استان سمنان پیش بیاید. مشکل اما تنها مرتبط با صنایع نیست بلکه امروز زیرساخت هایی مانند مراکز درمانی و بهداشتی و آموزشی و خوابگاه ها و ... نیز مصرف کنندگان سوخت هستند و باید برای آنها هم فکری صورت گیرد.
شرکت ملی نفت اعلام کرده که در حد توان خود سوخت جایگزین برای واحد های صنعتی که در سامانه ثبت نام کرده و همچنین مراکز درمانی و آموزشی و ... تامین می کند اما مشکل دقیقاً همین کلمه در اندازه وسع و توان است. اصلا مشخص نیست که «توان» شرکت نفت برای توزیع گازوئیل و نفت به خصوص در بین صنایع تولیدگر استان سمنان چقدر است.
سخنگوی شرکت نفت منطقه شاهرود: تمهیدات لازم برای گذران فصل سرما به لحاظ تامین سوخت، در استان سمنان اتخاذ شده است
صنایع امروز می گویند که عمدتاً رنگ گاوزئیل را ندیده اند آنهایی هم که دیده اند اعتقاد دارند نیاز دو روزشان در یک ماه به آنها تحویل داده شده که کفاف پیش بردن کارهایشان را نمی دهد و همین امر سبب بروز مشکلات عدیده برای تولید کنندگان شده است تولید گرانی که اگر به تولید نپردازند، حقوق کارگر و نیازهایشان را نمی توانند بپردازند و بعد از مدتی کوتاه استان سمنان با گره کوری روبرو خواهد شد.
تلاش برای تامین نیازهای مردم
سخنگوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه شاهرود در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه تمهیدات لازم برای گذران فصل سرما به لحاظ تامین سوخت، در استان سمنان اتخاذ شده است، گفت:۱۱۰ نمایندگی فروش نفت سفید روستایی، ۸۵ باب مجاری عرضه سوخت و ۴۵ باب سی ان جی و در کنار آنها موزعان گاز مایع نیز در استان سمنان فعالیت دارند.
سعید خادمیان با بیان اینکه تامین مکفی و توزیع به موقع نفت و حامل های انرژی در تمام هشت شهرستان استان سمنان صورت گرفته و ذخیره سازی هم انجام شده است در نتیجه هیچ مشکلی در زمینه سوخت رسانی مطلوب نداریم، تاکید کرد: سهمیه نفت سفید برای خانواده های فاقد گاز طبیعی مرتب شارژ می شود.
وی با بیان اینکه برای سه ماهه زمستان نیز سهمیه کپسول گاز لحاظ شده تا خانواده های روستایی فاقد گاز می توانند دریافت کنند، ابراز کرد: سهمیه زمستانه خانواده ها از یکم دیماه در سراسر استان سمنان شارژ می شود و مردم می توانند از آن بهره مند شوند.
سوخت ذخیره
سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود با بیان اینکه سوخت ذخیره آن دست ارگان ها و نهاد های خدمت رسان و به خصوص صنایعی که قطعی گاز برایشان مشکل ایجاد می کند نیز تا اندازه وسع تامین شده است، تاکید کرد: برای مراکز درمانی و آموزشی و تولیدی و ... که در سامانه فرآورده های نفتی ثبت نام کرده و بازدیدهای لازم صورت گرفته، سوخت در نظر گرفته می شود.
خادمیان با بیان اینکه صنایع هم می بایست در سامانه پخش فراورده های نفتی ثبت نام می کردند تا از سوخت جایگزین بهره مند شوند، تاکید کرد: در کنار همه این موارد همکاری و همراهی مردم با کاهش دو درجه ای دمای لوازم گرمایشی و همچنین بهینه سازی مصرف سوخت نیز نیاز است
فعال صنعتی: تداوم شرایط کنونی به بحرانی عظیم از بیکاری و بی پولی و مشکلات فقر و تعطیلی کارخانه ها و ... به دنبال خواهد شد
یکی از موضوعاتی که صنایع دچار محدودیت در استان سمنان به آن اشاره دارند، این است که شرکت ملی نفت به اندازه یک دهم نیازشان هم نفت و گازوئیل به آنها نمی دهد و در نتیجه همانطور که در سخنان سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود دیده می شود «در حد وسع» است که نشان می دهد صنایع پر بی راه هم نمی گویند.
ناترازی و مشکلات آن
یک ناظر خط تولید کارخانه ای در استان سمنان در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن اشاره به قطعی برق از صبح تا غروب در شهرک های صنعتی می گوید: برخی از کارخانه ها از ساعت ۱۰ شب به بعد مشغول به کار می شوند چرا که برق شهرک های صنعتی از هشت صبح تا هشت شب قطع می شود و کاری هم نمی توان کرد.
محمد ناصریان با بیان اینکه کارخانه ها تقاضا گازوئیل و سوخت جایگزین کرده اند و تمام مراحل آن از ثبت نام تا تقاضا و ... انجام شده ولی ما ندیده ایم کسی موفق شود سوخت مورد نیاز خودش را تامین کند، تاکید کرد: کارخانه ها حاضر هستند سوخت را آزاد بخرند اما پیدا نمی شود.
وی افزود: کارخانه هایی وجود دارند که حاضر هستند سوخت را دو برابر قیمت پول بدهند اما سفارش هایشان را به مشتریان شان تحویل دهند ولی سوخت پیدا نمی شود و اگر باشد بسیار اندک است به نظر می رسد بسیاری از همین کارخانه ها حاضر هستند پول آزاد را با دو برابر به خود شرکت نفت بدهند ولی برایشان گازوئیل تامین شود زیرا دولت توان مدیریت وضعیت را ندارد.
رکود در انتظار صنایع
این فعال صنعتی استان سمنان با بیان اینکه تداوم شرایط کنونی به بحرانی عظیم از بیکاری و بی پولی و مشکلات فقر و تعطیلی کارخانه ها و ... به دنبال خواهد شد، ابراز داشت: تا عید می توان به وضوح آثار این نوع سوء مدیریت ها را با تعطیلی دوباره کارخانه ها شاهد بود همان کارخانه هایی که دولت سال ها تلاش کرد که از راکد بودن خارج شوند.
امروز دامداری ها هم همین مشکل را دارند یعنی مشکلات صرفاً برای تولیدگران صنعتی نیست سامانه ای برای تحویل سوخت به دامداران وجود دارد که جهاد کشاورزی میزان را تامین و شرکت نفت دوباره سهمیه ها را دست کاری و به جایگاه ها معرفی می کند که در این بین بسیاری از دامداران اذعان دارند که تقاضا مثلاً دو هزار لیتری شان در زمان تحویل به یک هزار لیتر کاهش پیدا می کند.
کارشناس اقتصادی: دلیل همه این ناترازی ها و عدم تحویل سوخت های جایگزین این است که ما ذخیره گازوئیل و نفت نداریم
بسیاری از کنشگران اقتصادی و کارشناسان اعتقاد دارند که شرکت نفت به تنهایی توان مدیریت وضعیت را ندارد زیرا باید نفتی در اختیار او قرار بگیرد که بتواند آن را توزیع کند وقتی از ۱۰۰ واحد نفت شما ۲۰ واحد را در اختیار دارید نمی توانید به درستی آن را بین ۱۰۰ نفر تقسیم کنیم.
ناترازی و آثار آن
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه دلیل همه این ناترازی ها و عدم تحویل سوخت های جایگزین این است که ما ذخیره گازوئیل و نفت نداریم، گفت: ما در بحرانی ترین شرایط هم می بایست فکر ذخایر سوخت جایگزین می کردیم اما به نظر می رسد که این اتفاق دست کم در دو سال اخیر رخ نداده و امروز شاهد آثار و مسائل آن هستیم.
سید رضا طباطبایی با بیان اینکه مشکل بزرگ این نوع سوء مدیریت با سر رسید شدن سفارش های کارخانه ها و طبیعتاً عدم توان آنها در ارائه محصولات، پس از آن مشکلات تامین و نقدینگی و ... بروز خواهد کرد، بیان داشت: دولت ها یکبار شاهد بودند که سرپا کردن کارخانه ای که راکد شده بود چقدر دشوار است اما باز هم با سوء مدیریت همان وضعیت را پیش آورده اند تا کارخانه های تولیدی ما به ورطه رکود برسند.
وی با بیان اینکه دولت به نظر می رسد صادقانه با مردم می بایست صحبت کند و اعلام دارد که به دلیل عدم وجود سوخت مجبور به اولویت بندی است، افزود: دولت اگر اعلام کند که اولویت او برای سوخت خانواده های روستایی و مراکز درمانی و آموزشی و خوابگاه ها و... هستند دست کم تولیدگران خودشان فکر خودشان را می کنند و حتی شده از بازار آزاد سوخت تامین می کنند اما این بلاتکلیفی برایشان از همه چیز بدتر است.
نظر شما