بازار؛ گروه آب و انرژی: خاموشی ها از هفته آینده بیشتر می شود. بر اساس آنچه مدیر مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور اعلام کرده «پیشبینی میشود هفته آینده یکی از سردترین هفتههای سال باشد و مصرف گاز به بیش از ۶۸۰ میلیون متر مکعب برسد که این موضوع موجب گازرسانی کمتر به دیگر بخش ها، از جمله نیروگاهها میشود.» در این میان حتی وزیر نفت هم از احتمال قطعی گاز در برخی از نقاط کشور سخن گفته است.
محسن پاکنژاد در نشستی در وزارت کشور گفته که «با همکاری مردم در پویش کاهش ۲ درجه ای دمای محیط باگر هم احتمال اندکی برای قطع گاز در برخی نقاط کشور وجود دارد با همکاری مردم این احتمال به حداقل میرسد.»
هر چند که او این احتمال را اندک دانسته است اما تجربه سال های گذشته و قطعی گاز در برخی از استان های کشور نشان می دهد که وقوع این احتمالات خیلی هم دور از تصور نیست.
صرفه جویی ۲۵ میلیون مترمکعبی هر درجه کاهش دما
هم زمان با سرد شدن هوا قطعی برق دوباره پایش به منازل و خانه های مردم باز شده است. مسولین وزارت نیرو نبود سوخت را دلیل قطعی های بدون اطلاع رسانی و چند ساعته ها خانه های مردم اعلام می کردند. در نهایت اینکه توانیر بعد از ۳ روز خاموشی خارج از برنامه و بدون اطلاع رسانی جدول خاموشی های را دوباره اعلام کرده و قرار است که برق خانه ها مطابق با این جدول زمان بندی از شنبه قطع شود.
هم زمان با خاموشی های، مازوت سوزی هم در نیروگاه ها هم افزایش یافته تا نفس های مردم بیشتر از هر زمانی به شماره بیافتد. از طرفی دیر مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور گفت: پیشبینی میشود هفته آینده یکی از سردترین هفتههای سال باشد و مصرف گاز به بیش از ۶۸۰ میلیون متر مکعب برسد که این موضوع موجب گازرسانی کمتر به دیگر بخش ها، از جمله نیروگاهها میشود و ضرورت دارد تمامی دستگاهها برای پایداری جریان گاز همکاریهای لازم را داشته باشند. با این اوصاف این احتمال می رود که اگر مدیریت مصرف از سوی مردم با جدیت بیشتری دنبال نشود، خاموشی هایی که در دو روز گذشته ساعت های آن در برخی موارد حتی به ۴ ساعت هم رسیده بود، افزایش یابد.
وقتی نمایشگاه از دفتر رییس جمهور هم گرم تر است
حالا برای جلوگیری قطعی گاز و خاموشی های بیشتر پویشی تحت عنوان کاهش ۲ درجه ای دمای محیط زندگی به راه افتاده است. پویشی که رییس جمهور گرفته تا وزیر نفت هم به آن پیوسته اند. شاید برای شما هم این سوال پیش آید که چنین کاهشی تا چه اندازه می تواند به جبران این کسری کمک کند. جالب است که بدانید هر درجه کاهش دما معادل یک فاز پارس جنوبی یعنی ۲۵ میلیون مترمکعب مصرف گاز را کاهش می دهد.
هم زمان با شروع خاموشی و درخواست های مسولین برای کاهش دما و صرفه جویی بیشتر فیلمی از انتقادات تند رییس جمهور به وزیر صمت در فضای مجازی منتشر شده است. فیلمی که در آن رییس جمهور نسبت به دمای و سطح بالای روشنایی در نمایشگاه انتقاد دارد
هم زمان با شروع خاموشی و درخواست های مسولین برای کاهش دما و صرفه جویی بیشتر فیلمی از انتقادات تند رییس جمهور به وزیر صمت در فضای مجازی منتشر شده است. فیلمی که در آن رییس جمهور نسبت به دمای و سطح بالای روشنایی در نمایشگاه انتقاد دارد. البته این تنها نمایشگاه نیست که در آن سطح هدر رفت و مصرف انرژی خیلی بیشتر از استانداردها و نرم های جهانی است. گزارش های منتشر شده از برخورد و تذکر به ادارات پر مصرف و نهادهای دولتی هم نشان می دهد که در این سازمان هم توجهی به بحران انرژی در کشور نمی شود. البته شرکت گاز طی اطلاعیه ای اعلام کرده که کلیه ادارات، سازمانها و اماکن عمومی که دمای ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد را رعایت نکرده باشند، تذکر دریافت کرده و در صورت تکرار، با قطع گاز مواجه خواهند شد.
قوانینی که اجرا نمی شود
اما صنایع که خود از بازندگانی اصلی ناترازی انرژی در کشور هستند هم وضعیت خوبی در مصرف انرژی ندارند. طبق گفته های کاشفی مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران، در بسیاری از صنایع مادر مصرف گاز بسیار بالاتر از حد استاندارد است. به عنوان مثال در صنعت سیمان، استان فارس دارای بیشترین تعداد صنعت سیمان با مصرف گاز بالاتر از استاندارد است. این مسئله در حوزه کاشی و سرامیک به استان یزد، آهن و فولاد به استان کرمان، آجر به استان اصفهان، قند و شکر در استان خراسان رضوی و کشاورزی در استان مازندران مربوط میشود.
طبق ماده ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، سازمان ملی استاندارد مکلف است که هر سال، صنایعی را که مصرف بالاتر از معیارهای مصوب انرژی دارند، به دبیرخانه این ماده قانونی یعنی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت معرفی کند تا جرایمی برای آنها در نظر گرفته شود. این جرایم در برنامه هفتم به قیمتهای صادراتی گاز افزایش پیدا کرده است
البته طبق ماده ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، سازمان ملی استاندارد مکلف است که هر سال، صنایعی را که مصرف بالاتر از معیارهای مصوب انرژی دارند، به دبیرخانه این ماده قانونی یعنی شرکت بهینه سازی مصرف سوخت معرفی کند تا جرایمی برای آنها در نظر گرفته شود. این جرایم در برنامه هفتم به قیمتهای صادراتی گاز افزایش پیدا کرده است.
با این اوصاف اگر صنعتی بیش از مقداری معیارهای اعلامی سازمان ملی استاندارد مصرف گاز داشته باشد، برای آن بخش از مصرف مازاد بر استاندارد، باید با قیمت صادراتی هزینه گاز را بپردازد که میتواند یک جریمه بازدارنده باشد. گزارشهای سازمان ملی استاندارد از سال ۹۵ به صورت مستمر منتشر شده، اما توجه جدی به آن نشده است.
فلرهایی که همچنان در آسمان می سوزد
میزان هدررفت گاز بر اساس آمارها، در سال ۱۴۰۲ ایران حدود ۱۸.۴ میلیارد متر مکعب گاز را به دلیل فلرینگ (سوزاندن گازهای همراه نفت) از دست داده است. این مقدار معادل ۴۲ میلیون متر مکعب در روز است و ایران را در رتبه دوم جهانی در زمینه هدررفت گاز قرار داده است.
مدیرعامل مجتمع گازی پارس جنوبی به تازگی اعلام کرده در حال حاضر روزانه هفت میلیون متر مکعب گازهای مشعل در پارس جنوبی منتشر می شود. این میزان انتشار فلرهای گازی معادل هدر رفت ۲.۴ میلیارد مترمکعب گاز در سال است. متاسفانه با وجود همه شعارهایی که در طول سال های گذشته داده شده این فلر ها همچنان در آسمان شهرهای جنوبی کشور می سوزد
غلامعباس حسینی مدیرعامل مجتمع گازی پارس جنوبی به تازگی اعلام کرده در حال حاضر روزانه هفت میلیون متر مکعب گازهای مشعل در پارس جنوبی منتشر می شود. این میزان انتشار فلرهای گازی معادل هدر رفت ۲.۴ میلیارد مترمکعب گاز در سال است. متاسفانه با وجود همه شعارهایی که در طول سال های گذشته داده شده این فلر ها همچنان در آسمان شهرهای جنوبی کشور می سوزد. البته مدیرعامل مجتمع گازی پارس جنوبی وعده داده که مقدار فلرهای گازی تا پایان سال به ۵.۲ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
کاهش ۲۰ درصدی هدر رفت گاز با سرمایهگذاری حدود ۲ میلیارد دلاری
اما هدر رفت بالای گاز در ایران دلایل دیگری هم دارد که خطوط انتقال و زیرساختهای فرسوده و قدیمی یکی از آنهاست. طبق آمار، ۶۰ تا ۶۵ میلیارد متر مکعب گاز به دلیل نشتی و مشکلات زیرساختی از دست میرود که معادل ۲۵ درصد از کل تولید گاز کشور است.
کارشناسان مدعی اند که ایران به سرمایهگذاری حدود ۲ میلیارد دلار برای نوسازی خطوط انتقال و تأسیسات نیاز دارد. این نوسازی شامل تعویض لولههای فرسوده و نصب سامانههای پیشرفته برای نظارت بر نشتیها است. پیشبینی میشود که با نوسازی زیرساختها، هدررفت گاز به میزان ۲۰ درصد کاهش یابد و این امر منجر به بهبود کارایی و صرفهجویی اقتصادی خواهد شد.
مردم همانند همیشه همراهی کنند
نبود مدیریت مناسب و سیاست گذاری های اشتباه کشور را با کسری شدید انرژی و سوخت مواجه کرده است. حالا دیگر تنها راه کار کوتاه مدت و قابل دسترسی مدیریت مصرف از سوی مردم است. کافی است که مردم عزیز کشور همانند همیشه همراهی بیشتری کرده و کمی دمای منازل خود را کاهش دهند تا اینگونه جلوی توقف تولید، افزایش نرخ بیکاری و افت درآمدهای ارزی را بگیریم.
نظر شما