۲۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۷
۱۵ سال است اجرای طرح های توسعه ای خوابیده | ظرفیت حفر ۲۰۰ حلقه چاه در سال  را داریم
رییس انجمن حفاری در گفتگو با بازار:

۱۵ سال است اجرای طرح های توسعه ای خوابیده | ظرفیت حفر ۲۰۰ حلقه چاه در سال را داریم

خادمی رییس انجمن حفاری با بیان اینکه می توان ظرفیت تولید را تا پایان سال به ۴ میلیون بشکه افزایش داد، گفت: متاسفانه در ۱۵ سال گذشته هیچ اتفاقی در بخش های توسعه ای رخ نداده است.

بازار؛ گروه آب و انرژی: محسن پاکنژاد وزیر نفت در تازه ترین اظهار نظر خود گفته که ظرفیت تولید نفت ایران را بدون نگاه به آینده سیاسی آمریکا افزایش خواهد داد. البته این اولین بار نیست که او چنین وعده ای را داده است. او پیش از این نیز از افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای ظرفیت تولید نفت ایران تا پایان سال خبر داده بود. البته او تا حالا هیچ گزارشی در مورد اینکه چقدر از وعده های او در این حوزه عملی شده، نداده است. اما فعالین این صنعت دست یابی به این هدف را در صورت وجود تقاضا و تامین منابع مالی و مدیریت درست شدنی می دانند.

هدایت الله خادمی رییس انجمن حفاری در گفتگو با بازار در پاسخ به این سوال که با توجه به تجهیزات موجود در کشور، تا چه اندازه می توان ظرفیت تولید را افزایش داد، گفت: اگر تقاضا در بازار جهانی وجود داشته باشد، تامین مالی به خوبی انجام شود و البته وزارت نفت پروژه تعریف کند می توانیم ظرفیت تولید خود را تا پایان سال به ۴ میلیون بشکه در روز و تا سال آینده به ۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهیم.

او با اشاره به کوتاهی دولت ها در اجرای طرح های توسعه ای، گفت: متاسفانه باید بگویم که در ۱۰ الی ۱۵ سال گذشته هیچ اتفاق جدیدی در بخش های توسعه ای رخ نداده و طرح های توسعه ای خوابیده است. متاسفانه در این سال هاجز پالایشگاه ستاره خلیج فارس که استارت آن هم از سال ها پیش خورده بود، طرحی به افتتاح نرسیده است. دلیل آن هم این است که مدیران خود را پاسخ گو نمی دانند و بابت اقدامات انجام نشده و کوتاهی های صورت گرفته هیچ مسولی بازخواست نمی شود. نتیجه این می شود که سومین دارنده ذخایر نفتی جهان حالا باید برای نیاز مردمانش دست به واردات بنزین بزند و گاز واحدهای صنعتی خود را برای تامین نیاز بخش خانگی قطع کند.

ظرفیت حفر ۲۰۰ حلقه چاه را در سال داریم

با بیان اینکه ایران یکی از بزرگترین ناوگان های حفاری در خاورمیانه را ندارد، اظهار داشت: در حال حاضر حدود ۱۱۴ دستگاه حفاری در خشکی و ۲۰ دستگاه حفاری در آب داریم در حالیکه در سال های ۸۸ و ۸۹ تعداد دستگاه های حفاری دریایی ما حدود ۲ تا بود و مابقی نیاز کشور را باید اجاره می کردیم.

اگر دستگاه ها به درستی مدیریت شود با هر کدام از آنها سالی ۲ الی ۳ حلقه چاه توسعه ای را حفر کرد. به عبارت دیگر دست کم ظرفیت حفر ۲۰۰ حلقه چاه توسعه ای به صورت سالانه در کشور وجود دارد؛ اما متاسفانه شاهد هستیم که سالانه تنها ۳۰ الی ۴۰ حلقه چاه توسعه ای در کشور حفر می شود

او همچنین درباره ظرفیت کار دستگاه های موجود گفت: اگر این دستگاه ها به درستی مدیریت شود با هر کدام از آنها سالی ۲ الی ۳ حلقه چاه توسعه ای را حفر کرد. به عبارت دیگر دست کم ظرفیت حفر ۲۰۰ حلقه چاه توسعه ای به صورت سالانه در کشور وجود دارد؛ اما متاسفانه شاهد هستیم که سالانه تنها ۳۰ الی ۴۰ حلقه چاه توسعه ای در کشور حفر می شود.

او در بخش دیگری از سخنان خود ادامه داد: طی ۱۵ سال گذشته هیچ توسعه ای در صنعت حفاری انجام نشده و دستگاه جدیدی خریداری نشده بود. حتی به دلیل سیاست گذاری های اشتباه و مسایل و چالش های مالی شرکت های حفاری قادر به ارتقای تجهیزات و ماشین آلات خود نبودند چراکه درآمدهای آنها کفاف هزینه های جاری آنها را هم نمی داد. البته در ماه های گذشته ۴ دستگاه جدید خریداری و وارد کشور شده و ۲ الی ۳ دستگاه هم در حال وارد شدن است.

به گفته خادمی، حفاری تنها صنعتی است که استانداردهای اروپایی را و آمریکایی را در این حوزه رعایت می کند با این وجود نیازمند ارتقای فناوری در این حوزه هستیم تا بتوانیم حفاری ها را با راندمان بیشتری انجام دهیم.

رییس انجمن حفاری ایران با اشاره به اقتصاد تک محصولی ایران، ادامه داد: در همه جای دنیا دولت ها صنعت اصلی خود را مورد حمایت های ویژه قرار می دهند اما متاسفانه در ایران اینطور نیست. طوری که شرکت های حفاری ظرف ۱۰ سال گذشته حتی یک ریال وام هم از نظام بانکی دریافت نکرده اند.

زمانی که بازار نفت خوب بود و قیمت ها به بالای ۱۰۰ دلار هم رسیده بود، قیمت دستگاه های حفاری دریایی حتی به ۲۲۰ میلیون دلار هم رسید. البته در حال حاضر قیمت متوسط دستگاه های کارکرده اما با کیفیت مناسب حدود ۷۰ دلار است. البته قیمت دستگاه های نو به ۱۳۰ الی ۱۴۰ میلیون دلار هم می رسد

او همچنین درباره سرمایه لازم برای خرید دستگاه های حفاری گفت: زمانی که بازار نفت خوب بود و قیمت ها به بالای ۱۰۰ دلار هم رسیده بود، قیمت دستگاه های حفاری دریایی حتی به ۲۲۰ میلیون دلار هم رسید. البته در حال حاضر قیمت متوسط دستگاه های کارکرده اما با کیفیت مناسب حدود ۷۰ دلار است. البته قیمت دستگاه های نو به ۱۳۰ الی ۱۴۰ میلیون دلار هم می رسد.

۱۰ سال نیاز گازی کشور به ۲ میلیارد مترمکعب می رسد

خادمی بر این باور است که ایران باید به دنبال اجرای طرح های توسعه در میادین مشترک و میادین گازی باشد و سهم خود را از این میادین بگیرد. ضمن اینکه باید به صورت جدی اجرای طرح های بهینه سازی را برای مدیریت مصرف باشیم. با همین وضعیت اگر رشد مصرف ادامه پیدا کند ۱۰ سال نیاز نیاز خانی کشور به ۲ میلیارد مترمکعب می رسد.

او بر این باور است که برای مدیریت بحران انرژی، باید سبد انرژی مصرفی خود را تنوع بخشیده و سهم سوخت هایی همچون ال ان جی و سی ان جی را هم افزایش دهیم در غیر این صورت کشور با بحران شدیدی دست به گریبان خواهد بود.

تاثیر ترامپ بر صادرات نفت ایران

رییس انجمن حفاری ایران در پاسخ به این سوال که شروع ریاست جمهوری ترامپ می تواند صادرات نفت ایران را تحت تاثیر خود قرار دهد، گفت: در هرچند رقم صادرات نفت ایران بالا نیست اما باید در نظر داشت که قیمت نفت تحت تاثیر عوامل اقتصادی و سیاسی در نوسان است و با بروز هرگونه تنشی بسرعت واکنش نشان می‌دهد و در صورت خاروج نفت ایران از بازار قیمت ها رشد خواهد داشت هرچند کشورهای تولیدکننده عرضه بیشتر خواهند داشت و مصرف‌کنندگان بزرگ به ذخایر خود متوسل خواهند شد اما بازار دچار اختلال اگرچه در کوتاه‌مدت خواهد شد.

به گفته او، ایران به لحاظ موقعیت سوق‌الجیشی در منطقه ویژه‌ای قرار دارد، ما در شمال و جنوب به دریا و آب‌های بین‌المللی دسترسی داریم، این امکان را داریم که هاب انرژی منطقه باشیم. البته باید با برنامه ریزی مناسب شرایطی را فراهم کنیم که از موقعیت های موجود در کشور استفاده کنیم.

کد خبر: ۳۱۵٬۸۴۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha