۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۸
شوک جدید به بانکهای ناتراز و مشکل دار| انحلال بانکهایی که کفایت سرمایه ضعیفی دارند
«بازار» گزارش می دهد

شوک جدید به بانکهای ناتراز و مشکل دار| انحلال بانکهایی که کفایت سرمایه ضعیفی دارند

بانک مرکزی در حالی به بانک ها هشدار داده است چنانچه هر بانکی کفایت سرمایه خود را به ۸ درصد نرساند، منحل خواهند شد که اکنون اغلب آنها ناترازاند و برای جذب سرمایه باید با جدیت اقدام کنند.

بازار؛ گروه بانک و بیمه: سیاست بانک مرکزی این است که بانکها با خروج از بنگاهداری و فعالیت های غیر بانکی، رسالت کاری خود را مطابق قوانین و مقررات تعریف شده انجام دهند چرا که بی نظمی در سیستم بانکی و خروج آنها از ریل مقررات در انجام فعالیت ها، موجب تشدید تورم و آشفتگی اقتصاد کشور می شود. اولتیماتوم بانک مرکزی به بانکهای در حالی است که آنها شرایطی مساعدی ندارند و اگر به این شکل ادامه حیات بدهند خطر آفرین خواهد بود، به همین دلیل بانک مرکزی برای ساماندهی وضعیت بانکها به آنها هشدار داده است که به فکر بالابردن کفایت سرمایه باشند، زیرا اگر چنین شاخصی را به ۸ درصد نرسانند منحل می شوند.

تاکید بانک مرکزی این است که رساندن کفایت سرمایه به عددی مشخص یکی از شاخص‌های مهم بانک‌ها و موسسات اعتباری است که برای ارزیابی وضعیت مالی آن‌ها از چنین شاخصی استفاده می‌شود و نشان می‌دهد که بانک مربوطه تا چه اندازه در برابر ریسک‌های مالی احتمالی مقاوم است. این در حالی است که اخیرا رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد؛ بجز یکی دو بانک از بانک‌های خصوصی که برنامه مشخصی برای آنها نوشته شده، بایستی باقی بانک‌ها را به کفایت سرمایه ۸ درصد برسانیم. به گفته فرزین، کفایت سرمایه بانک‌ها باید به این رقم برسد، زیرا اکنون این شاخص به منفی یک درصد رسیده است. از طرفی نیز اگر بخواهیم کفایت سرمایه بانک‌ها را به هشت درصد برسانیم به ۱۱۰۰ همت سرمایه نیاز است.

بانک مرکزی عزم خود را جزم کرده است تا بانک ها در مسیر قانونی فعالیت های خود را ادامه دهند، به طور مثال نرخ رشد هشت درصدی کفایت سرمایه برای بانک ها در برنامه هفتم توسعه هدف‌گذاری شده که بانکها برای تجهیز منابع باید خود را با مقررات و قوانین تعریف شده وفق دهند

عزم بانک مرکزی برای برخورد با بانک هایی که کفایت سرمایه مناسب را ندارند

به هر حال بانک مرکزی عزم خود را جزم کرده است تا بانک ها در مسیر قانونی فعالیت های خود را ادامه دهند و اقدامات آنها طوری نباشد که مشکلی را برای سهامداران و سپرده گذاران ایجاد نماید. به طور مثال نرخ رشد هشت درصدی کفایت سرمایه برای بانک ها در برنامه هفتم توسعه هدف‌گذاری شده که بانکها برای تجهیز منابع خود را با مقررات و قوانین تعریف شده وفق دهند. به اعتقاد کارشناسان نسبت کفایت سرمایه یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر خلق نقدینگی در شبکه بانکی ایران است. به عبارتی، بانک‌های ناترازی که بالاترین اضافه برداشت را از بانک مرکزی داشته‌اند، همان‌هایی‌اند که نسبت کفایت سرمایه آنها اعداد منفی عجیب‌وغریبی را به ثبت رسانده است.

گزارش ها حاکی است؛ با توجه به بانک ‌محور بودن اقتصاد ایران و نقش محوری نسبت کفایت سرمایه در توانمندی مالی بانک‌ها همچنین با توجه به روند نزولی میزان تشکیل سرمایه ثابت، افزایش سرمایه و توانمندسازی بانک‌ها به‌ویژه بانکهای دولتی یک ضرورت انکارناپذیر است که نباید مورد غفلت قرار گیرد، زیرا کفایت سرمایه به‌عنوان شاخص ضروری برای ایفای تعهدها و سودآوری بانک‌ها، از جمله شاخص‌های مهم و اساسی در نهادهای مالی محسوب می‌شود و بی توجهی به آن می تواند تبعات سختی را به دنبال داشته باشد.

بانکی که سرمایه ندارد نباید اقدام به جذب سپرده کند، بانکها معمولا باید ار یک پشتوانه قوی برخردار باشند تا اگر مشکلی آنها را تهدید کرد بتوانند جوابگوی سهامداران و سپرده گذاران خود شوند چرا که بی توجهی به این مسئله مهم منجر به نارضایتی مشتریان بانک خواهد شد

بانکی که سرمایه ندارد نباید سپرده جذب کند

محسن صادقی، کارشناس پولی بانکی در گفت و گو با خبرگزاری «بازار» گفت: بانک هایی که سرمایه پایینی دارند باید برای جذب سرمایه جدید بکوشند. اکنون چند بانک در کشور وجود دارد که نسبت کفایت سرمایه آنها منفی است و اغلب بانکها این رقم زیر ۸ درصدی است که قرار است به آن برسند. البته چند بانک درخصوص چگونگی کفایت سرمایه شرایط نسبتا مناسبی دارند اما در مجموع شرایط بانکها از حیث برخورداری از سرمایه مناسب، مطلوب به نظر نمی رسد. به همین دلیل است که بانک مرکزی به بانکها ناتراز هشدار داده است که سرمایه های خود را افزایش دهند وگرنه برای ادامه فعالیت آنها تصمیم گیری می شود.

وی با بیان اینکه بانکی که سرمایه ندارد نباید اقدام به جذب سپرده کند گفت: بانکها معمولا باید از یک پشتوانه قوی برخوردار باشند تا اگر مشکلی آنها را تهدید کرد بتوانند جوابگوی سهامداران و سپرده گذاران خود شوند چرا که بی توجهی به این مسئله مهم منجر به نارضایتی مشتریان بانک خواهد شد چرا که بانک توان پرداخت سپرده های مردم را در زمان سررسید و ... ندارد بنابراین بانک ها باید طوری خود را با افزایش میزان سرمایه قوی کنند که اگر با مشکلی نیز مواجه شدند به راحتی بتوانند پاسخگوی سپرده گذاران ومشتریان خود شوند.

برخی بانک های مشکل دار برای جذب منابع سودهای جذابی را به سپرده گذاران پیشنهاد می کنند، در حالی که سپرده گذاران باید به این نکته مهم توجه کنند که نباید فریب سودهای فریبنده بخورند زیرا هر بانکی که خارج از سود مشخص رسمی به سپرده گذار سود بدهد بی شک دارای مشکل است

فریب سودهای بالای بانکی را نخورید

صادقی در ادامه افزود: برخی بانک های مشکل دار برای جذب منابع سودهای جذابی را به سپرده گذاران پیشنهاد می کنند. در حالی که سپرده گذاران باید به این نکته مهم توجه کنند که نباید فریب سودهای فریبنده بخورند زیرا هر بانکی که خارج از سود مشخص رسمی به سپرده گذار سود بدهد بی شک دارای مشکل است و چه بسا مشتری بانک برای دریافت سپرده هایش با مشکل جدی مواجه شود. آنطور که طی چندین سال گذشته خیلی ها که در برخی موسسات سپرده گذاری کرده بودند و سودهای خوبی را دریافت می نمودند با ورشکستی آن موسسات با مشکل دریافت سپرده هایشان روبه رو شدند. در چنین شرایطی است که بانک مرکزی تلاش می کند بانکها سرمایه های خود را افزایش دهند.

این کارشناس بانکی افزود: بانکها بایستی متناسب با سرمایه ای که دارند اقدام به جذب سپرده کنند چرا که حجم سپرده بدهی بانک به اشخاص و سرمایه ای که آورده است نباید فاصله معنا داری داشته باشد. به طور مثال بانکی که کفایت سرمایه آن پایین است و ریسک بالایی برای سرمایه گذاران و سپرده گذاران دارد مردم نباید به سمت آن بروند چون سپرده گذاری در چنین بانک یا موسسه مالی همانطور که گفته شد می تواند خطرناک باشد. به هر حال تقویت منابع و سرمایه بانک با افزایش نسبت کفایت سرمایه مناسب خیال سپرده گذار و سهامدار را برای سرمایه گذاری راحت می کند چرا که اگر خطری آن بانک را تهدید کند و یا خسارتی وارد و همچنین ورشکست شود، بتواند پاسخگوی مشتریان خود شود.

بنا به این گزارش، بانک مرکزی اکنون بانکها را وادار به افزایش سرمایه تا ۸ درصد کرده است اقدامی که در راستای ساماندهی وضعیت عملکرد بانکی از یک طرف و از طرفی حفاظت و صیانت از سپرده گذاران می باشد. به همین دلیل است که بانک مرکزی آیین‌نامه کفایت سرمایه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری را از سالیان پیش تصویب کرده و حداقل نسبت کفایت سرمایه ۸ درصد را برای این نهادها الزامی نموده است.

کد خبر: ۳۱۲٬۷۵۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha