بازار؛ گروه آب و انرژی : رامین افشار مجری سامانه تخصیص برق ایران در گفت وگو با بازار، با اشاره به راه اندازی سامانه تخصیص برق ایران(ستبا) از مهرماه سال جاری و انجام موفقیت آمیز اولین معاملات در ابتدای آبان ماه ۱۴۰۳، از جایگاه این سامانه برای کمک به صنعت برق کشور سخن گفت.
چنانچه یک تولیدکننده برق تصمیم به عرضه برق در بازار فیزیکی در بورس انرژی و یا به صورت قرارداد دوجانبه داشته باشد مجبور است با بخش کوچکی از جامعه هدف خود که از قبل با آنها اشنایی دارد ارتباط برقرار کرده و بعد از چانه زنی و عقد قرارداد، تبادل برق را انجام دهد در حالیکه بخش اعظمی از بازار هدف ایشان در سامانه ستبا آمادگی خرید خود را اعلام کرده اند
دسترسی به تمام جامعه خریدار برق در یک سامانه
وی با توجه به اینکه معاملات خارج از بازار برق بازاری نسبتا جوان است و مراودات و مناسبات تعامل در آن هنوز به بلوغ کامل نرسیده است، متذکر شد: چنانچه یک تولیدکننده برق تصمیم به عرضه برق در بازار فیزیکی در بورس انرژی و یا به صورت قرارداد دوجانبه داشته باشد مجبور است با بخش کوچکی از جامعه هدف خود که از قبل با آنها اشنایی دارد ارتباط برقرار کرده و بعد از چانه زنی و عقد قرارداد، تبادل برق را انجام دهد در حالیکه بخش اعظمی از بازار هدف ایشان در سامانه ستبا آمادگی خرید خود را اعلام کرده اند.
مجری سامانه تخصیص برق ایران اظهار کرد: در حال حاضر تولیدکننده میتواند برق خود را با بهترین شرایط در ستبا به خریداران بیشتری بفروشد تا اینکه با حداقل قیمت و پس از چانه زنیهای فرسایشی به تعداد محدودی خریدار برق عرضه کند.
تحقق قیمت رقابتی برای برق
به گفته مجری سامانه تخصیص برق ایران، هر یک از نیروگاهها تلاش خود را میکنند تا برق را با بالاترین قیمت ممکن به فروش برسانند تا به سازمان خود بیشترین خدمت را کرده باشند.
او با بیان اینکه به طور کلی بیشینه قیمت در بازار عمده فروشی برق کشف می شود که دوره پرداخت آن بسیار طولانی است و کمینه قیمت نیز در بازار بورس انرژی و معاملات سلف موازی کشف می گردد که تراکنش های مالی آن به صورت نقدی انجام میشود، افزود: در این بین امکان تعریف کردن معاملات دیگری وجود دارد که در بورس انرژی و در بازار معاملات سلف موازی انجام نمی شود و می تواند شرایط پرداخت منعطف تری داشته باشد. بنابراین هم خریدار حاضر است با توجه به شرایط منعطف پرداخت، مبلغ بیشتری بابت بهای انرژی خود بپردازد و هم تولیدکننده منفعت بیشتری از محل فروش برق به دست می آورد.
افشار اضافه کرد: سامانه ستبا این امکان را برای تولیدکنندگان برق بوجود آورده است که قراردادهایی با شرایط پرداخت منعطف و مبالغی بالاتر از معاملات نقدی عقد کنند تا هم جریان درآمدی قابل اتکایی برای خود ایجاد کرده باشند و هم سودآوری بیشتری را تجربه کنند.
یکی از دغدغه های اخیر نیروگاههای برق حرارتی را عقد تعداد زیاد قراردادهای دوجانبهای است که هرکدام به طور مستقل نیاز به تمدید، چانه زنی و رسیدگی دارند. برخی از این قراردادها بین صنعت مصرف کننده برق و نیروگاه و برخی دیگر بین خرده فروشان و نیروگاهها بسته شده است
طرف معامله با یک شرکت به جای چندین مشتری
افشار یکی از دغدغه های اخیر نیروگاههای برق حرارتی را عقد تعداد زیاد قراردادهای دوجانبهای دانست که بسته اند و هرکدام به طور مستقل نیاز به تمدید، چانه زنی و رسیدگی دارند و افزود: برخی از این قراردادها بین صنعت مصرف کننده برق و نیروگاه و برخی دیگر بین خرده فروشان و نیروگاهها بسته شده است باتوجه به اینکه نیروگاههای برق واحد مستقلی به نام واحد فروش ندارند برای آنها مطلوب است برق خود را به دور از دردسر داشتن قراردادهای متعدد و چانه زنی های فرسایشی در بازاری مستقل و با شرایط منعطف عرضه کنند.
وی اضافه کرد: نیروگاههای برق با عرضه برق در پلتفرم ستبا، هم برق خود را با قیمتی مطلوب تر از مطلوب خود به فروش می رسانند، و هم با یک خریدار تعامل دارند و دردسرهای داشتن تعداد زیادی مراجعه کننده را نخواهند داشت.
پلتفرم ستبا بستری را فراهم کرده است که خریداران و تامین کنندگان برق در فضایی قابل اعتماد و مبتنی بر تکنولوژی روز دنیا به بدون نیاز به تعاملات انسانی و چانه زنی با بهرهور ترین روش ممکن با یکدیگر معامله کنند
کاهش تعامل های انسانی و عملکرد مبتنی بر سیستم و پلتفرم
افشار در ادامه با اشاره اینکه از سال ۱۳۹۸ که امکان انجام معاملات خارج از بازار برای نیروگاههای کشور فراهم شده است خرید و فروش برق مبتنی بر مذاکرات بین خرده فروشان، صنایع و نیروگاههای برق انجام می شده است، تاکید کرد: به نظر با بزرگتر شدن این بازار و افزایش چشمگیر تعداد مجوزهای خرده فروشی صادر شده و از طرفی انگیزه صنایع به استفاده از این بازار برای کاهش هزینههای انرژی شان، ادامه این تعاملات به صورت سنتی کاری بسیار دشوار باشد.
به گفته او، پلتفرم ستبا بستری را فراهم کرده است که خریداران و تامین کنندگان برق در فضایی قابل اعتماد و مبتنی بر تکنولوژی روز دنیا به بدون نیاز به تعاملات انسانی و چانه زنی با بهرهور ترین روش ممکن با یکدیگر معامله کنند.
کاهش فشار برای تخصیص برق
مجری سامانه تخصیص برق ایران با توجه به محدود بودن زمان تخصیص برق هر ماه به روز سوم ماه شمسی بعد، بخش اعظمی از تبادلات برق در روز سوم و در آخرین لحظات صورت میپذیرد و این موضوع موجب میشود حجم زیادی از معاملات با عجله، استرس و … انجام شده و مناسبات مالی و … آنها به درستی صورت نپذیرد، خاطرنشان کرد: تبادل برق در سامانه ستبا در زمانهای مقرر از پیش تعیین شده و به دور از هرگونه استرس، به صورت ساختارمند و مبتنی بر پلتفرم صورت می گیرد.
سامانه تخصیص برق ایران (ستبا) که در آدرس https://setba.ir قابل دسترس است و با هدف ایجاد بستری کارآمد، به منظور توسعه پایدار و بهبود اقتصاد انرژی کشور ایجاد شده و امکان تبادل انرژی بین تامینکنندگان و خریداران را فراهم میکند. این سامانه ۲۳ مهرماه امسال کار خود را آغاز کرد.
نظر شما