۲۳ مهر ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۱
عوامل افول جایگاه اقتصادی آذربایجان شرقی
یادداشت؛

عوامل افول جایگاه اقتصادی آذربایجان شرقی

تبریز- دکتر محمد کلامی عضو هیات علمی دانشگاه و اقتصاددان تبریزی در یادداشتی برای رسانه بازار عوامل افول جایگاه اقتصادی آذربایجان شرقی را بررسی کرده است.

محمد کلامی؛ بازار: امروزه اصلی ترین مشکل مردم مسائل معیشتی است و دولت‌ها باید با اتخاذ تصمیمات درست در حوزه سیاسی، اقتصادی و... به بهبود آن کمک کنند. دام توسعه نیافتگی که اقتصاد ایران در آن گیر کرده معلول علت‌هایی است که عمده آنها غیر اقتصادی است.

در تحلیل مدارهای توسعه نیافتگی آذربایجان شرقی ابتدا باید به چند سوال جواب داد "چرا استان ما یکی از مهاجر فرست ترین استان های کشور است؟ " و "چرا سهم آذربایجان در سمتهای بالای کشوری کم است، حتی در دولتی که نفر اولش آذربایجانی است؟ "

به باور بنده یک دلیل، سختی مناسبتهای اجتماعی و فرهنگی استان ما نسبت به سایر مناطق کشور است. گرفتن طرف سخت قوانین، عدم حمایت و بعضا سوزاندن سرمایه های انسانی، سیستم سنگین اداری و... از نمونه‌های بارز مشکلات فرهنگی فرا روی توسعه در استان آذربایجان شرقی است.

یکی دیگر از عوامل افول جایگاه اقتصادی آذربایجان شرقی عدم نوسازی و یا سرمایه گذاری دولت و هلدینگ های خصولتی در استان می باشد این امر سبب شده انتفاع استان از نظام مالی کشور کاهش یابد زیرا در اقتصاد دولتی و بانک محور ایران نظام مالی و بانکی ضعیف موجود هم در خدمت دولت و شرکت‌های دولتی می باشد و بخش خصوصی تضعیف شده در نتیجه نمی تواند به پیشبرد توسعه اقتصادی دست بزند. آن مهمی که باعث شده تولید ناخالص سرانه استان نسبت به بوشهر، خوزستان و حتی ایلام در سطح پایین تری قرار گیرد این موضوع می باشد.

در استان سرمایه گذاری چون عموما متوجه بنگاه کوچک و متوسط بخش خصوصی می باشد ، بسیار کمتر از حد مورد نیاز برای ایجاد رشد اقتصادی و بهبود استانداردهای زندگی است.

از عوامل موثر در از دست دادن جایگاه اقتصادی استان آذربایجان شرقی مشخص نبود سند آمایش صنعتی و سرزمینی است. متاسفانه صنایع و بنگاه‌های اقتصادی در استان در جغرافیای محدودی جمع شده و بخش عمدی از استان عاری از بنگاه های اقتصادی توانمند می باشد در نتیجه مشارکت نیروی انسانی و منابع طبیعی و مالی بصورت فراگیر بکارگیری نشده است. که این امر در برخی مواقع سبب مهاجرت نیروهای نخبه این شهرستانها حتی به کشورهای دیگر گردیده است.

حتی در مواقعی استقرار ناصحیح این واحدها در پیرامون تبریز سبب ایجاد مناطق تولیدی غیر استاندارد و مخل محیط زیست شده و توسعه پایدار را با مشکل مواجه نموده است.

کد خبر: ۳۰۷٬۷۰۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha