حسن سبحانی: تصمیم مورخ ۲۴ تیرماه ۱۳۹۹ شورای پول و اعتبار که از ارکان بانک مرکزی محسوب میشود، مبنی بر تعریف حسابهای سپرده گذاری متعدد سرمایه گذاری و تعیین نرخهای سود علی الحساب، از دو ویژگی منفی و یک ویژگی تاسف بار برخوردار است. دو ویژگی منفی آن عبارت هستند از:
۱. در شرایط رکود حاکم بر اقتصاد کشور، جمع آوری نقدینگی با رویههای اقتصادی سازگار نیست. نرخهای سود زمانی بالا میرود که اقتصاد به نقدینگی نیاز نداشته باشد. اقتصادی که در آن تولید و افزایش آن مساله اصلی است با سودهای تسهیلاتی که به تبع نرخهای اعلام شده افزایش مییابند با نقض غرض مواجه میشود.
۲. هیچ قانونی به هیچ نهادی اجازه تعیین نرخ سود علی الحساب برای سپردههای سرمایه گذاری را نداده است. عمل بر رویه گذشته، موجبات قانونی شدن تصمیم را فراهم نمیسازد.
اما ویژگی مخرب این تصمیم آن است که علامت مثبت به عطش سیری ناپذیر و غیر اخلاقی عمده صاحبان نقدینگی میدهد و به آنها میگوید در کنار معرکه گیریهای چندگانه ارز و بورس و خودرو و ... نوع دیگری از همان جنس را برایتان تدارک دیده ایم. در جمهوری اسلامی بهره افزایشی بدون مالیات بگیرید (چون سپرده عادی و سه ماهه و ... که به سرمایه گذاری و سود نمیرسد.) و بر سپرده هایتان که آنها هم ممکن است از همین روشها درست شده باشند،بیافزائید تا در نوبتی دیگر از آنها در متورم کردن مصنوعی معرکه بازیهای غیر مولد بهره بگیرید و عذاب ملتی را به تاوان غنیمتی نظاره گر باشید.
متواضعانه از مقامات اقتصادی و پولی کشور میخواهم شجاعانه و شرافتمندانه در جستجوی علل مشکلات باشید. پرداختن به معلول علت نما، از حیثیت علمی و مدیریتی شما دفاع نخواهد کرد.
نظر شما