سمیه گلابگیریان، بازار: سال ۲۰۲۴ از سوی سازمان ملل متحد به نام «سال جهانی شتر» نام گذاری شده و این حیوان عنوان دام آینده استان یزد انتخاب شده است. اهمیت شتر در یزد تا جایی پیش رفته است که یکی از موضوعات هفت گانه سند تحولی یزد نوین در بخش کشاورزی است که در اولویت برنامه های سازمان جهاد کشاورزی استان نیز قرار دارد. گردشگری شتر هم بخش مهمی از توسعه اکولوژیک شتر در استان یزد محسوب می شود و شاهد تحقق آن در باغ شتری فهرج هستیم. باغی زیبا که همه مراحل پرورش و بهره وری اقتصادی شتر را به نمایش گذاشته است.
این باغ زیبا در گوشه ای از روستای تاریخی فهرج در شهرستان یزد قرار دارد که محل نگهداری و پرورش شتر با نژادهای مختلف است و قرار است این زنجیره با واردات نژادهای دیگر نیز تکمیل شود. بیابان های یزدی مامنی برای شتر و ساربانان است و این شتر با اقلیم یزد اخت گرفته است از این رو توسعه شتر به عنوان یکی از مباحث بخش کشاورزی استان یزد موضوعی امکان پذیر است.
یزد پهنه ای ایده آل برای پرورش شتر
محمدرضا غفاریان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان یزد این شهرستان را پهنهای ایدهآل برای پرورش شتر معرفی کرد و گفت: اقلیم خشک و بیابانی یزد، مکانی ایدهآل برای پرورش شتر محسوب میشود. با ایجاد بومگاه باغ شتری کهن دژ، تکمیل زیرساختهای لازم و صدور مجوز واحد گردشگری شتر در یزد؛ امکان سنجی ایجاد پهنه پرورش شتر داشتی، در دستور کار این مدیریت قرار دارد و زمینی به مساحت ۵۰ هکتار برای این منظور در نظر گرفته شده تا با تایید استعلام های مورد نیاز، برنامه ریزی اجرای این پروژه فراهم شود.
غفاریان با بیان اینکه پهنه انتخابی در شهرستان یزد با نیازهای کم آب و علوفه شتر تطابق دارد و شتر به دلیل مقاومت بالا در برابر بیماریها و نوسانات دمایی، و همچنین توانایی تبدیل گیاهان کمارزش به انرژی، گزینهای بسیار اقتصادی و پایدار است، افزود: از تمام اعضای این حیوان میتوان بهرهبرداری اقتصادی کرد، که این امر پتانسیل بالای توسعه این صنعت در یزد را نشان میدهد و میتواند موجب رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه شود.
مزایای توسعه صنعت شتر در یزد
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد با بیان اینکه امسال سال جهانی شتر است، افزود: شتر در سند یزد نوین تصویب شده که این امر برای استان افتخاراتی را به همراه دارد به طوری که این سند در اسناد بالا دستی ثبت و یزد به عنوان مرکز تحقیق و توسعه در بحث شتر انتخاب شد.
ویمرتضی بیطرف ثانی در گفتوگو با بازار یکی از بخش های این سند را گردشگری کشاورزی عنوان کرد و افزود: مزرعه شتر و بوم گردی های شتر یکی از مباحث مهم در رونق گردشگری کشاورزی محسوب می شوند که نمونه آن را در روستای فهرج در باغ شتری شاهد هستیم.
معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اضافه کرد: بر اساس سند یزد نوین، راه اندازی اپلیکیشن ساربان یاب با هدف مدیریت هوشمندانه و مکان یابی دقیق شتر، واردات نژادهای جدید از قطر، توسعه مرتع دست کاشت شتر برای توسعه این صنعت دنبال شده است.
وی با بیان اینکه شتر از همه نظر قابل «گوشت، شیر، دارویی، درمانی، الیافی، مسابقات» استفاده است، عنوان کرد: شتر به عنوان هرس کننده برای محیط زیست مفید هست از این رو از اداره منابع طبیعی خواستار داریم در زمینه ایجاد مراتع حمایتهای لازم را انجام دهد، نیروی انتظامی با نصب تابلو به ما در این زمینه کمک کند و اداره بیمه و تصادفات جاده ای و ریلی نیز تعهداتی را در مورد تصادف هایی که صورت میگیرد در نظر بگیرد.
پرورش شتر از دیرباز رواج داشته و این حیوان با اقلیم گرم و خشک یزد سازگار است از این رو بستر مناسبی برای توسعه صنعت شتر در استان در بخش های مختلف فراهم است و باید از این ظرفیت ها نهایت بهره برداری را برد تا رونق هر چه بیشتر اقتصادی را در بخش پرورش شتر شاهد باشیم.
نظر شما