بازار؛ گروه استانها: شیلات و آبزی پروری نقش حیاتی در دستیابی به اهداف استراتژیک FAO در از بین بردن نا امنی غذایی و سوءتغذیه بازی میکند، آبزی پروری یا پرورش ماهی یک بخش جدایی ناپذیر از کشاورزی است.
یکی از راههای جبران شکاف بین کاهش عرضه مواد غذایی و افزایش تقاضا برای ماهی در جهان از طریق آبزی پروری است. خراسان جنوبی نیز با وجود خشکسالیهای مداوم توانسته است در صنایع کم آب بر مانند پرورش ماهی جایگاه خوبی پیدا کند اما با وجود اینکه این کار جزو صنایع پر سود محسوب میشود و میتواند جهش اقتصادی در استان ایجاد کند تولیدکنندگان با مشکلاتی نیز دست و پنجه نرم میکنند که میتوان از جمله آنها میتوان به گران بودن خوراک ماهی، واسطهها و دلالان و مشکلات بیمهای و آبی اشاره کرد.
اما در مجموع باید گفت که پرورش ماهی میتواند صرفههای اقتصادی بالایی برای خراسان جنوبی و کشور ایجاد کند و فقط نیازمند همراهی مسئولان است.
آبزی پروری صنعتی پر سود
جوهری یکی از پرورش دهندگان ماهی در استان و مدیر شرکت نواندیشان آبزی پرور قهستان، در گفتگو با بازار گفت: از سال ۹۲ وارد این کار شدم و بعد از گذشت هفت سال ظرفیت توزیع و پرورش ماهی را در مجموعه خود از ۱۰۰ هزار قطعه به ۱۰ میلیون قطعه بچه ماهی سردابی، گرمابی و تیلاپیا در سال رساندهایم که در سالهای آینده به ۳۰ میلیون هم خواهیم رساند.
وی با تأکید بر اینکه پرورش ماهی، صنعتی کاملاً سودآور است، عنوان کرد: اما با مشکلاتی هم رو به رو هستیم که از جمله مهمترین آنها میتوان به نداشتن آب دائم و برق سه فاز برای پرورش ماهی و کمبود تسهیلات کم بهره برای خرید تجهیزات و ماشین حمل مناسب اشاره کرد.
به گفته وی برای کمک به این بخش باید در وهله اول دیدگاه مسئولان استانی نسبت به پرورش ماهی باز شود و این موضوع را جهش تولید و رونق اقتصادی منطقه تلقی کنند و هر دستگاه مانند جهاد کشاورزی، دامپزشکی و نظام مهندسی و فرمانداران و بخشداران و دیگر دستگاهها به نوبه خود کمک کننده باشند.
جوهری افزود: همچنین به کشاورزان خرده مالک و پرورش دهندگان هر شهر کمکهای مالی و فنی و مشاورهای داده شود.
خوراک گران ماهی و دست دلالان
کفاش زاده از دیگر پرورش دهندگان ماهی گرمابی و سردابی در استان هم در گفتگو با بازار عنوان کرد: پرورش دام و طیور که ماهی نیز جز این دسته میباشد از حاشیه ریسک پایین و سود بالا برخوردار است.
به گفته وی به جز جهاد کشاورزی مرکز خاص دیگری برای خرید و پرورش بچه ماهی وجود ندارد و با واسطه از جنوب و شمال خرید میکنیم که همین واسطهها باعث گرانتر شدن قیمت بچه ماهی میشود.
اگر در خراسان جنوبی، مرکزی برای پرورش بچه ماهی ایجاد شود که تولیدکننده، مستقیم از خود استان بچه ماهی را خریداری کند و دست دلالان از این میان حذف شوند، می تواند نقش مهمی در کاهش قیمتها و سودآوریها داشته باشد
وی ادامه داد: اگر در استان خراسان جنوبی، مرکزی برای پرورش بچه ماهی ایجاد شود که تولیدکننده، مستقیم از خود استان بچه ماهی را خریداری کند و دست دلالان از این میان حذف شوند، میتواند نقش مهمی در قیمتها و سودآوریها داشته باشد.
وی ادامه داد: همچنین خوراک ماهی خیلی گران شده است و بازار دولتی با قیمت خوبی عرضه میکند ولی حجم آن خیلی کم است و کفاف پرورش دهنگان را نمیدهد و در بازار آزاد قیمت هر کیلو خوراک ماهی ۲۵ هزار تومان است که با قیمت دولتی شش تا ۸ هزار تومان عرضه میشود و بهتر است که حجم آن را برای پرورش دهندگان افزایش دهند.
رنگارنگ های زینتی بیمه نیستند
دلسوز، پرورش دهنده ماهی زینتی در استان نیز در گفتگو با بازار گفت: ۴ سال است که وارد این کار شدهام و انواع ماهی زینتی را پرورش میدهم و مجوز رسمی پرورش ماهی زینتی را دارم و در صورت تولید، بازار فروش خیلی خوبی داریم.
وی بیان کرد: مشکلات زیادی داریم که مهمترین آن بیمه نشدن ماهی زینتی میباشد، با وجود اینکه هر ماهی زینتی قیمت بالایی دارد اما چون در قانون مادهای برای بیمه شدن ماهی زینتی نیامده است این کار انجام نمیشود.
وی ادامه داد: ولی ماهیهای ارزانی مانند کپور و قزلآلا بیمه میشوند و هر چه درخواست داشتهایم این کار برای ماهیهای زینتی هم انجام شود، ترتیب اثری داده نشده است.
به گفته وی پرورش ماهی به دلیل مصرف کم آب و هزینههای اولیه پایین، میتواند جهش تولید بالایی به همراه داشته باشد و فقط درخواست داریم که ماهیهای زینتی نیز در صورت دیدن خسارت از مزایای بیمه بهره مند شوند.
پیش بینی تولید ۱۰ هزار تن ماهی در سال
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با بازار اعلام کرد: اکنون هزار و ۲۲۶ تن ماهی در استان تولید میشود و به دنبال این هستیم که تا پایان سال این رقم به دو هزار و ۵۰۰ تن برسد.
مهدی سعیدی بیان داشت: چشمانداز ۱۴۰۴ برای خراسان جنوبی تولید و پرورش ۱۰ هزار تن ماهی گرمابی، سردابی و تیلاپیا است.
۷۰۰ باب استخر پرورش ماهی در خراسان جنوبی فعال است و در توسعه این بخش مشکلی وجود ندارد چرا که در هر مزرعه که چاه آب و استخر آبی باشد میتوان استخرهای دو منظوره ایجاد کرد
سعیدی با اشاره به اینکه در استان ۷۰۰ باب استخر پرورش ماهی فعال است، گفت: در توسعه این بخش مشکلی نداریم چرا که در هر مزرعه که چاه آب و استخر آبی دارند میتوان این کار را انجام داد و استخرهای دو منظوره ایجاد کرد.
وی در زمینه استخرهای دو منظوره توضیح داد: پرورش ماهی در استخرهای مزارع کشاورزی علاوه بر سودآوری بالا برای کشاورز فایده دیگری نیز دارد که شامل آب کود است که از مدفوع ماهی ایجاد میشود و برای مزارع فایده های بسیاری دارد و افزایش محصول آنها را به دنبال خواهد داشت.
به گفته وی با توجه به قیمتها، ماهی ارزآوری بالایی برای استان دارد و با توجه به ظرفیتها میتوان چرخه کامل تولید تا فرآوری و صادرات را ایجاد کرد.
افتتاح اولین مزرعه حد واسط پرورش ماهی در استان
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از افتتاح اولین مزرعه پرورش ماهی حد واسط استان خبر داد و گفت: این مجموعه توانایی تأمین ۱۰ میلیون قطعه بچه ماهی در سال را دارد.
سعیدی با بیان اینکه در این مزرعه انواع بچه ماهی گرمابی، سردابی و تیلاپیا پرورش خواهند یافت، عنوان کرد: سرمایه ثابت این پروژه ۵۰۰ میلیون تومان و سرمایه در گردش آن نیز ۵۰۰ میلیون تومان است.
وی اضافه کرد: در این مجموعه به اشتغالزایی نیز توجه خاصی شده است و ۵۰ شغل ایجاد کردهایم که ۱۰ شغل مستقیم و ۴۰ شغل غیر مستقیم است.
به گفته وی سازمان شیلات قول داده است که ۳۰۰ هزار قطعه ماهی گرمابی را برای استان به صورت رایگان تأمین کند که در میان پرورش دهندگان توزیع خواهد شد.
خراسان جنوبی پایلوت پرورش ماهی تیلاپیا
اواخر خرداد ماه سال جاری با حضور استاندار خراسان جنوبی نیز برای اولین بار در کشور پرورش ماهی تیلاپیا آغاز شد، مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان در این باره میگوید: در کشور فقط چهار استان مجوز پرورش ماهی تیلاپیا را کسب کردهاند که خراسان جنوبی یکی از این استانها است.
سعیدی افزود: تاکنون استان یزد در راستای پژوهشهای تحقیقاتی، پرورش ماهی تیلاپیا را شروع کرده بود و خراسان جنوبی برای اولین بار با اعتبارات ملی برای پرورش و توزیع، آغازگر این راه بوده است.
وی با اشاره به جهش تولید با پرورش ماهی تیلاپیا در خراسان جنوبی اعلام کرد: از اعتبارات سازمان شیلات ایران ۱۵۰ میلیون تومان اعتبار برای توزیع ۱۰۰ هزار قطعه ماهی تیلاپیا در ۱۱ باب استخر استان تخصیص داده شده است.
به گفته وی هدف سازمان این است که مجموعه و چرخه کاملی از تکثیر، توزیع، پرورش و فرآوری ماهی تیلاپیا را در استان داشته باشیم و از آنجایی که به دلیل خشکسالیهای فراوان در خراسان جنوبی آبهای شور فراوانی داریم، در تمام مزارع که چاه آب آنها شور شده است میتوان پرورش ماهی را گسترش داد و هیچ محدودیتی نداریم.
خراسان جنوبی با وجود خشکسالیهای متناوب و مشکلات در بخش تأمین آب اما در استفاده بهینه از آبهای در دسترس برای خلق ثروت در بخش شیلات گامهای مناسبی را برداشته است و به نظر میرسد که با ادامه روند فعلی، خراسان جنوبی میتواند در تولید ماهی طی سالهای آتی حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد.
نظر شما