به گزارش بازار، آنقدر بازار خرید اینترنتی سکه است که هر روز پیشنهادهای تازه ای به مخاطبان خود می دهند؛ از فروش قسطی محصولات گرفته تا ارسال رایگان و قرعه کشی های مناسبتی و تخفیفات فصلی. در این میان هر روز صفحات جدیدی هم به این بازار مجازی افزوده می شود که بسیاری از آنها محصولاتی می فروشند که قبلا در سبد نیازهای خانواده جایی نداشته است.
اصل ماجرا چیست؟
خرید اینترنتی پدیده ای جهانی است و هر روز بازار آن داغ تر می شود. براساس داده های خرده فروشی آنلاین در سال ۲۰۲۲ که توسط سایت «استاتیستا»(s tatis ta) ارائه شده، ۴درصد از خرید و فروش بازار خرده فروشی به صورت آنلاین انجام شده، این در حالی است که در چین این میزان به ۴۶ درصد، انگلستان ۳۶ درصد و کره جنوبی ۳۲ درصد رسیده است.
در ایران نیز خرید و فروش اینترنتی بالاست و طبق داده های بانک مرکزی و حجم معاملات شاپرکی، سهم این سایت پرداخت اینترنتی ۵۰ درصد از سهم فروشگاه های اینترنتی است و ۵۰ درصد مابقی متعلق به ۱۰۴ هزار فروشگاه آنلاین دیگر در کشور است.
اعتیاد به خرید اینترنتی
شبکه های اجتماعی همیشه مانند یک شمشیر دو دم عمل کرده اند و همانقدر که می توانند فرصت را برای تعامل و افزایش آگاهی افراد بالا ببرند، گاهی به بستری برای رواج یک رفتار نادرست تبدیل می شوند؛ اینستاگرام هم از این اصل مستثنی نیست. مریم نقوی، کارشناس ارشد ارتباطات درباره رفتار مردم در خریدهای اینترنتی به همشهری گفت: «برخی فعالان شبکه های مجازی بدون اینکه خودشان متوجه باشند، در دام خرید اینترنتی گرفتار شد. تحقیقات دانشگاهی من با تمرکز بر اینستاگرام نشان می دهد که تب خرید بین زنان جوان و سپس نوجوانان بیشتر است. در ۳۰۰پرسشنامه ای که بین ۵گروه از کارمندان دولت در مراکز استان ها توزیع کردم، ۷۰نفر گفته بودند که یک سوم حقوق خود را به خرید اینترنتی اختصاص می دهند.
چرا حجم خرید اینترنتی زیاد شد؟
پژوهش یک ساله فروش اینترنتی کشور از خریداران اینترنتی سؤالی با این عنوان کرده که «مزیت خرید اینترنتی برای شما چیست؟» بیش از ۶۵ درصد مردم برای راحتی بیشتر، ۵۸ درصد برای صرفه جویی در زمان، ۴۷ درصد برای قیمت های پایین باصرفه اقتصادی و ۴۷ درصد نیز به دلیل تنوعی که در کالاها وجود دارد، دست به خرید اینترنتی می زنند. جالب است که در این گزارش اشاره شده ۳۱ درصد از کل مردم کشور اصلا خرید اینترنتی انجام نمی دهند و دلیل اغلب افراد این است که باید جنسی که می خرند را حتما از نزدیک ببینند، ضمن اینکه به فروشگاه های اینترنتی اعتمادی ندارند.
چگونه اعتیاد به خرید اینترنتی را کم کنیم؟
نقوی، کارشناس ارشد ارتباطات در این باره می گوید: «اعتیاد به خرید اینترنتی مخصوص ایران نیست و بسیاری از مردم در دنیا به دلیل دسترسی راحت به فروشگاه های مجازی به آن دچار هستند. راه حل ساده و اولیه که کارشناسان پیشنهاد می کنند، محدودکردن زمان حضور در اینترنت و دنبال نکردن فروشگاه های مجازی است که دائم مخاطب را تشویق به خرید می کنند. همچنین لیست کردن نیازهای روزمره و بلندمدت و ایجاد هدف بزرگ مانند خرید خانه، تغییر خودرو یا کالاهای اساسی دیگر می تواند در کاهش احساس نیاز خرید کاذب مؤثر باشد، اما درصورت شدیدبودن اعتیاد، باید فرد به روانکاو مراجعه کند تا ریشه های این حس کاذب به درستی درمان شود.»
نظر شما