بازار؛ گروه صنعت: صنعت زنبورداری یکی از قدیمی ترین بخش ها است و اگرچه قدمت بالایی دارد اما هنوز به صورت سنتی مدیریت می شود و از سوی دیگر تقریبا تک محصول محور است. با این وجود شنیده های حاکی است این صنعت در حوزه تجهیزات نسبت به گذشته پیشرفته های نسبی داشته است. به طوری که احسان عظیمی مدیرعامل یک شرکت فعال در حوزه ساخت تجهیزات صنعت زنبورداری از جمله دستگاه استحصال زهر زنبور معتقد است زنبوردار ی علیرغم سابقه دیرینه ای که دارد آنچنان صنعتی نیست و تنها اتفاقی که در طی صد سال اخیر رخ داده در بحث تغییر نوع کندوها بوده و آنچنان جهشی در مسیر صنعتی شدن نداشته است.
عظیمی در گفتگو با بازار می گوید: در واقع حرکت به سمت صنعتی شدن صنعت زنبورداری از طریق ما تولید کنندگانی ایجاد می شود که از تجهیزات و ادوات برای کنترل زنبور، استحصال فرآورده های مختلف و غیره استفاده می کنیم و به عبارتی دامنه درامدزایی را برای زنبورداران اضافه می کنیم.
صنعتگر بخش زنبورداری: ما نیز مانند بسیاری صنایع دیگر زیان ده هستیم. به عبارت دیگر یکسری قطعات مصرفی ما به شدت گران شده است و هر روز هم گران تر می شود و چون قطعات و مواد اولیه که برای دستگاه های این بخش استفاده می کنیم همه وارداتی است و هیچ کدام تولید داخل نیست پس ارتباط مستقیم به دلار دارد
وی همچنین در خصوص شرایط حاکم بر صنعت زنبورداری نیز می گوید: در واقع ما نیز مانند بسیاری صنایع دیگر زیان ده هستیم. به عبارت دیگر یکسری قطعات مصرفی ما به شدت گران شده است و هر روز هم گران تر می شود و چون قطعات و مواد اولیه که برای دستگاه های این بخش استفاده می کنیم (قطعات الکترونیکی) همه وارداتی است و هیچ کدام تولید داخل نیست پس ارتباط مستقیم به دلار دارد.
افزایش عسل های تقلبی در بازار و کاهش توان مالی زنبورداران در خرید تجهیزات
عظیمی ادامه داد: با این تفاسیر قیمت تمام شده محصولات ما گران می شود و زنبوردار توان خرید ندارد چرا؟ چون عسل خود را نمی تواند بفروشد. نکته ای که وجود دارد این است که بقدری عسل های تقلبی در بازار زیاد شده است که تولید کنندگانی که محصولات خالص تولید می کنند و قیمت تولیدات آنها بالا است نمی توانند محصولات خود را به فروش برسانند، در نتیجه کل چرخه خوابیده است.
این صنعتگر بخش زنبورداری در ادامه افزود: در حقیقت در حال حاضر اصلی ترین نیاز صنعت زنبورداری به خصوص در زیر شاخه تجهیزات، تامین قطعات الکترونیکی است که نوسان قیمت های بسیار بالا است. به نحوی که به طور میانگین از ابتدای سال ۲۰۰ درصد افزایش قیمت داشته ایم.
وی همچنین در خصوص آنچه می توان برای آینده این صنعت متصور شد نیز می گوید: با توجه به شرایط حال حاضر بازار، تعطیلی کامل را می توان برای این صنعت در آینده نزدیک دید. چرا که در طول ده سال اخیر که ما در حوزه تجهیزات این صنعت فعالیت داریم هر سال وضعیت بدتر از سال قبل می شود.
عظیمی افزود: شاید جالب باشد بدانید کاهش تقاضا برای تجهیزات امسال نزدیک به ۷۰ درصد بوده که فقط هم به دلیل گران شدن ادوات و تجهیزات صنعت زنبوردای است.
پیش بینی ارزش ۱۳.۸ میلیارد دلاری بازار جهانی زنبورداری تا ۲۰۳۰
وی همچنین می افزاید: با این وجود علاوه بر تامین نیاز داخل بخشی از تجهیزات تولیدی خود را به صورت غیر مستقیم به کشورهایی عراق، افغانستان، مصر و ترکیه ارسال می کنیم. البته قبل از شیوع همه گیری کوید ۱۹ به کشورهایی همچون کانادا نیز صادرات داشتیم که فعالا ارسال به آن حوزه ها ارسال نداریم.
گفتنی است بر اساس داده های منتشر شده بازار جهانی زنبورداری که در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰.۳ میلیارد دلار بوده و برآورد می شود تا سال ۲۰۳۰ به ۱۳.۸ میلیارد دلار برسد
نظر شما