بازار؛ گروه صنعت: در نشست خبری بنیاد جهانی انرژی بعد از ظهر امروز در محل اتاق بازرگانی برگزار شد، هادی هزارخانی دبیر کل دفتر منطقه ای بنیاد جهانی در ایران گفت: در سال ۱۹۹۰ و با پایان یافتن جنگ سرد، توسعه شدید صنعت، معدن و کشاورزی رخ داد که این رقابت ها بین بلوک شرق و غرب آثار مخربی را در حوزه زیست محیطی دنیا به جای گذاشت. لذا در همان سال تصمیم گرفته شد نهادی به وجود بیاید که حاکمیت های جهانی دخالتی در آن نداشته باشند و لذا انرژی گلوب (بنیاد جهانی انرژی) را تاسیس کردند تا بتوانند اهداف توسعه پایدار کره زمین را در آن برنامه ریزی کنند.
وی با بیان اینکه از همه کشورها افرادی که در حوزه اجتماعی، اقتصادی و توسعه پایدار تلاش می کنند در این بنیاد حضور دارند افزود: نهم بهمن ماه نیز در تقویم بنیاد جهانی انرژی به نام ایران ثبت شده است و تلاش داریم در بحث توسعه پایدار نقش داشته باشیم.
هزارخانی افزود: در همین راستا سوم خردادماه ۱۴۰۱ ما شاهد امضای قرارداد یکی از مهمترین تکنولوژی های توسعه پایدار یعنی غشای اسمز معکوس یا همان ممبران به ایران بودیم که خوشبختانه با سرمایه گذاری بخش خصوصی کارخانه مربوطه تاسیس شد.
انتقال تکنولوژی اتریش با کمک بنیاد جهانی انرژی به ایران
وی با اشاره با این تکنولوژی توسعه پایدار ادامه داد: در واقع فیلترهایی که آب دریا را شیرین میکند یک تکنولوژی است که در انحصار ایالات متحده است و جدیدا ژاپن و اتریش هم توانسته دانش آن را به دست بیاورد و کمپانی اتریشی توانست با حمایت بنیاد جهانی انرژی این تکنولوژی را به ایران منتقل کند و خوشبختانه این تکنولوزی بسیار موثر در توسعه پایدار را توانستیم به ایران منتقل کنیم.
دبیر کل دفتر منطقه ای بنیاد جهانی انرژی در ایران همچنین خاطر نشان کرد: بنا داریم در این حوزه پنج پروژه دیگر را اجرایی کنیم به این معنا که قصد داریم در حوزه آب تکنولوژی های نوین بسیار مهمی را به ایران منتقل کنیم از جمله می توان به تکنولوژی تولید شیت غشای اسمز معکوس اشاره کرد که کاملا در انحصار آمریکایی ها است که مقدمات انتقال آن به ایران انجام شده است.
وی افزود: اگر تکنولوژی شیت یه ایران بیاید که بسیار استراتژیک برای تامین آب شیرین است، در آن زمان خودکفایی کامل در تولید ممبران خواهیم شد.
هزارخانی افزود: تکنولوژی دیگر مربوط به لوله های جی. آر. دی است که هزینه های انتقال آب ها را ۴۰ درصد کاهش می دهد ضمن اینکه به محیط زیست کمتر آسیب می زند. به خصوص اینکه صنعت به هر حال آثار مخرب در حوزه محیط زیست دارد. با این وجود در توسعه پایدار سه اصل جامعه، محیط زیست و اقتصاد را محور قرار می دهیم.
وی ادامه داد: کشور ایران یک کشور انرژی است و از مهمترین ها در دنیا است اما آنطور که شایسته است نتوانسته ایم از این نعمت ها استفاده کنیم. دلیل هم این بوده که چندان به فناوری ها اهمیت نداده ایم و بیشتر متمایل به خام فروشی بوده ایم.
لذا بایستی یک تفکر نوین در حوزه فناوری ها و نوآوری های کشور ایجاد کرد.
ارائه طرح کاهش کربن توسط بنیاد جهانی انرژی
دبیر کل دفتر منطقه ای بنیاد جهانی انرژی در ایران در پاسخ به سوال خبرنگار بازار مبنی بر اینکه این بنیاد در راستای کاهش کربن به خصوص در بخش فولادسازی ایران چه اقداماتی انجام داده است گفت: کربن اگر به صورت فناورانه تولید شود، یک ماده ارزشمند در دنیا است. الان کربن را در هوا رها می کنیم که موجب ایجاد شرایط خطرناک زیست محیطی می شود. جالب اینجا است که این حوزه ها سرمایه گذاری های چندان زیادی هم نمی خواهد.
وی با اشاره به نیروگاه رامین گفت: این نیروگاه یک نیروگاه فرسوده است و به دلیل اینکه ۱۴۰۰ مگاوات برق در روز تولید می کند نمی تواند از چرخه خارج شود چون این اقدام باعث می شود شوک عظیمی به خوزستان در بحث تولید برق وارد شود. ضمن اینکه این نیروگاه آب بسیار سنگینی را از کارون برداشت می کند و پساب بسیار آلوده ای را به کارون تزریق می کند و در پایین دست هم اهواز از این آب برای تصفیه و شرب بهداشت مردم اهواز برداشت می کند. از آنطرف هم در هوا نیز کربن را منتشر می کند.
هزارخانی افزود: طرحی را با همکاری معاونت علم و فناوری، بنیاد جهانی انرژی، وزارت نیرو و وزارت صمت و با همراهی وزارت نفت قرار است انجام بدهیم که کربن را از نیروگاه رامین تولید کنید، سیستم آب را با کمک قانون ارزشمند که در حوزه مالیات هایی که شرکت های بزرگ در آر. اند. دی شرکت های دانش بنیان تصویب شده، در این نیروگاه تغییر بدهد تا به این ترتیب تا به این حد تخریب و پساب اتفاق نیفتد. ضمن اینکه کربنی که در نیروگاه تولید می شود برای نیروگاه درآمدزا شود و از آن طرف با کمک بنیاد جهانی انرژی و تکنولوژی های موجود کربن به چاه های نفت تزریق شود ۵ الی ۱۰درصد تولید نفت چاه ها افزایش یابد.
وی گفت: در واقع این اقدامات تبدیل به چرخه ای می شود که هم محیط زیست را حفظ کرده ایم و هم تولید نفت را در کشور افزایش دهیم.
دبیر کل دفتر منطقه ای بنیاد جهانی انرژی: در حالی که ۶۰درصد آب شیرین کن های دنیا در خاورمیانه است حدود ۹۸درصد از آب خلیج فارس و دریای عمان توسط ۵کشور حوزه خلیج فارس یعنی عربستان، کویت، قطر، امارات و عمان برداشت می شود
گفتنی است به گفته دبیر کل دفتر منطقه ای بنیاد جهانی انرژی در ایران در حالیکه آب های شیرین تنش جدی در جهان رقم می زند و به همین دلیل نهادهای بین المللی روی این امر فعالیت های بسیاری دارند. این در حالی است که الان ۱۳ درصد از آب شیرین کن های دنیا در اروپا است که آب از دریا تولید می کند. ۹ درصد در ایالات متحده و بالغ بر۶۰ درصد هم در خاورمیانه است. با این وجود از این ۶۰ درصد سهم ایران ۲ درصد است یعنی ۵ کشور حوزه خلیج فارس عربستان، کویت، قطر، امارات و عمان حدود ۹۸ درصد از آب خلیج فارس و دریای عمان را برداشت می کنند و توسعه عظیمی را رقم، می زنند. این در حالی است که منابع آبی در دنیا و به کاهش است و فقط تکنولوژی ها است که می تواند کشورها را در برابر این مباحث نجات بدهد.
نظر شما