مرجان شرف_ بازار، افزایش قیمت ناگهانی و عجیب دام زنده در برخی از بازارهای تهران نگرانی مردم را به دنبال داشته است. بر طبق آنچه موسسه اطلاعات مرغداری و دامپروری منتشر کرده قیمت دام زنده در تهران گوسفند از ۱۸۰ الی ۲۶۰ هزار تومان و گوساله ۲۰۰ الی ۲۲۰ هزار تومان است که نسبت به سال گذشته رشد ۱۰۰ درصدی را دارا بوده گرچه هیچ درآمدی در هیچ شغلی ۱۰۰ درصد بیشتر نشده است.
با نگاهی به بازار دام زنده درمی یابیم قیمت ها از ۲۴۰ هزار تومان برای گوسفند شروع و تا ۲۸۰ هزار تومان هم به فروش می رسد اما مسئولان فعال در این موضوع بر این عقیده هستند که افزایش قیمت وجود نداشته و هر نوع گران فروشی غیرقابل قبول است.
موج سازی هایی صورت گرفته است
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده با بیان اینکه در مورد تغییر قیمت دام زنده نباید این موضوع را به عنوان تغییر قیمت عنوان کنیم گفت: متاسفانه موج سازی ها در دی ماه که زمان پرمصرف بودن گوشت است همیشه وجود داشته و چنین اتفاقاتی عادی است.
رئیس مجمع ملی صادرات دام زنده: قیمت دام کیلویی ۱۹۰ الی ۲۰۰ هزار تومان است و هر قیمت دیگری و تحت هر عنوانی غیر از این مردود است
منصور پوریان با بیان اینکه در مجموعه دام تغییر موجودی و یا کمبودی رخ نداده همچنین تقاضای غیر معقولی که باعث کمبود دام در کشور شود نیز دیده نشده است، تاکید کرد: افزایش قیمت نباید وجود داشته باشد.
وی افزود: در موضوع گوشت گرم و منجمد در شرایط بسیار خوبی هستیم بخصوص در بخش های غرب و جنوب غربی کشور زایش های بسیار خوبی رخ داده و به طوری که به عنوان نمونه حتی در شب یلدا قیمت ها نیز کاهشی بود لذا در تهیه گوشت گرم نیز مشکلی نمی بینیم پس این نرخ یک قیمت کاذب است و توسط کسانی که به دنبال افزایش قیمت هستند پیش آمده است.
این قیمت مردود است
رئیس مجمع ملی صادرات دام زنده با بیان اینکه قیمت دام کیلویی ۱۹۰ الی ۲۰۰ هزار تومان است و هر قیمت دیگری و تحت هر عنوانی غیر از این مردود است، گفت: هنگامی که قیمت در محدوده ۱۷۰ الی ۱۹۰ بوده بازار دچار رکود و خرید و فروش مناسبی در بازار صورت نمی گرفته است اگر بنابر افزایش قیمت باشد که این رکود بیشتر نیز خواهد شد آنهم در زمانی که گوشت به وفور در بازار وجود دارد و باید با منطق بازار به پیش رویم. رکود وحشتناکی که بازار گوشت داشته برخی از فعالین این صنف را مجبور کرده تا با افزایش قیمت این مشکل را حل کنند.
پوریان در ادامه گفت: در بخش پرواری بسیار تولید خوبی داشته ایم که در ماه های بهمن و اسفند به کشتار می روند و در کنار آن واردات به منظور کنترل بازار و جلوگیری از افزایش قیمت بی رویه و در راستای تثبیت قیمت ها به صورت جزیی انجام می شود. این افزایش قیمت ها ناشی از حضور دلالان است که بیشتر آنها کشتارگاه داران هستند.
وی در پاسخ به این سوال که اگر افزایش قیمت ادامه داشته باشد چه تاثیری در بازار خواهد گذاشت گفت: هیچ تاثیری نخواهد گذاشت زیرا بازار متاثر از عرضه و تقاضا است قیمت باید منطقی باشد اگر بالا باشد در وهله اول ضرر و زیان متوجه عرضه کننده خواهد شد همیشه این نوع شانتاژکاری ها و افزایش قیمت ها وجود داشته اما اتفاقی رخ نخواهد داد زیرا وضعیت دامی کشور وضعیت مناسبی دارد.
ثبت در سامانه
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده ادامه داد: علاوه بر آن سامانه ثبت تعداد و وضعیت دام ها زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی و معاونت امور دامی کشور فعالیت می کند و تعداد دام ها و نیاز مصرف گوشت کشور در این سامانه ثبت و رصد می شود در نتیجه قیمت منطقی دام ۱۵۰ الی ۱۷۰ و در نهایت ۱۹۰ هزارتومان است ضمن اینکه خرید و فروش دام به صورت نقدی صورت می گیرد و سودی که در خرید چکی اتفاق می افتد و روی قیمت کالا اضافه می شود در این صنف وجود ندارد.
پوریان در ادامه گفت: باید یادآور شوم که در فصول پاییز و زمستان ما صادرات نداریم و دام های تولیدی صرف مصرف داخل کشور می شود اما در فصل بهار و تابستان تعداد دام های پرواری به بیش از یک میلیون راس می رسد که صادرات در آن زمان انجام می شود.
خلا موجود در بازار
بررسی های خبرنگار بازار نشان می دهد که برخی از فعالان در زمینه فروش و کشتار دام زنده اقدام به واردات کرده اند و این افزایش قیمت در واقع بازار سازی برای فروش دام های وارداتی بوده است. یک منبع موثق که تمایلی به بیان نام خود ندارد با بیان اینکه بخش خصوصی با کمک بخش دولتی اقدام به واردات ۳۰۰ هزار راس گوسفند زنده و ۱۰۰ هزار راس گوساله کرده است، گفت: تعدادی از این دام ها وارد کشور شده اند و ورود مابقی به کشور نیز کماکان ادامه دارد.
وی افزود: این تعداد راس دام زنده بسیار برای کشور ما بالا است اما بخش خصوصی تامین ارز این موضوع را برعهده گرفته و قیمت گوسفند ۱۵۰ هزار تومان و گوساله دو دلار و ۷۰ سنت که حدودا ۱۳۵ هزار تومان می شود خریداری شده است.
فعال بازار دام: همیشه در دوران اوج مصرف قیمت دام دچار افزایش می شود امسال برای یلدا این اتفاق نیفتاد اما پس از آن شاهد افزایش نرخ بودیم شاید دولت کمبودی را حس کرده و به ناچار قیمت ها را بالا برده است
به گفته این منبع این گرانی ها به خاطر ایجاد خلا در بازار و نیاز به واردات صورت گرفته و قرار است این دام ها در بهمن ماه و اسفند و عید نوروز کشتار و تحویل بازار داده شوند. اگر آنطور که این مسئول آگاه می گوید این موضوع صحت داشته باشد اخلال در بازار برای فروش جنس خود آیا عملی موافق با شرع و عرف است؟ جدا از مسئولان ذیربط آیا عزمی وجود دارد که به این سوال پاسخ دهد؟
دولت مقصر گرانی است
یک عرضه کننده دام در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه مدت ۲۵ سال است که در این صنف مشغول به فعالیت است گفت: همیشه در دوران اوج مصرف قیمت دام دچار افزایش می شود امسال برای یلدا این اتفاق نیفتاد اما پس از آن شاهد افزایش نرخ بودیم شاید دولت کمبودی را حس کرده و به ناچار قیمت ها را بالا برده است.
کاوه محمدی افزود: بازار دام زنده دچار رکود شده مردم دیگر مانند سابق برای میهمانی ها، عقیقه یا ولیمه های خود دام زنده خریداری نمی کنند از این رو این افزایش قیمت ها هم به ضرر مردم است هم به ضرر ما فروشندگان از دولت و مسئولان می خواهیم که سروسامانی به قیمت ها بدهند واقعا خرید و فروش از توان ما و مردم خارج شده است.
وی در پاسخ به اینکه آیا افزایش قیمت به خاطر ایجاد بازار و فروش دام های وارداتی است؟ گفت: این کار خیانت به ما دامداران است ما سرمایه و عمر خود را پای اینکار می گذاریم تا عید نوروز و دیگر مراسم که فروش بالا می رود نتیجه زحمات خود را ببینیم اگر قرار بر این باشد که اینطور از این بازار سو استفاده شود هیچ دامداری دیگر نمی تواند در این شغل بماند.
نظر شما