۷ دی ۱۴۰۲ - ۰۸:۵۳
وام های فریبنده ای به نام «مهربانی»! | بانک مرکزی در تبلیغات غیرواقعی تسهیلات بانکی ورود کند
«بازار» گزارش می دهد

وام های فریبنده ای به نام «مهربانی»! | بانک مرکزی در تبلیغات غیرواقعی تسهیلات بانکی ورود کند

این روزها بازار تبلیغات وام مهربانی با سود ۴ درصدی گرم است اما دریافت چنین وامهایی نه تنها دارای شبهه شرعی است بلکه باید بانک مرکزی مراقب محاسبه آنها در سر فصل وام های قرض الحسنه باشد!

بازار؛ گروه بانک و بیمه: پرداخت وام های بدون سود درحالی که اکثر بانکها این روزها به دلیل کمبود منابع و فاصله عمیق بین نرخ تورم و سود بانکی برای آنها صرفه ای ندارد و حتی به زیان آنها نیز تمام می شود اما به عناوین مختلف تبلیغ می شود که نه تنها نوعی فریب را القا می کند بلکه به لحاظ شرعی نیز می توان مدعی غش در غبن هم شد. این تبلیغات عجیب که در هر کوی و برزنی دیده می شود نه تنها در برنامه های تلویزیونی بلکه در گوشی های موبایل نیز از طریق شبکه های اجتماعی در حال نشر است و معلوم نیست چنین تبلیغات وسیعی چه عایدی برای بانک های پرداخت کننده چنین وام هایی دارد.

تبلیغ وام « مهربانی» در حالی تسهیلات قرض الحسنه نامیده می شود که باید فرد متقاضی وام ماه ها معادل مبلغ وام را سپرده کند تا از تسهیلات با سود 4 درصد بهره ببرد. وامی هایی که دریافت آن آنی نیست و به هر کسی نیز تعلق نمی گیرد، چرا که متقاضی باید ابتدا مبالغی را در بانک سپرده گذاری کند و پس از چند ماه رسوب پول در بانک آنوقت معادل آن به متقاضی وامی داده شود. این اقدام که بارها از سوی مراجع دینی و نمایندگان مجلس اقدامی نادرست و تخلف عنوان شده است، ولی برخی بانکها اکنون با بی توجهی به چنین موضوعی به آن روی آورده اندو متاسفانه بعضا از نام قرض الحسنه هم استفاده می کنند.

این در حالی است که طبق بخشنامه بانک مرکزی اخذ هرگونه سپرده به عنوان وثیقه نقدی قبل یا بعد از اعطای تسهیلات توسط بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی ممنوع است.

بانک مرکزی باید حواسش را جمع کند که چنین تسهیلاتی در کارنامه بانک و صورت های مالی به نام تسهیلات قرض الحسنه درج نشود زیرا این موضوع نیز کلاه شرعی بزرگی خواهد بود که تنها در آمارها نمایش داده می شود

پرداخت وام در قبال سپرده گذاری بدون سود در بانک!

اکنون شیوه پرداخت وام با نرخ سود ۴ درصد به گونه ای است که وام گیرنده مبالغی را به صورت قرض به بانک می سپارد و پس از گذشت ماهها متناسب با پولی که در بانک گذاشته است وام به او تعلق می گیرد. در وام هایی تحت عنوان طرح مهربانی که بانک ملی تبلیغات گسترده ای بر روی آن کرده است ، هم اکنون به بانک های دیگ نیز تسری پیدا کرده و آنها مدعی هستند که به افراد تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات 4 درصدی پرداخت می شود اما ابتدا چند ماهی یعنی از یک ماه تا یک سال و نیم پول فرد باید در بانک حبس شود و در این مدت بانک با پول شما کار می کند و پس از گذشت ماهها در حالی که بر اساس اصل ضریب فزاینده چندین برابر از پول شما برای خود اعتبار خلق کرده به شما تسهیلات تعلق می گیرد. نکته جالب این است که پیشتر از این افراد می توانستند به اعتبار گردش مالی خود و مانده حساب های خود از این امکانات بهره ببرند اما اکنون این حق از شما سلب شده و حتما باید در حسابی مجزا به نام مهربانی سپرده گذاری مفت شود در حالی که تورم بیش از 40 درصد است!

به گزارش بازار، هر چند در شرایط کنونی به دلیل تحمیل فشارهای اقتصادی و مشکلات عدیده ای که مردم در پی افزایش هزینه های زندگی با آن مواجه اند، نیاز آنها به پول زیاد شده است و برای تامین ضروریات خود ناچار به دریافت وام حتی با سود تعیین شده ۲۳ درصدی می شوند، اما خیلی بانکها در پرداخت وام مقاومت می کنند چرا که اکثر بانکها با محدودیت منابع رو به رو هستند و از طرفی پرداخت وام و تسهیلات با سود اندک نیز به دلیل رشد نرخ تورم عایده چندانی برای آنها ندارد به همین دلیل است که بانکها در پرداخت وام، موانع متعددی را جلو پای متقاضیان می گذارند تا مانع از خروج پول از سیستم بانکی شود.

برخی بانکها با تبلیغات وسیع، پرداخت کننده وام های ۳۰۰ میلیون تومانی شده اند که به ظاهر بدون سود بوده و با نرخ کارمزدی انجام می شود اما در عمل به دلیل شروطی که برای وام گیرنده گذاشته اند و استفاده ای که از رسوب پول می برند به نفع وام گیرنده نیست لذا به نظر میرسد نهاد نظارتی لااقل به دلیل تبلیغات غیر واقعی و اغراق آمیز باید ورود کند تا خدای ناکرده فردی نادانسته درگیر معامله ای که در آن غش دارد، نشود!

تبلیغ عجیب برای پرداخت وام های بدون سود!

اکنون اما برخی بانکها با تبلیغات وسیع، پرداخت کننده وام های ۳۰۰ میلیون تومانی شده اند که به ظاهر بدون سود بوده و با نرخ کارمزدی انجام می شود اما در عمل به دلیل شروطی که برای وام گیرنده گذاشته اند و استفاده ای که از رسوب پول می برند، نه فقط خیلی به نفع وام گیرنده نیست بلکه بانک نیز در این معامله کسب سود می کند، چرا که بانکها به خوبی بلد هستند با منابعی که بصورت امانت و در قالب سپرده یا قرض در دست دارند، چکار کنند که به سودهای هنگفت برسند. هر چند بانک مرکزی بانکها را از بنگاه داری منع کرده و با سری بانکهایی که از قوانین و مقررات سرپیچی می کنند برخورد می کند.

اکنون با مشاهده جداول و جزئیات این نوع وام ها در وبسایت طرح‌های «مهربانی» مشخص می شود که دریافت وامهایی به این شکل خیلی هم آسان نیست. چرا که برخلاف پرداخت وام های بدون ضامن خُرد، وام طرح مهربانی یک یا دو ضامن با گواهی کسر از حقوق ضامن نیاز دارد که کار دریافت وام را برای کسانی که پول‌شان را در بانک سپرده‌گذاری کرده‌اند را هم بسیار سخت می‌کند.

به عبارت بهتر این طرح کپی سختگیرانه ای از بانک رسالت است که در حال حاضر متقاضیان این نوع تسهیلات را به خوبی پوشش داده و دریافت تسهیلات ان به مراتب راحت تر است.

وقتی وام به صورت قرض الحسنه داده می شود، لزومی ندارد که به این گستردگی تبلیغ شود چرا که همه می دانند ساختار قرض الحسنه طوری است که وام گیرنده از برکات قرض الحسنه بهره مند شود نه اینکه برای دریافت وام اقدام یه سپرده گذاری نماید تا در قبال آن وامی در قالب قرض الحسنه دریافت کند. لذا به نظر می رسد ناظران شرعی و مقرراتی بانک مرکزی باید در این باره ورود کرده و مانع تبلیغ های اغراق آمیز و غیر واقعی شود.

همچنین بانک مرکزی باید حواسش را جمع کند که چنین تسهیلاتی در کارنامه بانک و صورت های مالی به نام تسهیلات قرض الحسنه درج نشود زیرا این موضوع نیز کلاه شرعی بزرگی خواهد بود که تنها در امارها نمایش داده می شود.

چرا بانکها با وجودی که متقاضیان وام با نرخ سود مشخص ۲۳ درصدی را همراهی نمی کنند اما اکنون برای وامهای بدون سود تبلیغ می کنند، البته خود بانکها می دانند با وجود تورم ۴۰ درصدی پرداخت وام تا ۳۰۰ میلیون تومان با نرخ ۴ درصد کارمزد به هیچ وجه قابل قیاس و درک نیست

پرداخت وام کارمزدی ۴ درصدی در شرایط تورم ۴۰ درصدی درست نیست!

سید مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری «بازار» درباره پرداخت وامهای بدون سودی که اکنون با عناوین مختلف چون طرح های مهربانی از سوی برخی بانکها تبلیغ می شود گفت: من در تعجب ام که چرا بانکها با وجودی که متقاضیان وام با نرخ سود مشخص ۲۳ درصدی را همراهی نمی کنند اما اکنون برای وامهای بدون سود تبلیغ می کنند، این در حالی است که خود بانکها به درستی می دانند که با وجود نرخ تورم ۴۰ درصدی پرداخت وام تا ۳۰۰ میلیون تومان بدون سود و با نرخ ۴ درصد کارمزد به هیچ وجه قابل قیاس و درک نیست مگر اینکه شرایط پرداخت این نوع وام ها طوری باشد که بانک نیز در چنین کارزاری سودی نصیبش شود.

وی با بیان اینکه به نظر میرسد این نوع وام ها به نوعی فریب دادن مردم است، گفت: حتی کسانی که از اقتصاد سر در نمی آورند هم می فهمند زمانی که متقاضی وام باید چند ماه پولش در بانک بماند تا به او وامی تعلق گیرد ارزش پولش کاهشی می شود و به جای سود حتی دچار زیان هم می شود. چرا که بانک طی آن مدت زمان سودی بابت سپرده ای که برای دریافت وام به بانک داده است به متقاضی وام پرداخت نمی کند اما در مقابل این بانک است که از منابعی که از متقاضیان وام بدست آورده است آن را در جاهایی بکار می گیرد که کسب سود کند.

بانکها باید حافظ منابع و سپرده های مردمی باشند که بصورت امانت در دست دارند وگرنه دچار زیان خواهند شد در چنین شرایطی است که بانکها برای اریه چنین وام هایی تبلیغ می کنند زیرا به درستی می دانند همه مردم از روند وامی که در این قالب ارایه می شود آگاه هستند

بانکها باید حافظ سپرده های مردمی و پاسخگوی مشتریان باشند

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: البته زمانی که بانک مرکزی و دولت بانکها را ملزم به پرداخت وام می کند، طبیعی است بانک نیز برای اینکه بتواند پاسخگوی سپرده گذاران و سهامدارانش شود مجبور می شود از راهکارهایی استفاده کند که زیان نبیند. چرا که بانکها باید حافظ منابع و سپرده های مردمی باشند که بصورت امانت در دست دارند وگرنه دچار زیان خواهند شد. بنابراین به همین دلیل است که بانکها برای ارایه چنین وام هایی تبلیغ می کنند زیرا به درستی می دانند همه مردم از روند وامی که در این قالب ارایه می شود آگاه هستند و خیلی ها عطایش را به لقایش می بخشند.

وی در ادامه افزود: بانکها حتی در پرداخت وام های خرد بدون ضامن نیز درخششی نداشتند، زیرا نیازمندان واقعی به این نوع وام نرسیدند و چه بسا این وامها به کسانی تعلق گرفت که از توان مالی مناسبی برخوردار بودند چرا که در اعتبارسنجی که توسط بانک برای پرداخت چنین وامهای انجام می شد، فقط کارمندان و متمکنین توانستند به این نوع وام دست یابند. البته بانکها نیز در پرداخت وام آن هم در شرایط بی ثباتی اقتصاد به گونه ای که خروجی منابع در قالب وام و تسهیلات معوقه نشود باید تضامین و جوانب لازم را در نظر گیرند تا با مشکل مواجه نشوند.

کد خبر: ۲۶۴٬۲۰۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 4
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • رضا LU ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
      1 0
      تبلیغات گسترده بعضی ازبانکها در دادن وام تا300میلیون باکارمزد 4 درست یک کلاه برداریه تادست درجیب مردم کنن وکسری منابع خودرا جبران کنند.زمان موعود وام که می‌رسد آنقدرسنگ جلوی پای شما مین دازن تانتونی وام بگیری.تنها صندوقی توایران کار راه اندازمردم بودو راحت وام میداد رسالت بود که خرابش کردن ودادن وام اینقدر سخت کردن که مردم ازگرفتنش انصراف میدن ومیرن دربانکهای دیگر وحساب مهربانی باز میکنن.نزدیک عیده خداوندا نزار هیچ پدری جلوی زن وبچه اش خجالت زده و شرمنده شه آمین
    • سرگردان زمان IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۷
      0 0
      این اقتصاد بد اتفاقا برای یه عده خیلی هم خوبه اقتصادی که برای قشر ثروتمندی که از استثمار قشر فقیر سود میبرند به ظاهر خیلی خوب باشه! همین وام مهربانی اگه پول داشته باشی یک ماهه هم میتونی وام بگیری و هم میتونی امتیاز وام رو انتقال بدی اکثریت فقیر هم درگیر با تورم هرروز فقیر تر میشه یه عده خاص سود میبرند ادامه روند به کجا خواهد رسید! در حال زندگی کنید! ...
    • US ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۰۸
      0 0
      مرسی از یک مقاله میدانی خوب.
    • مجید IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۰
      0 0
      یک راهکار مناسب برای جلوگیری از سوء استفاده بانکها از منابع فرض الحسنه، جداسازی بانکهای قرض الحسنه است به عبارتی بانکی مجوز افتتاح حساب و جذب منابع قرض الحسنه دارد که فقط وام قرض‌الحسنه زیر 4 درصد میدهد و سایر بانکها نه چنین حسابی را افتتاح کنند و نه چنین وانی بدهند در گام دوم اساسا سپرده گذاری معنا ندارد و میتوان براساس مانده حساب روزانه امتیاز وام را محاسبه کرد همان کاری که بانک رسالت بطور شفاف و آشکار انجام میدهد و نکته آخر وامی که از منابع خود بانک یا بودجه های عمومی تامین می‌شود باید در دسترس همه بطور تساوی باشد و مثلاً به هر کد ملی مبلغی اختصاص یابد اما چون ممکن است همه مایل به دریافت وام نباشند یا شرایط آن را نداشته باشند، این امتیاز قابل معامله باشد