به گزارش بازار به نقل از پژوهشکده پول و بانکی، عبدالرضا شریفی حسینی با بیان اینکه وجود شرایط خاص مانند کرونا مردم را به سمت بهرهگیری از کیف پولهای الکترونیکی برای پرداختهای خرد سوق داده و اکنون بهترین زمان برای استقرار این ابزار پرداخت در کشور است. البته بانک مرکزی با اشراف بر این موضوع، بهزودی آییننامه کیف پول الکترونیکی که پیشنویس آن نهایی شده را ابلاغ خواهد کرد.
معاون بانکداری الکترونیکی بانک آینده افزود: در این دستورالعمل، مقررات زیادی برای پیادهسازی کیف پول از سوی نهادهای قانونگذار تعیینشده و قرار نیست برای پیادهسازی کیف پول الکترونیکی به همه بانکها بهصورت همزمان مجوز داده شود و به درخواست هربانک بهصورت مستقل رسیدگی و مجوز آن صادر خواهد شد.
شریفی خاطرنشان کرد: به عقیده من، این فرآیند، راهکار مناسبی نیست و ممکن است منجر به ایجاد رانت برای برخی بانکها به نسبت بقیه شود و بهتر است بانک مرکزی به هر بانکی که مجوز بانکداری دارد، مجوز پیادهسازی کیف پول الکترونیکی را نیز بدهد.
وی در پاسخ به این سؤال که، شرکتهای راهبری که تاکنون اقدام به راهاندازی کیف پول الکترونیکی کردهاند چگونه باید فعالیت خود را استمرار دهند، گفت: تمام شرکتهایی که در حال حاضر اقدام به راهاندازی کیف پول کردهاند، باید از این به بعد فعالیت خود را تحت نظر یک بانک استمرار دهند.
ایجاد کنسرسیومهای بانکی برای پیاده سازی کیف پول الکترونیک
معاون بانکداری الکترونیکی بانک آینده افزود: بعد از ابلاغ دستورالعمل کیف پول الکترونیکی، بهطور حتم برای راهاندازی و پیادهسازی این ابزار در نظام بانکی کنسرسیومهایی شکل میگیرد و چند بانک پشت یک کیف پول قرار میگیرند که روند خوبی است و این مهم در نهایت منجر به کاهش درآمد ناشی از کارمزدهای شاپرکی در شرکتهای ارائهکننده خدمات پرداخت میشود.
پیاده سازی کیف پول الکترونیک در شبکه بانکی فضای انحصاری PSP ها را میشکند
وی افزود: درحال حاضر درصد بزرگی از تراکنشهای الکترونیکی در کشور، از نوع خرد هستند و زمانی که این پرداختها به سمت کیف پول سوق پیدا کند، بهتبع کارمزدهای شاپرکی شرکتهای PSP نیز کاهش خواهد یافت و مردم نیز از این روند استقبال خواهند کرد.
شریفی تأکید کرد: این روند فضای انحصاری شرکتهای PSP را میشکند؛ زیرا قیمت سهام این شرکتها به دلیل برخورداری از درآمدهای شاپرکی بسیار گرانقیمت شده است و با کاهش حجم درآمدهای شاپرکی بهتبع قیمت سهام آنها نیز روند نزولی به خود خواهد گرفت.
بانک مرکزی با تدقیق مقررات از نوآوریهای غیر استاندارد PSP ها جلوگیری کند
وی گفت: در فضای جدید، شرکتهای پرداخت بهمنظور حفظ جایگاه خود در این صنعت، مجبور به ایجاد نوآوری میشوند؛ البته برخی اکنون دست به نوآوریهای غیر استاندارد زدهاند که انتظار داریم بانک مرکزی با تدقیق مقررات در این بخش و نظارت بر حسن اجرای آن، از ارائه خدمات آسیبزننده جلوگیری کند.
وی، در خصوص بزرگترین چالشهای دو صنعت بانکداری و پرداخت در سال جاری، گفت: من در درجه اول چالشهای این دو صنعت را بهصورت جداگانه تشریح میکنم. به عقیده من مهمترین مسئله در صنعت بانکداری در حال حاضر، مقوله تأمین منابع است.
فعالیت جدی بازارهای موازی بانکها را با مشکل تامین مالی مواجه کرده است
وی افزود: امسال به دلیل فعال شدن بازارهای موازی شبکه بانکی مثل بورس، ارز و طلا؛ بانکها به طور جدی با چالش تأمین منابع مواجه شدهاند. البته منابع مالی که اکنون روانه بورس میشود از نوع خرد است و پولهای کلان پیشاز این دوران نیز در بورس نقش بازی میکردند. اینک پول مشتریان جزء است که در بازارهای موازی در حال چرخش است.
شریفی یادآور شد: بهزعم من بانکها برای حلوفصل چالش تأمین منابع خود ناچار به جذب مشتریان جدید هستند و به همین دلیل در یک رقابت فشرده برای جذب مشتریان خرد با یکدیگر قرار میگیرند و چالش اصلی در این میان، مسئله احراز هویت باوجود شیوع و استمرار ویروس کرونا در کشور است.
معاون بانکداری الکترونیکی بانک آینده خاطرنشان کرد: در حال حاضر افراد برای افتتاح حساب و سپردهگذاری مجبور به مراجعه به شعب بانک هستند و از طرفی باتوجه به شیوع کرونا، حضور در مکانهای شلوغ ازجمله شعب برای مردم دشوار شده است؛ بنابراین مسئله احراز هویت بهصورت الکترونیکی و غیرحضوری یک چالش جدی برای بانکها در جذب مشتریان و منابع مالی جدید است.
بهره گیری بازار بورس از روش های جدید احراز هویت با مولفه های بیومتریک
وی گفت: اخیراً بازار بورس توانسته این مسئله را با ایجاد روشهای جدیدی برای احراز هویت غیرحضوری مثل احراز هویت با چهره حل کند؛ ولی متأسفانه هنوز نظام بانکی بهرهگیری از روشهای احراز هویت با مؤلفههای بیومتریک را به رسمیت نمیشناسد و از آن بهرهبرداری نکرده است. اکنون این مسئله به بزرگترین چالش بانکها در تأمین منابع مالی جدید تبدیلشده و بهنظر میرسد برای رفع آن، بانک مرکزی باید به موضوع ورود کرده و با تجدیدنظر در قوانین فعلی، این فرآیند را تسهیل کند.
بانک مرکزی احراز هویت متقاطع بانکها را به رسمیت بشناسد
شریفی تأکید کرد: بهترین راهکار برای حل این موضوع، به رسمیت شناختن احراز هویت متقاطع بانکها از سوی بانک مرکزی است؛ بدین معنا که اگر یک فرد با افتتاح حساب نزد بانک الف یکبار احراز هویت شده، بانکهای دیگر بتوانند به این احراز هویت تکیه کنند و خدماتی که نیازمند احراز هویت است را به این دسته از مشتریان ارائه دهند.
وی یادآور شد: این موضوع باعث طرح موضوعات دیگری در شبکه بانکی ازجمله اخذ کارمزد در بین بانکها از یکدیگر برای احراز هویت میگردد. فناوری بلاکچین در این بخش میتواند نقش جدی را ایفا کند؛ زیرا با فعالیتهای خوبی که در بنیاد ققنوس و سامانه شاکیلید انجامشده، میتوان از احراز هویت متقاطع بانکها برای ارائه خدمات به افراد در دیگر بانکها بدون مراجعه حضوری بهره برد.
شریفی همچنین بزرگترین چالش صنعت پرداخت در مقطع فعلی را سخت شدن کار با کارتهای بانکی دانست و گفت: کارتهای بانکی اکنون به ابزاری برای انتقال ویروس کرونا تبدیل شده و چون در صورت انقضای تاریخ اعتبار کارت، فراموششدن رمز و گمشدن کارتهای بانکی، مردم مجبور به مراجعه به شعب هستند و در بحران کرونا این امر برای مردم دشوار است؛ اقبال به بهرهگیری از کارتهای بانکی در بین مردم به نسبت گذشته کمتر شده است.
شکل گیری اتحادیهها بین شرکتهای PSP و بانک ها با پیاده سازی کیف پول الکترونیک
شریفی خاطرنشان کرد: این تغییرات، بازی جدیدی را در صنعت پرداخت شکل خواهد داد و در فضای جدید، شرکتهای PSP به دنبال تشکیل اتحادیه با بانکها خواهند بود.
وی افزود: در این فضا میشود از مشتریان کارمزد دریافت کرد؛ زیرا آنها از خدمات پرداخت بهره میبرند و این کارمزد قابلیت تسهیم بین شرکتهای PSP و بانکها را دارد و در نهایت یک بازی برد- برد شکل خواهد گرفت.
نظر شما