بازار؛ گروه بین الملل: نشست اخیر گروه ۲۰ که در ۹ و ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۳ در دهلی برگزار شد، بستری برای عملکرد دیپلماتیک ظریف با حضور جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و نارندرا مودی، نخست وزیر هند فراهم کرد.
در میان بحث ها در مورد همکاری اقتصادی، تغییرات آب و هوا، و چالش های جهانی، موضوع بحث برانگیز حقوق بشر در هند در کانون توجه قرار گرفت. هدف این تفسیر بررسی پویایی سفر بایدن به هند، نگرانیهای مربوط به حقوق بشر در دیدار وی با مودی، و زمینه ژئوپلیتیک گستردهتر است که رویکرد ایالات متحده به هند را شکل میدهد.
نشست سران جی ۲۰ به رهبران جهان فرصتی داد تا به طور جمعی به مسائل فوری جهانی، از بهبود اقتصادی پس از همهگیری گرفته تا کاهش تغییرات آب و هوایی بپردازند. با این حال، شبح نگرانی های حقوق بشر در این رویداد، به ویژه در مورد سابقه هند در زمان نخست وزیری مودی، گسترده شد.
در این راستا، فعالان و گروه های حقوق بشری با اشاره به حوادثی مانند حملات به جوامع اقلیت، به ویژه مسلمانان و سیک ها، وضعیت رو به وخامت حقوق بشر در هند را محکوم کرده اند. دولت بایدن هم که به ادعای خود به حقوق بشر در سیاست خارجی معروف است، از پرداختن به این نگرانی ها ابایی نداشته است.
رئیس جمهور امریکا در دیدار دوجانبه خود با مودی، موضوع حقوق بشر در هند را مطرح کرد. با توجه به موضع ثابت ایالات متحده تحت رهبری بایدن که ادعای حقوق بشر را هسته اصلی سیاست خارجی خود قرار می دهد، این اقدام غیرمنتظره نبود. با این حال، در واکنش ها و اقدامات بعدی است که پیچیدگی های مانور دیپلماتیک آشکار می شود.
در حالی که دولت بایدن حقوق بشر را سنگ بنای سیاست خارجی خود قرار داده است، اهمیت حفظ اتحادهای بین المللی حیاتی را نیز به رسمیت می شناسد
در حالی که دولت بایدن حقوق بشر را سنگ بنای سیاست خارجی خود قرار داده است، اهمیت حفظ اتحادهای بین المللی حیاتی را نیز به رسمیت می شناسد. در این زمینه، هند به عنوان یک شریک استراتژیک کلیدی برای ایالات متحده، به ویژه در تلاش برای مقابله با ظهور چین برجسته می شود. این واقعیت ژئوپلیتیک لایه هایی از پیچیدگی را به موضوع حقوق بشر اضافه می کند.
در زمینه گسترده تر رقابت ایالات متحده و چین، هند یک بازیگر اصلی در منطقه هند و اقیانوس آرام است
کارشناسان استدلال میکنند که ایالات متحده در برخورد با نگرانیهای حقوق بشر هند، دقیقاً به دلیل اهمیت استراتژیک آن، با دقت عمل خواهد کرد. در زمینه گسترده تر رقابت ایالات متحده و چین، هند یک بازیگر اصلی در منطقه هند و اقیانوس آرام است. جمعیت زیاد، اقتصاد رو به رشد و موقعیت استراتژیک این کشور، آن را به یک شریک ارزشمند در تلاشها برای ایجاد تعادل بین نفوذ چین تبدیل کرده است.
ایالات متحده نمی تواند هند را از خود دور کند و به نظر می رسد رویکرد جو بایدن در جریان اجلاس گروه ۲۰ منعکس کننده این عمل گرایی باشد
این اقدام ظریف موازنه نشان دهنده یک سنت دیرینه در دیپلماسی بین المللی است؛ جایی که اصول و عمل گرایی اغلب با یکدیگر برخورد می کنند. ایالات متحده نمی تواند هند را از خود دور کند و به نظر می رسد رویکرد جو بایدن در جریان اجلاس گروه ۲۰ منعکس کننده این عمل گرایی باشد.
در حالی که حقوق بشر انکارناپذیر است، ایالات متحده صفحه شطرنج ژئوپلیتیکی بزرگتر و پیامدهای استراتژیک اقدامات خود را در نظر می گیرد. در پاسخ به نگرانی های مطرح شده از سوی بایدن، دولت مودی موضع خود را مبنی بر اینکه اتهامات نقض حقوق بشر، به ویژه علیه گروه های اقلیت، حفظ کرد. حزب بهاراتیا جاناتا به رهبری نخست وزیر مودی، از زمانی که در سال ۲۰۱۴ به قدرت رسید، با اتهاماتی مبنی بر ترویج ناسیونالیسم هندو و به حاشیه راندن جوامع اقلیت به ویژه مسلمانان مواجه شده است.
رهبران سیاسی اغلب از سیاست ها و اقدامات خود به ویژه در صحنه بین المللی دفاع می کنند. با این حال، بسیار مهم است که اذعان کنیم که درک وضعیت حقوق بشر هند فراتر از مرزهای آن است.
علاوه بر این، هویت دموکراتیک و کثرتگرایانه هند نشانه تصویر جهانی آن بوده است. هر گونه فرسایش این تصور می تواند پیامدهای دیپلماتیک داشته باشد. بنابراین، هند باید در نظر بگیرد که چگونه در صحنه جهانی درک می شود و چگونه اقداماتش با ارزش ها و اصول خود همسو می شود. دیپلماسی یک بازی مجموع صفر نیست. این موضوع شامل مذاکره، سازش، و مهمتر از همه، گفتگو است.
تصمیم رئیس جمهور امریکا برای مطرح کردن مسائل حقوق بشر در دیدار با نخست وزیر هند باید به عنوان یک سیگنال دیپلماتیک به جای یک اقدام تقابلی تلقی شود. این موضوع بر اهمیت گفتگوی باز و تمایل متحدان برای شرکت در گفتگوهای چالش برانگیز تاکید می کند.
به طور خلاصه، نشست سران گروه ۲۰ در دهلی، رقص پیچیده دیپلماسی را در جهانی که اصول، عمل گرایی و ژئوپلیتیک در آن تلاقی می کنند، به نمایش گذاشت.
مسیر پیش رو برای ایالات متحده و هند بدون چالش نیست، اما مسیری است که مستلزم تعامل مداوم، درک و شناخت پیچیدگی های صحنه بین المللی است
واکنش هند، دفاع از سوابق خود، بر اهمیت ادراکات و ارزشها در روابط بینالملل و همچنین بر لزوم مشارکت کشورها در گفتگوی صادقانه و سازنده برای رسیدگی به اختلافات و تلاش در جهت اهداف مشترک تاکید می کند.
مسیر پیش رو برای ایالات متحده و هند بدون چالش نیست، اما مسیری است که مستلزم تعامل مداوم، درک و شناخت پیچیدگی های صحنه بین المللی است. رقص دیپلماتیک بدون شک ادامه خواهد داشت و هر گام با میل به تعادل اصول و عمل گرایی در جهانی همیشه در حال تکامل هدایت می شود.
نظر شما